NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
iLumen biedt speciale hardware om omvormers zonnepanelen volledig vanuit België aan te sturen

iLumen biedt speciale hardware om omvormers zonnepanelen volledig vanuit België aan te sturen

Vanmorgen pakte VRT NWS uit met een artikel waarin een aantal experts uit de sector aangeven dat een grootschalige cyberaanval op Europese zonne-installaties, een instorting van ons stroomnet zou kunnen veroorzaken. Met name China zou daarvoor in een ideale positie zitten, gezien dat land wereldwijd bijna drie vierde van alle omvormers levert. iLumen, Belgische ontwikkelaar van productinnovaties voor de zonnepanelensector, biedt speciale hardware aan om omvormers vanop afstand aan te sturen zonder dat andere partijen hierop kunnen inbreken.

Zonnepanelen worden almaar vaker aangestuurd door omvormers die verbonden zijn met het internet. Dat betekent dat ze ook vanop afstand kunnen worden uitgezet. En dat is natuurlijk niet zonder risico. Beeld je maar eens in dat de Chinese staat er op een zonnige dag in zou slagen om grote aantallen omvormers tegelijk uit te schakelen. In dat geval is zelfs een ‘black-out’, die meerdere dagen zou kunnen duren, niet uitgesloten.

Sturing vanuit België

Gelukkig kan een dergelijke situatie perfect vermeden worden. iLumen is in staat om omvormers rechtstreeks te koppelen volgens het Modbus protocol, zodanig dat deze toestellen niet rechtstreeks met het internet gekoppeld dienen te worden. Deze aansturing gebeurt in een beveiligde omgeving met volledige controle door het Belgische iLumen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details