NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe generatie isolatiepluggen om koudebruggen bij bevestigingen in ETICS-systemen uit te sluiten  
De FID II- en langere FID II Plus-isolatiepluggen kunnen nauwkeuriger worden ingedraaid en hebben een kleinere plugklop en een hoger draagvermogen dan de FID 50- en FID 90-isolatiepluggen die ze respectievelijk opvolgen.

Nieuwe generatie isolatiepluggen om koudebruggen bij bevestigingen in ETICS-systemen uit te sluiten  

Vaak moeten na het aanbrengen van een gevel­isolatie­systeem (ETICS) nog lichte montage­stukken zoals brieven­bussen, buiten­lampen of bewegings­melders worden gemon­teerd. Fischer heeft met de FID 50 en FID 90 isolatie­pluggen in zijn gamma om die middel­zware montage­stukken in het isolatie­materiaal zelf te bevestigen zonder dat daar­bij koude­bruggen ontstaan. Het intro­duceert daar met de FID II en FID II Plus nu de tweede, verbeterde generatie van.

Waar de FID II ideaal is voor het bevestigen van lichtere elementen aan een ETICS-systeem, zoals buitenlampen of bewegingsmelders, maar ook deurbellen of huisnummers, richt de FID II Plus zich op het zwaardere werk. Brievenbussen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen, schotel­antennes of houders voor raamluiken: met het FID II Plus-bevestigingssysteem hang je ze snel en eenvoudig op. In combinatie met fischers chemische mortel Fill&Fix of PU-schuim, die je in de bevestigde plug spuit, verhoogt de draagkracht van de FID II Plus-isolatieplug met 100%. Beide bevestigingen kunnen worden gebruikt in ETICS-systemen met alle soorten bovenstructuren, van minerale wol over eps en xps tot houtvezel en PU-hardschuim.

De pluggen zijn geen conventionele pluggen. Er hoeft immers niet eerst een gat te worden geboord. Net als de vijzen – simpele standaardvijzen – die in de pluggen komen, worden de pluggen gewoon in de muur gevezen. Omdat zowel de FID II als de FID II Plus een kop heeft die zowel snijdt als freest wanneer hij in de isolatielaag verdwijnt, hoef je geen barsten te vrezen. Net die eigenschap zorgt ervoor dat thermische bruggen worden uitgesloten. 

Enkel wanneer de pleisterlaag heel erg dik is, kan het soms nodig zijn eerst voor te boren. Door de frezende en snijdende werking van de isolatiepluggen is er ook slechts een minimum aan kracht vereist bij het indraaien ervan. Ook de TX40-aandrijving zorgt ervoor dat het indraaien heel vlot kan geburen. 

Wanneer Fill&Fix of PU-schuim wordt gebruikt bij de FID II Plus om de draagkracht te verhogen, is het aangewezen de FID II Plus-plug in de muur te draaien door een blad papier dat je tegen het isolatiesysteem houdt, om de gevel te beschermen.

Glasvezelversterkt materiaal

FID II en FID II Plus zijn niet de enige isolatiepluggen op de markt, maar ze hebben wel veruit de kleinste kopdiameter. Daardoor komt de plug zelfs niet vanachter kleine montagestukken zoals een deurbel of huisnummer vandaan piepen. De pluggen zijn gemaakt van kunststof met glasvezel versterkt werd. De FID II werkt met schroeven van 3,5 tot 4,5 mm, de FID II Plus met schroeven van 4,5 tot 6 mm. 

Wanneer Fill&Fix of PU-schuim wordt gebruikt bij de FID II Plus om de draagkracht te verhogen, is het aangewezen de FID II Plus-plug in de muur te draaien door een blad papier dat je tegen het isolatiesysteem houdt, om de gevel te beschermen. Wanneer je de injectiemortel of het PU-schuim door de plug in de isolatie spuit, zal er immers ook wat van de mortel of het schuim over de plug heen stromen wanneer die vol is. Voor een optimaal resultaat moet de uithardingstijd van de chemische component ook altijd gerespecteerd worden alvorens de schroef in de plug te draaien. 

FID II en FID II Plus zijn niet de enige isolatiepluggen op de markt, maar ze hebben wel veruit de kleinste kopdiameter.

Kortom: wie de energie-efficiënte meerwaarde van zijn ETICS-systeem wil vrijwaren bij het bevestigen van montagestukken aan het systeem en ook aan de esthetiek van de bevestiging waarde hecht, kijkt best eens naar de FID II en FID II Plus-isolatiepluggen van fischer.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details