NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elektro-installatie- en behuizingsspecialist ziet verkoopmarkt veranderen door energietransitie
De Duitse fabrikant Spelsberg is al jaar en dag een grote speler in de elektrobranche en is vooral actief op het gebied van elektro-installatie- en behuizingstechniek.

Elektro-installatie- en behuizingsspecialist ziet verkoopmarkt veranderen door energietransitie

Zonnepanelen, warmtepompen, elektrificatie van het wagenpark, een duurzaam energiebeheer … Zowel particulieren als bedrijven maken momenteel een bijzondere elektrische transitie door. Dat ondervindt ook Spelsberg, toonaangevend fabrikant in de elektrobranche. “Het voorbije jaar zien we een significante stijging van de zwaardere aftakdoosjes, terwijl ook de verkoop van reguliere aftakdoosjes blijft evolueren in positieve zin”, vertelt Bart Tastenoye, general manager bij Spelsberg Belgium. 

De Duitse fabrikant Spelsberg is al jaar en dag een grote speler in de elektrobranche en is vooral actief op het gebied van elektro-installatie- en behuizings­techniek. Het familie­bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt producten en systemen voor de elektro­speciaalzaak en de industrie en geldt als deskundig probleem­oplosser voor alle taken rond de behuizing. De door de wol geverfde speler kent de markt door en door, maar werd het voorbije jaar toch enigszins verrast.

“Het voorbije jaar zien we een significante stijging van de zwaardere aftakdoosjes, terwijl ook de verkoop van reguliere aftakdoosjes blijft evolueren in positieve zin.”

Bart Tastenoye: “Omwille van de steeds hoger wordende investeringskosten en hypothecaire leningen gaat de particuliere bouwmarkt stilaan achteruit. Toen ik mij vorig jaar boog over de forecasting was ik er dan ook van overtuigd dat we minder aftakdoosjes en zekeringkasten zouden verkopen en onze omzet dus omwille van deze trend eventueel zouden kunnen dalen. Maar dat laatste is absoluut niet het geval. Integendeel, we gaan er op vooruit. Zowel in aantallen als in omzet. Zo verkochten we de laatste tijd significant meer producten van het hogere segment. Door de opmars van zonnepanelen, autoladers, warmtepompen … zien we immers een stijgende vraag naar elektro-installaties en behuizingsproducten voor die markt. En ook de groothandels beamen dit.”

Transitie is in gang gezet

Het is een trend die Spelsberg zeker toejuicht. Bart Tastenoye: “Het is heel leuk om te merken dat particulieren met die transitie gestart zijn. En zeker ook bedrijven maken er steeds meer werk van. De elektrificatie van onze huizen, gebouwen en wagens zal zich de komende jaren alleen maar verder doorzetten, zeker gezien de regelgeving voor nieuwbouw daaromtrent en alle energetische eisen waaraan we vandaag moeten voldoen. En dat verlegt dus bijgevolg ook enigszins de focus binnen ons gamma. Het omzetten van 1 naar 3 fasen om zonnepanelen, warmtepompen, autoladers … te kunnen aankoppelen,, wordt stilaan meer regel dan uitzondering.”

10 en 16 mm²

Dankzij een bijzonder uitgebreid productgamma is Spelsberg helemaal gewapend om zijn klanten optimaal te bedienen. Bart Tastenoye: “We beschikken over de volledige range, van aftakdoosjes van 1,5 en 2,5 mm² over 35 en 70 mm², tot zelfs 240 mm², maar die laatste zijn uiteraard industriële aftakdozen die de particulier overstijgen. Wat we nu vooral merken is een serieuze stijging in de vraag naar aftakdoosjes van 10 en 16 mm², zowat de standaard bekabelingsdikte voor bijvoorbeeld fast charging van een elektrische wagens in bedrijvenomstandigheden. Maar ook geschikt voor de nodige omzetting van 1 naar 3 fasen.”

Zowel particulieren als bedrijven maken momenteel een bijzondere elektrische transitie door.

Oplossing op maat

De forecasting bleek dus te conservatief. “Tot verbazing van mijn Duitse collega’s, maar we hadden niet verwacht dat het zo hard in die richting zou kantelen”, vertelt Bart Tastenoye, die benadrukt dat Spelsberg mee de schouders wil zetten onder de energietransitie die onze maatschappij vandaag doormaakt. “Voor onze klanten zoeken we steeds een oplossing op maat en dat is in dit verhaal niet anders. Er is veel vraag naar automatisatie van processen en wij profileren ons als ideale partner om door middel van onze kastjes en elektrische behuizingen die processen te faciliteren. Er beweegt heel veel op dat vlak, van particuliere woningen en bedrijven tot industrie en landbouw. Wij helpen en denken graag mee op elektrisch vlak. Spelsberg is dan ook zeker vragende partij om een partnerrol op te nemen met firma’s die actief zijn in het ontwikkelen van dergelijke processen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details