NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elke ruimte haar eigen temperatuur dankzij 6-voudige verwarmingsactor met zonesturing

Elke ruimte haar eigen temperatuur dankzij 6-voudige verwarmingsactor met zonesturing

Met de zesvoudige verwarmingsactor voor zonesturing, een van de laatste nieuwe oplossingen van Gira, kan in zes verschillende zones de temperatuur individueel worden geregeld. “Zo kunnen huiseigenaren tot 30% besparen op de energiekosten”, weet verkoopverantwoordelijke Steven Moreau. De nieuwe verwarmingsactor is naast KNX uiteraard ook geschikt voor Gira One, het eigen smarthomesysteem van Gira dat gebruikmaakt van het KNX-protocol en zijn bekabeling.

De thermostatische kraan van de radiator in de badkamer ‘s avonds al opendraaien om de ochtend erna – en heel wat stookkosten later – meteen van een warme badkamer te kunnen genieten. Of het gissen naar de temperatuur in een ruimte waar de thermostatische kraan van de radiator op pakweg stand 3 staat bij een gevraagde temperatuur van 21 graden is. Beide zaken zijn voorgoed verleden tijd wanneer een huiseigenaar kiest voor een automatische regeling van de temperatuur in afzonderlijke zones in de woning.

Een belangrijke rol bij dergelijke automatisering, is weggelegd voor verwarmingsactoren. Dat zijn schakelactoren die niet uitgerust zijn met mechanische relais, maar werken met elektronische circuits die thermo-elektrische kleppen aansturen. Die kleppen nemen de functie van de vroegere thermostatische kraan over, inclusief klokken en zeer correctie instellingen.

De nieuwe zesvoudige verwarmingsactor voor zonesturing van Gira.

Bediening met knoppen of app

Gira, dat tot de top behoort in de wereld van schakelmateriaal voor woningen en tertiaire gebouwen, heeft er verschillende in zijn gamma. De laatste nieuwe is de zesvoudige verwarmingsactor voor zonesturing. “Die maakt het mogelijk zes verschillende zones in de woning te verwarmen tot een temperatuur die de bewoner in elke zone heeft ingesteld”, begint Steven Moreau, verkoopverantwoordelijke voor België bij Gira, te vertellen. “Dat instellen kan met drukknoppen in de desbetreffende ruimtes – die overigens naast temperatuursensoren ook vochtigheidssensoren kunnen bevatten om de ventilatie aan te sturen – of met onze Gira Smart Home-app. De knoppen hebben een design naar keuze dat volledig kan worden doorgetrokken in de woning en extra thermostaten die de muur ontsieren overbodig maakt: alles zit vervat in de knopen. Het is ook mogelijk een temperatuur in te stellen gedurende bepaalde periodes. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur instellen in je badkamer tussen 8 en 9 uur ’s of in je slaapkamer gedurende de hele nacht. Ik zeg maar wat.”

Continue regeling

De verwarmingsactor is zowel geschikt voor ver­warmings­­installaties met conventionele radia­toren als voor vloerverwarming. Hij staat constant aan en kan niet zoals een traditionele thermos­taat aan- en uit worden gezet. Steven Moreau: “Middels zijn 24 kleppen, vier voor elke zone die op basis van wat de temperatuursensoren in de ruimtes aangeven worden bijgesteld volgens bepaalde percentages, geeft hij continue sturing. Als je bijvoorbeeld 21,2 graden wenst, dan zal je ook 21,2 graden krijgen. En niet een temperatuur tussen bijvoorbeeld 20,7 en 21,7 graden, zoals het geval is wanneer met een traditionele thermostaat wordt gewerkt.”

Daarmee draagt het apparaat bij aan de energiezuinigheid van het verwarmingssysteem, aangezien het heropstarten van de verwarming nadat ze werd uitgezet veel energie vraagt. “Maar de wezenlijke energiebesparing zit hem natuurlijk in het feit dat ruimtes apart kunnen worden verwarmd, daar waar het in veel woningen met een traditionele aansturing van de verwarming zo is dat de verwarming overal moet ‘aanliggen’ wil je slechts een ruimte verwarmen. Met een verwarminsactor kan zo tot 30% worden bespaard op de energierekening. Het grootste effect wordt gegenereerd met radiatoren.”

De verwarmingsactor kan onder meer aangestuurd worden met deze individueel configureerbare tastsensor 4 van Gira.

Geschikt voor KNX en Gira One

De zesvoudige verwarmingsactor met zonesturing is geschikt voor KNX, maar uiteraard ook voor Gira One, het eigen smarthomesysteem van Gira. “Via beide protocollen kan hij worden aangekoppeld aan een warmtepomp of ketel, al kan het ook met een fysiek contact. Heel belangrijk daarbij is dat de warmtepomp of ketel nog altijd zijn eigen werking behoudt. Daar komt de verwarmingsactor niet aan. Hij dient enkel voor de aansturing van iedere klep en dus ruimte op zich. Zo kan geen discussie ontstaan met de verwarmingsinstallateur wanneer de verwarming het niet doet”, besluit de verkoopverantwoordelijke.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details