NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Install a sustainable tomorrow 

Install a sustainable tomorrow 

Install Day focust dit jaar nog meer op de energietransitie

Install Day, hét netwerkevent voor de installatiesector, staat weer voor de deur. Het event dat Techlink en Embuild intussen al voor de zesde keer organiseren gaat door op vrijdag 13 oktober van 9 uur tot 19 uur in Brussels Gate (ex-Brussels Kart Expo, red.) in Groot-Bijgaarden. Na het succes van vorig jaar is het speciale programma voor scholen een blijver. Nieuw deze editie is dat de vakbeurs nóg meer inzoomt op de technologische trends betreffende de energietransitie. “To install a sustainable tomorrow”, klinkt het bij de organisatoren.

Geen energietransitie zonder de installatiesector. Installateur zijn in grote mate mee verantwoordelijk om een meer duurzame toekomst te installeren. Gelukkig beweegt er op dat vlak al heel veel. Wat? Dat presenteren de meer dan 230 standhouders op Install Day: de nieuwste producten, technieken, software, digitale tools op het gebied van elektro, sanitair, verwarming, ventilatie, airco …

Install Day is dan ook een vakbeurs die de installateur inspireert en waar hij de nieuwste trends en ontwikkelingen in de installatiewereld ziet. Drie technologische trends waar Install Day 2023 zeker aan praktisch antwoord op zal bieden, zijn de volgende.

– Breder aanbod zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds slimmer, beter en mooier. De diversiteit neemt nog steeds toe: van zonnegevels tot drijvende zonneparken.

Steden en gemeenten hebben bijvoorbeeld stijgende interesse in ledstraat­verlichting op zonne-energie om hun energierekening naar beneden te krijgen.

In de toekomst zullen we ook meer evolueren naar circulaire en recycleerbare zonnepanelen. De grote uitdaging daarbij is om dat kostentechnisch voor elkaar te krijgen. Daarvoor is specifieke techniek en regelgeving nodig.

– Slimme opslag

Opslag wordt meer en meer een standaard onderdeel van een PV-installatie. Zo’n installatie bestaat nu standaard uit de panelen, een omvormer en idealiter ook nog een laadpaal, maar meer en meer fabrikanten bieden er nu ook een batterijsysteem bij aan. 

Wie pas later een batterij wil installeren, kan kiezen voor een hybride omvormer, die die mogelijkheid biedt. 

PV is geen losstaand gegeven, maar een onder­deel van een geïntegreerd ecosysteem, dat voorts kan bestaan uit zaken als een continu emissie­bewakingssysteem (CEMS), een laadpaal, een batterij en een warmte­pomp(boiler). Daarom is het verstandig meteen heel het dak vol te leggen, of minstens de berekening van dat startscenario te doen.

– Warmtepompen

De groei van het aantal warmtepompen – alle technologieën samen – in ons land was vorig jaar ongezien groot. Ook bij de zonneboilers en het aantal warmtepompboilers was er een stijgende toename. Het is de verwachting dat die trends zich dit jaar zullen blijven doorzetten.

Op de beurs ISH 2023 was er bijvoorbeeld voor interesse voor het mono­blockpropaan-lucht-watertoestel, meestal voorzien van een geluidsarme ventilator verborgen achter een designrooster. 

Zesde editie, zelfde succesformule 

In zes jaar tijd groeide Install Day uit tot hét toonaangevende event voor de installatiesector. Aan de succesformule wordt dan ook niets gewijzigd: de toegang is nog steeds gratis, bezoekers en standhouders kunnen genieten van gratis hapjes en drankjes en de beurs richt zich nog steeds uitsluitend op professionals. 

De nieuwe hal die vorig jaar in gebruik werd genomen, is ook een blijver. Ze zorgt voor meer beursoppervlakte, waardoor het niet over de koppen lopen is en er een gezellige drukte heerst.

De installateurs van morgen

Jongeren zullen meer dan ooit de toekomst bepalen én installeren. De war for talent is echter helaas ook in de installatiesector een pijnlijke realiteit. De spreekwoordelijke vijver met technische profielen is duidelijk leeg en de instroom vanuit de scholen in ontoereikend.

Daarom voorziet Techlink net als vorig jaar tijdens Install Day een praktisch programma op maat van de scholen. In samenwerking met FLuxLab en Volta, laat het hen kennismaken met de installatiewereld van morgen, met VR-simulaties, roboticatoepassingen, IoT-oplossingen enzovoort. “Zo dragen we ons steentje bij om de installateurs van morgen warm welkom te heten in onze sector zodat zij hopelijk de nieuwe ambassadeurs worden van onze razend boeiende installatiewereld’, besluit Carole Metzmacker, marketing & communication manager bij Techlink.

 Ben jij benieuwd wat er de komende jaren allemaal gaat veranderen in de installatiesector? Breng dan zeker een bezoek aan Install Day! 

Praktisch
Install Day gaat door in Brussels Gate aan de A.Gossetlaan 9 in Groot-Bijgaarden op vrijdag 13 oktober 2023 van 9 tot 19 uur. De toegang is gratis mits inschrijving via www.installday.be. Wie gebruik wil maken van de parking, betaalt wel 10 euro. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details