NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Kantoorgebouw met hoogste duurzaamheidslabel siert Europese wijk
De lichtvoetige architectuur draagt bij tot de attractiviteit van het project.

Kantoorgebouw met hoogste duurzaamheidslabel siert Europese wijk

Op de hoek van de Belliardstraat en de Handelsstraat in Brussel – aan de rand van het Leopoldskwartier en op een steenworp van het Koninklijk Paleis en het achterliggende Warandepark – verrees het nieuwe ‘Commerce 46’. Dit rijkelijk beglaasde kantoorgebouw telt dertien verdiepingen en heeft een benutbare oppervlakte van 14.200 m². Dankzij zijn CO2-neutrale karakter kan het markante complex bovendien pronken met een BREEAM Outstanding-certificaat.

Door drie strakke bouwvolumes met een eigen uitstraling te combineren, ontstond er een trapsgewijze opbouw.

In 2018 verwierf vastgoedspecialist Immobel ‘Commerce 46’, een bestaand kantoorgebouw dat dateerde uit de jaren 70 en gelegen was in de bruisende Europese wijk. Aangezien een herbestemming te complex zou zijn vanwege de gesloten voorgevel en verouderde indeling, werd beslist om het af te breken en te vervangen door een nieuwbouw. De ambities waren van meet af aan duidelijk: ruime volumes, optimaal ruimtegebruik, veel natuurlijke lichtinval en een nadrukkelijke focus op duurzaamheid en stadsvergroening. Jaspers-Eyers Architects en OFFICE Kersten Geers David Van Severen vertaalden deze doelstellingen naar een vooruitstrevend en futureproof ontwerp. Met succes, want het nieuwe Commerce 46 werd in mei 2021 – meer dan een jaar voor oplevering – verkocht aan Allianz Real Estate, dat het gebouw gedurende negen jaar zal verhuren aan ING België.

Grote gordijngevels garanderen een maximale natuurlijke lichtinval.

Duurzaam en attractief

Dat Commerce 46 een schot in de roos is, heeft verschillende redenen. Het gebouw biedt niet alleen plaats aan comfortabele en kwalitatieve werkplekken, maar ook aan 184 m² archiefruimte, een privétuin van 230 m², twee ruime dakterrassen met een totale oppervlakte van 620 m² en ondergronds zeventig parkeerplaatsen voor auto’s en 69 voor fietsen, inclusief laadpunten voor elektrische voertuigen.  

Ook de lichtvoetige architectuur draagt bij tot de attractiviteit van het project. “We hebben resoluut geopteerd voor een open, transparant en uitnodigend concept”, vertelt Loïk Eyers, architect-partner bij Jaspers-Eyers architects. “Door drie strakke bouwvolumes met een eigen uitstraling te combineren, ontstond er een trapsgewijze opbouw. De vijf inspringende topverdiepingen bevorderen de ruimtelijke integratie in de wijk. Grote gordijngevels in geanodiseerd aluminium met een bijzondere metaallook garanderen een maximale natuur­lijke lichtinval. De centrale gelijkvloerse tuin is zichtbaar vanaf de straat. Dit alles creëert een uitgesproken speels en luchtig effect en zorgt voor een bijzonder aangenaam werkklimaat.”

Een andere troef van Commerce 46 is het uiterst duurzame karakter van het gebouw. Dit resulteerde in een BREEAM Outstanding-certificaat. “Er is onder meer een BEO-veld aangelegd, dat bestaat uit zeventig boringen tot een diepte van 90 meter. Het gebouw wordt met andere woorden verwarmd en gekoeld door middel van geothermische energie, terwijl de zonnepanelen op het dak groene stroom leveren”, legt Loïk Eyers uit. Dit maakt dat de jaarlijkse CO2-uitstoot van het complex maar liefst 26.000 ton lager ligt in vergelijking met een klassiek gebouw. Ook groendaken en regenwaterrecuperatie dragen bij tot het ecologische totaalplaatje. Alle technieken zijn ondergebracht in het ondergrondse gedeelte van het complex.

Logistieke en bouwkundige uitdagingen

Bouwen in het hart van onze hoofdstad is een logistiek huzarenstukje dat specifieke knowhow vergt. Vandaar dat Immobel een beroep deed op de expertise van Algemene Bouw Maes. “Efficiënt bouwen in stadskernen met een minimale impact op de (drukke) omgeving is een van onze specialiteiten”, verklaart projectverantwoordelijke Jonas Van Durme. “In de zomer van 2020 zijn we gestart met de afbraak van de bestaande kelder. Deze werken werden gefaseerd uitgevoerd, in combinatie met het plaatsen van 12 meter diepe putbeschoeiingen en berlinerwanden. In die fase hebben we tevens het BEO-veld gerealiseerd, gevolgd door de kraanfunderingen. Vervolgens hebben we de nieuwe kelder volledig ter plaatse gestort. Dit met wanden tot 9,5 meter hoog, die in één stortfase zijn uitgevoerd. Geen sinecure, vermits de vloerplaten van de ondergrondse parkeerverdiepingen zijn uitgevoerd onder helling.”

Het bovengrondse gedeelte bestaat uit een staalstructuur rond drie betonnen kernen en slanke staalplaatbetonvloeren. “De staalstructuur is trapsgewijs opgetrokken met behulp van twee torenkranen. Om de brandweerstand van de constructie te vrijwaren, werden de stalen kolommen volgestort met beton en beschermd met brandwerende coatings. Voor de hele constructie is circa 700 ton profielstaal gebruikt, waarbij de stalen kolommen deels in premuren verwerkt zitten. Het kleinste bouwvolume, dat qua gabarit aansluit bij het aanpalende herenhuis, is afgewerkt met isolatieglasvlakken van 3 op 6 meter. Aan bouwkundige uitdagingen was met andere woorden geen gebrek. De mix van strakke, hedendaagse accenten en groene, organische toetsen geeft het nieuwe Commerce 46 een unieke, uitgesproken identiteit. Het resultaat mag er wezen!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details