Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Elektrotech

Kabelwartels zijn een essentieel onderdeel van elke industriële behuizing

RITTAL1_F-KV-mirrow3-4c-0319_OK
Rittal is een partner van Hummel voor de verdeling van kabelwartels. De Duitse specialist biedt een ruime gamma wartels voor de meest diverse toepassingen.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Rittal

13 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Voedings- en netwerkkabels moeten ergens in de kast naar binnenkomen. Het komt er op aan om de kast ook op die plaats perfect af te dichten, zodat ze beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Kabelwartels zijn daarvoor een ideale oplossing. De firma Hummel met hoofdzetel in het Duitse Denzlingen is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van kabelwartels in kunststof, messing of roestvrij staal. Het assortiment omvat gewone wartels, maar ook specifieke oplossingen voor de meer veeleisende toepassingen. Rittal is een trouwe partner van Hummel voor de verdeling van deze kabelwartels.

Kabelwartels zijn er in allerlei vormen, maten en materialen en de keuze ervan hangt af van de toe­passing. Hummel AG ontwikkelt en produceert al meer dan 70 jaar kabelwartels. Het familie­bedrijf in de derde generatie biedt dan ook een enorm assorti­ment voor industriële toepassingen in de meest uiteen­lopende omgevingen – meer dan 4800 verschillende soorten. Hummel heeft productie­faciliteiten in Duitsland, Frankrijk, Italië, China, Brazilië en Indië en bijkomende vestigingen in Engeland, Scandinavië, Polen, Rusland en Korea. Ze kunnen ook een beroep doen op een wereld­wijd netwerk van distributiepartners, waar­onder Rittal.

De juiste wartel

“Wartels maken het gemakkelijk om kabels door de wand van een kast te leiden. Ze zorgen voor een perfect afdichting van de gaten, waardoor er geen vocht en vuil in de kast komt. Verder voorkomen ze dat kabels terug uit de kast getrokken worden, te veel plooien of beschadigd worden. Toch is het belangrijk om de juiste wartel te kiezen. Daarvoor moet je rekening houden met een aantal factoren. Het klimaat is er daar één van. Als de kast buiten staat, moeten wartels tegen weer en wind bestand zijn: regen, uv-straling, inwerking van sneeuw, ijs en zout.  

Ook de wet- en regelgeving kan in verschillende landen en zelfs per branche verschillen. Terwijl we in de meeste landen met metrische schroefdraad werken, geldt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld een andere norm in inches,” legt Danny Forré, product manager bij Rittal Belgium, uit. “Er spelen echter nog andere aspecten. Zo zijn de kabelwartels van Hummel bijna allemaal voorzien van IP-klasse 68, waardoor er zelfs bij onderdompeling geen water binnendringt en ook geen stof doorgelaten wordt. In sommige toepassingen moeten de wartels specifiek gekozen worden om componenten te beschermen tegen elektromagnetische invloeden of omwille van verhoogd ontploffingsgevaar.”

Het gamma omvat ook specifieke wartels voor toepassingen waar hygiëne een thema is.

Standaard, EMC, Ex

Bij Rittal kan je terecht voor alle Hummel wartels in kunststof (polyamide) of metaal (ver­nikkeld messing en roestvrij staal) met verschillende types schroef­draad voor kabels met uiteen­lopende diameters. De standaard wartel staat garant voor een hoge mate van veiligheid en betrouw­baarheid en wordt onder meer gebruikt in de industrie, machine- en installatie­bouw, automatiserings­techniek en in de transport­sector. Binnen deze reeks zijn er ook wartels die bestand zijn tegen olie, vet, water, zwakke basen en zuren en rem­vloeistof. Er zijn ook Flex-wartels met een spiraal­vormig uiteinde waardoor de kabel kan buigen zonder te breken of HD-wartels (Hygiënisch Design), waar geen vuil aan hecht, bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in de voedingsindustrie.

“Sommige kabels zijn voorzien van een afscherming voor hoogfrequente signalen van buitenaf. Een standaard wartel zou deze afscherming ongedaan maken, waardoor elektronische componenten toch elektromagnetische invloeden kunnen ondervinden. Daarvoor is er bij Hummel een reeks wartels met een veilige en langdurige 360° contactering, die voldoen aan de Europese richt­lijnen voor Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC),” vult Forré aan. “Het assortiment omvat ook explosiebestendige wartels, waaronder de druk­vaste Ex-d of de Ex-e voor gebruik bij ongewapende kabels. Er zijn zelfs specifieke oplossingen (Ex-i) voor mijnen, boor­platforms, schepen of chemische industrie, waar apparaat, bekabeling en ook elk onderdeel – en dus ook de wartel – zó ontworpen moeten zijn dat er geen explosie kan plaats­vinden. Kortom: er is voor elke toe­passing een geschikte kabelwartel en we staan klanten bij met deskundig advies om de juiste oplossing te kiezen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details