NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Fabrikant van HVAC-oplossingen introduceert met RE:3 circulariteit in de productie 
Revitalise in de praktijk: door de eenvoudige vervanging van sleutelcomponenten en via software-updates gaat een GOLD-luchtbehandelingsunit veel langer mee.

Fabrikant van HVAC-oplossingen introduceert met RE:3 circulariteit in de productie 

Waar fabrikant van HVAC-oplossingen Swegon vroeger vooral focuste op de operationele koolstofvoetafdruk van zijn producten, heeft het sinds kort ook aandacht voor de opgenomen koolstof of zogenaamde embodied carbon in zijn oplossingen. Daartoe ontwikkelde het bedrijf het concept RE:3, dat stoelt op drie sleutelprincipes van circulariteit: reduce, reuse en revitalise.

Dankzij de focus op hun operationele voetafdruk blinken de oplossingen van Swegon voor koeling, verwarming, ventilatie en klimaatoptimalisatie vandaag uit in laag energieverbruik. Om nog meer bij te dragen aan de transitie naar een meer duurzame samenleving, introduceert Swegon nu het concept RE:3, gestoeld op de circulaire principes reduce, reuse en revitalise. “Met deze unieke benadering willen we een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de industrie en een breed publiek sensibiliseren om bewuste langetermijnbeslissingen te nemen met betrekking tot lagere opgenomen koolstof­niveaus in gebouwen”, motiveert de fabrikant die beslissing.

Het gebruik van staal met een lagere koolstofvoetafdruk in de CLA-geluiddempers is een voorbeeld van de toepassing van het circulaire sleutelprincipe reduce.

Verspilling voorkomen

RE:3 draait om de opgenomen koolstof of zoge­naamde embodied carbon in producten. De opgenomen koolstof van een product omvat de koolstof­emissies gerelateerd aan de fabricage, het transport, de installatie, het onderhoud en – aan het einde van de levenscyclus – de afvoer van het product. Concreet biedt Swegon voortaan ook oplossingen en systemen aan met een lagere opgenomen koolstof. Die producten dragen het RE:3-symbool.

Die lagere opgenomen koolstof bereikt Swegon dus door een focus op reduce, reuse en revitalise ofte het reduceren, hergebruiken en updaten van materialen. Die aanpak staat lijnrecht tegenover het lineaire gebruik van materialen, kenmerkend voor de nog steeds heersende wegwerpmaatschappij. Nemen, maken en weggooien maakt plaats voor het circulaire gebruik van materialen, waarbij een drastische daling van verspilling het einddoel is. 

De toepassing van het circulaire sleutelprincipe reduce leidde onder meer tot het vervangen van de traditionele synthetische koudemiddelen in warmtepompen en multifunctionele units door het natuurlijke alternatief van propaan, met een aardopwarmingsvermogen van nul.

Concreet worden in RE:3-oplossingen van Swegon minder materialen gebruikt, of materialen die van zichzelf een lagere embodied carbon hebben. In de GOLD-luchtbehandelingsunits met RE:3-label is 75% van het staal dat gebruikt wordt bijvoorbeeld gerecycleerd staal, dat uiteraard een lagere koolstofvoetafdruk heeft.

Door ze demonteerbaar te ontwerpen, kunnen de oplossingen hergebruikt worden wanneer ze plaats moeten ruimen voor nieuwe maar het einde van hun levensduur nog niet hebben bereikt. Ook met het aanbieden van onderhoud en herstellingen – wat Swegon al langer doet – en het upgraden en de terugname van de producten en systemen wil Swegon ervoor zorgen dat de RE:3-oplossingen langer of hergebruikt kunnen worden.

Wanneer een product van Swegon het RE:3-symbool draagt, dan vermindert dit mee het niveau van opgenomen koolstof in een gebouw.

Wendbaar concept

Wie dus kiest voor een product van Swegon dat het RE:3-symbool draagt, kiest voor een product dat de opgenomen koolstof in een gebouw helpt reduceren. Let wel: het RE:3-symbool is geen certificering. Het is een markering van Swegon om zijn klanten wegwijs te maken in de aangeboden producten.

Swegon wenst ook de wendbaarheid van het RE:3-concept te benadrukken. “Wanneer de RE:3-oplossingen de norm worden, zullen ze niet langer het RE:3-symbool dragen, maar tot onze gewone opties behoren”, aldus de fabrikant.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details