NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het slim inrichten van sanitaire ruimtes in scholen

Het slim inrichten van sanitaire ruimtes in scholen

Vanaf de tekentafel meedenken over de complete inrichting van een sanitaire ruimte. Dat kun je met een gerust hart aan KWC Group AG overlaten, gespecialiseerd in kranen en systeemoplossingen voor de (drink)watervoorziening in woningen, bedrijven en instellingen.

Onder de naam KWC Professional ontwikkelt en levert het van oorsprong Zwitserse bedrijf innovatieve systeemoplossingen voor sanitaire ruimten in publieke en commerciële gebouwen. Denk aan douche- en kleedruimten en toiletgelegenheden in schoolgebouwen en sportcomplexen. Aan dit soort professionele toepassingen worden andere eisen gesteld dan aan de sanitaire voorzieningen in de keuken en badkamer van een woning, zowel wettelijk als door gebruikers.

Hygiëne en veiligheid als topprioriteit

Van wasbakken en -tafels tot kranen; van toiletten en urinoirs tot accessoires voor handhygiëne: KWC Professional levert modulaire, waterzuinige systemen die aan de hoogste standaarden voldoen. Onder andere door het tegelijkertijd zeer intensieve en onregelmatige gebruik, dienen deze professionele oplossingen uitstekend te presteren op het gebied van hygiëne en veiligheid − denk bijvoorbeeld aan legionella. Sanitaire ruimten die op schooldagen door honderden leerlingen worden gebruikt, blijven tijdens vakanties onbenut en moeten de maandag erna weer net zo hygiënisch en veilig in gebruik zijn als de vrijdag ervoor.

Niet alleen aan hygiëne en veiligheid, maar ook aan zaken als waterbesparing, degelijkheid en onderhoudsgemak worden hoge eisen gesteld. De oplossingen van KWC Professional weten al die functionele eigenschappen naadloos te integreren en koppelen deze bovendien aan een modern en tijdloos design, dat zowel in het oog van architecten als van de uiteindelijke gebruikers springt.

Schoolvoorbeelden

Enkele van de meest sprekende, noem het ‘schoolvoorbeelden’, van het werk van KWC Professional vinden we in Duitsland, waar het bedrijf stevig voet aan de grond heeft.

Scholencomplex in Schleife (Saksen)

In de Saksische plaats Schleife werd in 2020 een scholencomplex geopend, dat zowel een school voor lager als voortgezet onderwijs huisvest. Dit scholencomplex, dat bekroond werd met een architectuurprijs, wordt dagelijks bezocht door ongeveer 500 leerlingen. De sanitaire ruimten in dit complex werden ingericht met producten van de KWC Group.

In de douches van de gymzaal is gekozen voor hittebestendige thermostatische inbouwmengkranen uit de F5-serie. Deze elektronische kranen kunnen met een programma automatisch en individueel worden doorgespoeld en thermisch gedesinfecteerd, voor een optimale hygiëne van het (drink)water. De douchekoppen van AQUAJET-Slimline worden gekenmerkt door hun geringe aerosolvorming, de minuscule waterdeeltjes die legionella kunnen verspreiden.

In de toiletruimten voor leerlingen en docenten zijn verschillende roestvrijstalen accessoires uit de RODAN- en EXOS-lijn toegepast, zoals zeep- en handdoekdispensers, afvalbakken en toiletborstels. Roestvrij staal is bij uitstek geschikt voor sanitaire ruimten die intensief worden gebruikt. Het is sterk, bestand tegen vandalisme en onderhoudsvriendelijk, waardoor de school kan besparen op onderhouds- en reparatiekosten.

De naadloze wastafels uit de MIRANIT-lijn in verschillende klaslokalen zijn vervaardigd uit één stuk en bestaan uit een combinatie van natuurlijke mineralen en polyesterhars, waardoor ze erg stabiel en sterk zijn. De gladde oppervlakken zijn gecoat en laten geen water door. Daardoor zijn ze niet alleen erg hygiënisch, maar bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Scholencomplex in Murnau af Staffelsee (Beieren)

In Murnau am Staffelsee, in het zuiden van Beieren aan de rand van de Alpen, begeleidde KWC Professional in 2016, toen nog onder de naam Franke, de bouwkundige uitbreiding van een scholencomplex en leverde het ook de materialen voor de sanitaire ruimten.

Ook hier moesten de toepassingen berekend zijn op het intensieve gebruik door de ongeveer 650 leerlingen die dagelijks de school bezoeken. Verder moesten deze vanzelfsprekend voldoen aan de strenge normen die op het vlak van hygiëne worden gesteld aan openbare gebouwen. Er was echter nog een extra uitdaging: de gebruikte producten dienden wat betreft design en materiaaleigenschappen aan te sluiten bij het architectonisch ontwerp van de twee moderne complexen.

De in totaal 14 doucheruimten en de kleedkamers van de bijbehorende sporthal zijn berekend op een hoge capaciteit. De sanitaire toepassingen zijn hier fraai geïntegreerd in het interieurontwerp − van de wastafels met automatische (sensor)kraan en de douchekranen tot de zeep- en handdoekdispensers.

Veel oplossingen onttrekken zich echter aan het oog. Achter de muren gaat namelijk het waterbeheersysteem Aqua 3000 schuil. Dit slimme systeem regelt automatisch de waterafgifte en zorgt zo voor een veilige en hygiënische, maar ook efficiënte en milieuvriendelijke werking van de (drink)watervoorziening, die wordt afgestemd op de actuele vraag en berekend is op piekbelastingen.

Aqua 3000 is individueel programmeerbaar. Waterhoeveelheden, hygiënespoelingen, thermische desinfecties en temperatuurgrenswaarden kunnen per ruimte en − door de in elke armatuur ingebouwde elektronicamodule − zelfs per kraan individueel worden ingesteld. Het systeem verwarmt water ook bijzonder efficiënt, waardoor het energieverbruik kan worden teruggedrongen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details