NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatieve warmtepompen aangepast aan elke markt
Een warmtepomp, optionele ventilatiemodule, warmwaterboiler en de volledige hydraulica gecombineerd in een voorwandinstallatie van slechts 28 centimeter diep.

Innovatieve warmtepompen aangepast aan elke markt

Energie-efficiëntie als leidraad

Viessmann is één van de meest toonaangevende bedrijven voor klimaatoplossingen. Met een breed portfolio aan warmtepompen speelt het familiebedrijf handig in op de specifieke noden van elke markt. Daarnaast ondersteunt het partners en eindklanten met handige tools en apps die de energie-efficiëntie van de systemen garanderen en het gebruiksgemak verhogen.

De Vitocal 222-S-warmtepomp is speciaal ontwikkeld voor energiezuinige nieuwbouw.

Op 100 jaar tijd groeide Viessmann Group uit van lokale fabrikant van verwarmingstoestellen tot gerenommeerde speler op het vlak van innovatieve verwarmings- en energieoplossingen. Met een breed gamma aan warmtepompen, zonnepanelen, thuisbatterijen en condensatieketels bedient het familiebedrijf diverse klanten, van particulieren en bedrijven tot ziekenhuizen en scholen. Dit voorjaar werd beslist dat Viessmann Group zijn zogenaamde Climate Solutions-oplossingen voor­taan met de producten van de HVAC-divisie van de Amerikaanse groep Carrier zal combineren. “Carriers heeft immers een heel complementair portfolio en een grote geografische aanwezig­heid”, vertelt Niels Vermylen, marketing- en communicatie­manager bij Viessmann België.

Viessmann kiest voluit voor op warmtepomp gebaseerde systemen en zet verder in op het natuurlijke koelmiddel propaan. Het bedrijf streeft naast energie-efficiëntie naar gebruiksgemak. “Zo laat ons One Base-systeem toe om met één app de warmtepomp, zonnepanelen en thuisbatterij op te volgen, te besturen en het energiegebruik te optimaliseren.”

Op het einde van de zomer organiseerde Viessmann de Energy Expert Days met meer dan 950 deelnemers op 5 locaties.

Marktspecifieke oplossingen

Met een aangepast portfolio voldoet Viessmann aan de specifieke noden van elke markt. De Vitocal 222-S-warmtepomp is speciaal ontwikkeld voor energiezuinige nieuwbouw. Niels Vermylen: “Het toestel is betrouwbaar, compact en bij­zonder milieu­vriendelijk. Door de extreem lage geluidsemissie van de buitenunit – slechts 30 dB op een afstand van 4 meter – is deze nieuwe split-warmtepomp een ideale keuze voor dichtbebouwde woon­complexen. Daarnaast is er Viessmann Invisible: een unieke nieuwbouwoplossing die een warmtepomp, een optionele ventilatiemodule, een warmwaterboiler en de volledige hydraulica in een voorwandinstallatie van slechts 28 centi­meter diep combineert. Dit biedt huis­eigenaars en bouwondernemingen een strategisch ruimtevoordeel.”

Voor de renovatiemarkt is Vitocal 250-A een geschikte oplossing om verouderde olie- en gasketels te vervangen. “Die warmtepomp bestaat als wandunit of vloertoestel en heeft een geïntegreerde warmwaterboiler. Hierdoor vraagt het toestel 50% minder vloeroppervlak. Door propaan als koelmiddel te gebruiken, kan de warmtepomp een aanvoertemperatuur tot 70 °C bereiken en werkt ze dus ook met bestaande radiatoren. Het gepatenteerde hydraulische Hydro AutoControl-systeem van de Vitocal-reeksen versnelt de installatie aanzienlijk.”

Om de efficiëntie van warmte­pompen in appartements­gebouwen te maxi­maliseren combi­neert Viessmann dan weer een centrale warmte­pomp met lageafgifte­temperaturen met booster-warmtepompen per apparte­ment. Handig in de zomer, wanneer er geen nood is aan verwarming maar wel aan sanitair warm water.

Tot slot heeft Viessmann voor grotere vermogens bij commerciële toepassingen bijzonder efficiënte geothermische warmtepompen. “In een stedelijke omgeving is een boring niet altijd mogelijk. Daar­om lanceren we dit jaar een gamma lucht-water­warmtepompen tot 250 kW. De markt reageert positief: een grote Europese instelling koos alvast voor deze oplossing”, aldus Niels Vermylen.

Niels Vermylen, marketing- en communicatiemanager bij Viessmann België.

Doorgedreven ondersteuning

Met een ruim aanbod aan opleidingen en onboarding transformeert Viessmann zijn klanten tot warmte­pomp­specialisten. Met de nieuwe warmte­pomp­planner kiest een installateur eenvoudig een warmtepomp en bereidt hij de planning van de installatie makkelijk voor. “De tool bepaalt de warmteverlies­berekening en energie­vraag op basis van gebouw- en verbruiks­gegevens. Met heel wat informatie, zoals simulatie­gegevens, grafieken en rentabiliteits­berekeningen, configureert de installatiepartner zelf de ideale oplossing voor zijn klant. Eventueel gekoppeld aan een PV-systeem en een thuisbatterij”, legt Niels Vermylen uit.

Viessmann gaat zelfs nog een stap verder. “Ons nieuwe financierings- en serviceaanbod Viessmann Comfort laat een installatiebedrijf of project­ontwikkelaar toe een consumenten­krediet aan een particulier of een leasingformule aan professionelen aan te bieden. Een eind­klant kan zo sneller kiezen voor nieuwe technologie en profiteren van lagere verbruikskosten. Hier­naast bieden we, samen met de installatie­partner, een full-servicecontract van 14 jaar op de warmte­generator. De eindklant slaapt op beide oren en de installateur blijft zijn eerste aanspreekpunt.”

Zelf de innovatieve systemen van Viessmann ontdekken? Dat kan tijdens Install Day 2023 op de standen 100 en 101. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details