NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hogere productiviteit en minder tijd in het veld dankzij high-end laserscanner

Hogere productiviteit en minder tijd in het veld dankzij high-end laserscanner

De firma Lasertopo is gespecialiseerd in de verkoop, het onderhoud en de kalibratie van hoogtechnologische meet- en testapparatuur. Deze apparaten maken terreinwerk efficiënter en het meetwerk preciezer: onmisbaar voor professionals in de bouwsector dus. Tal van bedrijven maken ondertussen gebruik van hun toestellen en deskundige begeleiding. Lasertopo is in België verdeler van de Leica Geosystems RTC360 3D-scanner. Dankzij de VIS-technologie en een meetsnelheid tot 2 miljoen punten per seconde, is dit toestel uniek op de markt.

Jochen Delvaeye (Lasertopo) licht toe: “Momenteel worden heel wat totaal- stations, al dan niet gerobotiseerd, gebruikt om as-builtmetingen en uitzettingen te doen. Leica heeft een unieke app ontwikkelt die deze BIM-modellen (IFC- formaat) inleest en deze heel visueel voorstelt om het uitzetten nog makkelijker te maken. Dit was reeds een mooie aanzet van het 3D-verhaal en veelal de aanzet om een scanner gaan in te zetten.”

Lasertopo

De RTC360 en een iCON Robotstation worden feilloos ingezet voor BIM.

 

Delvaeye merkt dat steeds meer bedrijven vertrouwd zijn met het 3D-verhaal. “Bedrijven die enkele jaren terug investeerden in totaalstations of GPS hebben al een streepje voor. De jongste jaren zien we dat bij steeds meer bedrijven de stap naar 3D kleiner en kleiner wordt. De zeer gebruiksvriendelijke softwareoplossing van Leica (Cyclone REGISTER 360) draagt daar zeker toe bij. Puntenwolken van verschillende scanposities worden snel en eenvoudig samengebracht tot één grote puntenwolk.“

Sneller dan ooit tevoren

De nieuwe Leica RTC360 is een laserscanner die de 3D-realiteitsopname sneller en eenvoudiger dan ooit tevoren maakt. Delvaeye: “Met een meetsnelheid tot 2 miljoen punten per seconde en een geavanceerd HDR-beeldvormingssysteem kan de scanner in minder dan 2 minuten 3D-puntenwolken creëren. De tijd die in het veld wordt doorgebracht verkleint en de productiviteit verhoogt, mede dankzij geautomatiseerde doelloze veldregistratie (gebaseerd op VIS-technologie) en de naadloze, geautomatiseerde overdracht van gegevens van de site naar kantoor.”

De RTC360 kan ingezet worden in elke fase van het bouwproject: voorstudie, offertebasis, tijdens de uitvoering, as-built (oplevering), service,… Delvaeye: “In de voorstudie kan de scanner gebruikt worden om vooraf goed het bouwproject in te schatten: staat van het gebouw, volumes, hinderpalen,… Zo kan een correcte en duidelijke offerte opgemaakt worden naar de klant. Tijdens de werken kan de scanner digitaliseren tijdens het bouwproces: alle belangrijke informatie met betrekking tot leidingen, kabels, verluchtingskanalen,… wordt geïnventariseerd en zodat uiteindelijk een uiterst nauwkeurige as-built bekomen wordt. ,.”

De Cyclone REGISTER 360 software garandeert een verhoogde productiviteit en hogere importsnelheid van de data. Cyclone REGISTER 360 maakt gebruik van de RTC360 VIS-technologie voor het automatisch uitlijnen van scans vóór de import. Dit maakt de scanner zo uniek in zijn soort. Verwerking van gegevens is immers tijdrovend en dankzij de door Leica Geosystems gepatenteerde technologie, kan dit veel eenvoudiger en sneller.

Lasertopo

Tijdens de bouwfase worden reeds as-builts gemaakt.

 

Opleiding en huurpakketten

Lasertopo is zich ervan bewust dat klanten mogelijk begeleiding nodig hebben in het gebruiken van de RTC360. Daarom voorziet het bedrijf, na aankoop of bij huur, opleidingen op maat van de gebruiker en het type werkzaamheden. “Ook na aankoop staan wij immers steeds klaar om de klant bij te staan waar nodig. Support wordt gegeven door drie interne gecertificeerde landmeters”, zegt Delvaeye.

Een exclusief, high-end product als de RTC360 vergt natuurlijk een investering van bedrijven. Delvaeye: “Het is niet evident om zo’n ingrijpende beslissing zomaar te nemen. Daarom bieden we de scanner ook te huur aan. Onze huurpakketten zorgen ervoor dat de klant op een degelijke manier de scanner, het totaalstation of GPS-systeem leert kennen. Je kan de toestellen inzetten op één of meerdere projecten, zonder al te veel kosten (landmeter, materiaal, personeelsbezetting,…). De ervaring leert ons dat na de huurperiode de klant in heel veel gevallen overgaat tot aankoop.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details