NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
(Hoe) werkt slimme security echt?
Meer doen met minder mensen: Quantes lost een acute nood in FSA in.

(Hoe) werkt slimme security echt?

Software die capteert, voorspelt en adviseert

Equans, wereldwijd bekend voor zijn multitechnische installaties en onderhoudsdiensten, zet nieuwe stappen in de beveiliging van smart buildings. Wat zo’n smart building precies is en hoe je slimme systemen performant en efficiënt inzet? Het team dat instaat voor fire safety, security en audiovisual (FSA) praat ons bij over zijn recentste ontwikkelingen en de samenwerking met netbeheerder Elia.

Het FSA-team zet installaties en slimme systemen in voor branddetectie, security en audiovisuele toepassingen. Wouter Buelens, commercieel verant­woordelijke voor FSA, legt uit: “We werken meer en meer voor smart buildings, die gesuper­viseerd worden met geconnecteerde data uit verschillende subsystemen, zoals camera­bewaking, branddetectoren, toegangs­controle, intrusie­detectie en building­management­systemen. Die gegevens vormen we om tot bruikbare informatie die inzichten genereert die je niet kan bekomen vanuit elk systeem afzonderlijk. Van geïntegreerde securitytechnieken – denk aan een camera die automatisch gericht wordt naar de locatie van het brandalarm ter verificatie – evolueren we naar een systeem dat alle beschikbare gegevens slim combineert om de beschikbaarheid, kwaliteit en performantie op te drijven.” 

Ronny Stormezand, business development manager binnen FSA, gaat verder: “Bestaande security­systemen verzamelen heel veel gegevens, maar geen enkel afzonderlijk systeem lost het meest prangende probleem op: dat bedrijven meer moeten doen met minder mensen. Daar maken wij met onze software het verschil.” 

Quantes combineert data uit verschillende bronnen om voorspellingen te maken.

Inzicht uit data

De nieuwe software werd Quantes gedoopt en zet zich bovenop building- en securitysystemen. Het systeem doet vandaag drie dingen: relevante data vanuit gebouwen en securitysystemen in realtime connecteren, data van deze systemen modeleren, correleren en opslaan en de opgeslagen data valoriseren door ze inzichtelijk te visualiseren in interactieve dashboards, met inbegrip van realtime notificatie, anomaliedetectie en het opsporen van, vaak verrassende, correlaties.

Quantes kan dus, zonder al te grote inves­teringen, grote hoeveelheden data van diverse bronnen inzichtelijk en begrijpelijk maken voor de stakeholders. Hierdoor kunnen beslissings­nemers sneller en meer onderbouwde beslissingen nemen en de impact ervan in realtime opvolgen en bijsturen. 

Zo kan Quantes op basis van verschillende binnenkomende gegevens helpen valse meldingen te minimaliseren. Met de hulp van een analysebord worden de operatoren scherper gehouden door systematisch in te zoomen op waarachtige alarmen. Een andere toepassing zijn speciaal ontwikkelde dashboards die ervoor zorgen dat operatoren zichzelf beter kunnen aansturen, zodat ze incidenten juister prioriteren en de meest urgente incidenten met meer zekerheid eerst worden behandeld. Doordat het dashboard in realtime wordt geüpdatet, kunnen alle stakeholders meevolgen en instappen waar nodig. Hierbij worden trends en patronen sneller ontdekt in teamverband, zodat inefficiënties en veiligheids­risico’s kunnen verholpen worden.

“Als je dan toch alle relevante gegevens ter beschikking hebt, dan is de kans groot dat je er ook de wettelijke ‘compliance and reporting’ mee kunt automatiseren. Zo kunnen we de investering die bedrijven in security doen maximaal laten renderen,” aldus Wouter Buelens.

De volgende stap? Ronny Stormezand: “Waar we naar streven is om de verwerkte gegevens verder te valoriseren voor onze klanten, door sneller structureel technisch advies aan te leveren, onderhoudsactiviteiten te optimaliseren en hen zelf de mogelijkheid te bieden om potentiële schade en inefficiënties te voorspellen. In het kort, we helpen de investeringen die onze klanten gedaan hebben in hun gebouwen en securitysystemen beter te laten renderen in termen van beschikbaarheid, kwaliteit en performantie.” 

De nauwe samenwerking met Elia was essentieel voor het verfijnen van Quantes.

Getest, bijgesteld en opnieuw getest

Om een nieuwe technologie uit te rollen, voert Equans altijd een voortraject uit bij een zogenaamde preferred client. In dit geval werd nauw samengewerkt met netbeheerder Elia. Amar Amraoui, projectverantwoordelijke voor FSA bij Elia, legt uit waarom: “We kennen de netbeheerder en zijn gebouwen en systemen, en weten ook waar hij tegenaan loop. Bovendien krijgen we het vertrouwen om dit niet als een klassiek project aan te pakken. In dit geval waren de mensen van Elia bereid om deel te nemen aan een aantal itererende workshops en om de ontwikkeling heel agile aan te pakken. Zo konden we bouwen aan de tool en onderweg nog van richting of aanpak veranderen.”

Ronny Stormezand beaamt dat: “Het vertrouwen in ons departement maakt het mogelijk om als partners in zee te gaan. Het heeft het mogelijk gemaakt om op een agile manier rond de tafel te zitten en de vraagstelling haarscherp te stellen met duidelijke objectieven. Een project op deze manier aanpakken en de problematieken van elke stakeholder grondig leren kennen, is heel productief. Waar ligt men wakker van? Hoe kan de stakeholder zijn specifieke resultaten verbeteren?”

Wouter Buelens bevestigt dat dit een zekere openheid vraagt van de klant. “Je kan hem enkel helpen als je weet wat de problemen zijn. We zijn dan ook zeer dankbaar dat we in deze positie met Elia kunnen werken. Als klant en leverancier moet je elkaar versterken als partners, om samen vooruit te gaan. Zo geven we niet alleen technische maar ook toekomstgerichte garanties.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details