NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Installateur in de kijker: Diether Verhaeghe

Installateur in de kijker: Diether Verhaeghe

De passie voor het installateursvak wordt niet zelden van vader op zoon doorgegeven. In het geval van Diether Verhaeghe, zelfstandig installateur verwarming en sanitair uit Harelbeke, was dat niet anders. Al sinds zijn prille kindertijd leerde hij van zijn vader op de werf de kneepjes van het vak. Al die jaren later heeft hij zelf een boeiende carrière, met zijn installatiebedrijf Diever.   

Diether Verhaeghe is al 15 jaar werkzaam als installateur, waarvan 8 jaar als zelfstandige. Zijn firma Diever is vooral gespecialiseerd in renovatieprojecten, en draagt het label van energiebewuste aannemer.

De passie voor het vak werd Diether met de paplepel meegegeven, zo vertelt hij: “Mijn vader had een eigen bedrijf in de verwarmingssector, en dus mocht (of beter gezegd: moest) ik als zesjarig kind al mee de baan op. Ook na de schooluren en tijdens schoolvakanties bevond ik me voornamelijk op de werf, om niet alleen theoretisch maar ook praktisch op de hoogte te zijn van alles wat met verwarming en sanitair te maken heeft.” Het lag dan ook voor de hand dat Diether na zijn schoolperiode aan de slag zou gaan in de zaak van zijn vader. Dat heeft echter niet zo lang geduurd: “De ondernemer in mij nam de bovenhand. 

Ik wou het anders en vooral beter doen. Daarom heb ik toen het besluit genomen om het schip te verlaten en mijn eigen route uit te stippelen. Met vallen en opstaan, uiteraard”, aldus Diether.

En zo werd het bedrijf Diever geboren. Diether zet de ervaring die hij al van kleins af aan heeft opgebouwd in om zijn klanten zo goed mogelijk de adviseren. “Degelijkheid en duurzaamheid zijn mijn prioriteiten. Ik hou altijd rekening met het budget van de klant, al mag de kwaliteit uiteraard niet in het gedrang komen. Soms zie je wel eens dat klanten met een miniem budget toch dromen van een bijzonder luxueuze badkamer. Ook dan proberen we om een zo mooi mogelijk eindresultaat te realiseren.” Bovendien probeert Diether om zijn klanten op gelijke voet te behandelen. “We maken nooit onderscheid tussen arm of rijk, jong of oud, eigenaar of huurder. Dat vind ik heel belangrijk. We hebben respect voor iedereen.” In die 15 jaar heeft Diether Verhaeghe de installatiesector sterk zien evolueren, en dat zowel in goede als in slechte zin. “Er zijn enorm veel collega’s bijgekomen, maar de collegialiteit is ook gestegen. Er wordt veel meer samengewerkt bij grote projecten en collega’s zien elkaar minder als concurrenten.” Tegelijkertijd is het aantal strenge normen en wetten exponentieel toegenomen. De administratieve rompslomp is Diether alvast liever kwijt dan rijk, zo bekent hij. “Er zijn tegenwoordig zoveel regels. Dat kan soms wat demotiverend werken.”

Clichés

Als installateur moet Diether soms opboksen tegen hardnekkige vooroordelen en clichés over het vak. “De mensen hebben niet altijd een juist beeld van ons. Soms zien ze ons nog te veel als de vroegere loodgieters en installateurs, die op hun gemakje een sigaretje rolden en uren en stukken aanrekenden die eigenlijk niet werden gebruikt. Die tijd is al lang voorbij, maar toch raken we maar moeilijk van die stempel af.” 

Want hoewel Diether de stiel nog altijd met hart en ziel uitoefent, betekent een job als deze ook: hard werken, en balanceren op een slappe koord om professioneel en privé in evenwicht te houden. “De combinatie van je klanten zo goed mogelijk bijstaan en tegelijkertijd veel tijd met je gezin doorbrengen is bijzonder moeilijk. Niet alle klanten kunnen er begrip voor opbrengen als je een dagje verlof neemt. Ik merk dat heel veel collega’s op de rand van een burn-out staan. Ook ik moet soms op de rem gaan staan. Gelukkig grijpen mijn echtgenote en kindjes tijdig in als ik mezelf wat aan het verliezen ben.”

Ben je zelf ook installateur met een opmerkelijk verhaal, en wil je je passie voor het vak delen met dit magazine? Stuur dan een mailtje naar [email protected]!  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details