NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
iStop® PLUS. De nieuwe compacte vorstbeveiligingsklep

iStop® PLUS. De nieuwe compacte vorstbeveiligingsklep

Caleffi was een van de eerste fabrikanten van vorstbeveiligingskleppen ter wereld. De 108-serie werd gelanceerd in 2011 en vestigde meteen zijn naam als ideaal voor de bescherming van warmtepompsystemen. De populariteit bereikte het afgelopen jaar een hoogtepunt dankzij de exponentiële groei van warmtepompen, vooral in Europa.

De eerste vorstbeveiligingsklep, waarvan de merknaam sinds 2022 iStop® is, kan bogen op talloze imitaties die de afgelopen maanden op de markt zijn verschenen, en dit maakt Caleffi erg trots.

Profiterend van de 15 jaar ervaring met dit assortiment, besloot Caleffi het product verder te ontwikkelen en een nieuwe generatie vorstbeveiligingskleppen voor warmtepompsystemen op de markt te brengen.De nieuwe versie heeft de naam iStop® PLUS gekregen om hem te onderscheiden van de traditionele klep en om de technische eigenschappen ervan uit te lichten.

Europa heeft de ambitie om vanaf 2050 een C02-neutrale samenleving te creëren. Een van de belangrijkste maatregelen is de ondersteuning van de woonsector om het verbruik en dus de uitstoot te beperken. De belangrijkste speler in deze overgang is de warmtepomp.

Op dit moment zijn monoblok warmtepompen erg populair op de markt. Deze bestaat uit een buiteneenheid van waaruit de aanvoer- en retourleidingen naar het systeem lopen. Bij deze systemen bestaat het risico op bevriezing. Om dit te voorkomen kiezen veel installateurs voor de verwarmingskabel, maar deze oplossing is niet optimaal, vooral niet als de stroom uitvalt. Een duur en vervuilend alternatief is het gebruik van glycol.

De vorstbeveiligheidsklep ontworpen door Caleffi werkt daarentegen perfect, zelfs in het geval van een stroomstoring, omdat deze mechanisch is.

Waarom de iStop® PLUS vorstbeveiligingsklep installeren ?

De bescherming van de warmtepomp gaat via de bescherming van het hydraulische circuit dat ermee verbonden is. In omstandigheden zonder stroomtoevoer en bij koude buitentemperaturen lopen de warmtepomp en het systeem het risico beschadigd te raken door ijsvorming.

In het verleden werden deze problemen opgelost door glycol in het systeemwater te mengen. Glycol verlaagt het vriespunt van het mengsel, maar heeft veel nadelen die het ongeschikt maken voor moderne systemen. Glycol verlaagt namelijk de efficiëntie van warmtewisselaars, verhoogt de pompkosten en moet gecontroleerd en periodiek afgevoerd worden, waardoor de bedrijfskosten stijgen. En last but not least is glycol een milieuvervuilende stof.

De vorstbeveiligingsklep is een mechanisch beveiligingssysteem dat het water in het circuit laat weglopen. Wanneer de watertemperatuur in de pijpleiding onder de 3°C daalt, gaat de sluiter van de klep open en wordt het water afgevoerd, waardoor ijsvorming wordt voorkomen en het systeem en de warmtepomp worden beschermd.

Waar wordt de iStop® PLUS geïnstalleerd?

Hij moet zo dicht mogelijk bij de buitenunit worden geïnstalleerd, zowel op de aanvoer- als op de retourleiding.

De sterke punten van de iStop® PLUS in detail

Compact en eenvoudige installatie

Doordat de iStop® PLUS werkt met een zijsensor is het veel compacter dan een conventionele vorstbeveiligingsklep. De twee kleppen die op het systeem gemonteerd moeten worden, kunnen direct boven elkaar worden geplaatst zonder dat er een tussenruimte nodig is.

Er is ook minder ruimte nodig voor de afvoer onderaan de klep, waardoor deze geschikt is voor aansluiting op verpakte warmtepompen met buisaansluitingen aan de onderkant van de behuizing.

Hoogwaardige prestaties

De ultramoderne materialen die zijn gebruikt om de iStop® PLUS te maken, maken werking met systeemwatertemperaturen tot 90°C mogelijk. Deze eigenschap is essentieel om de vorstbeveiligingsklep te kunnen gebruiken met de nieuwe warmtepompen die het koelmiddel R290 (propaan) gebruiken, dat het systeemwater tot 75°-80°C kan brengen.

Dankzij de plaatsing van een sensor in de hoofdstroom, een unieke eigenschap in het panorama van vorstbeveiligingskleppen op de markt, reageert de iStop® PLUS uitstekend en is de interventieprecisie tijdens de ontladingsfase uitstekend.


iStop® PLUS op de stand van MCE 2024

De iStop® PLUS ondersteunt de energietransitie. Onze nieuwe vorstbeveiligingsklep is de ideale oplossing om het warmtepompsysteem in huis te beschermen, vooral bij stroomuitval en beperkte ruimte. Hij wordt dan ook aanbevolen door topfabrikanten van warmtepompen. Nieuwe, steeds milieuvriendelijkere technologieën vereisen grote investeringen en moeten volledig worden beschermd zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Alleen door deze te omringen met de juiste appendages, bereik je maximale efficiëntie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details