NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw bedrijvenpark uitgerust met ingenieus gebouwbeheersysteem
‘De huurders kunnen de instellingen of programmaties aan hun eigen noden aanpassen.’

Nieuw bedrijvenpark uitgerust met ingenieus gebouwbeheersysteem

Het innoverende karakter zit onder meer verborgen in het gebouwbeheersysteem dat erin verwerkt zit. Desigo CC van Siemens laat aan alle toekomstige gebruikers toe om hun kantoren op efficiënte en comfortabele manier te beheren en te monitoren.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld Siemens, Dipeco

GATE7 is een herontwikkeling van een bestaande industriële site tot een gemengd bedrijvenpark, bestaande uit standalone gebouwen op maat en kantoorgebouwen. Duurzaamheid is een rode draad in dit project. Zo worden alle bedrijfsgebouwen verwarmd met warmtepompen, die gevoed worden met fotovoltaïsche panelen op de daken. De kantoren zijn ook uitgerust met luchtgroepen en koelplafonds. Dipeco verleende zijn medewerking aan dit project op vraag van installatiebedrijf SPIE, dat de technische installatie realiseerde. Voor Dipeco had dit project een bijzonder persoonlijk tintje. “We installeren er niet alleen het regelsysteem voor de volledige HVAC-installatie. Voor we de opdracht binnenhaalden hadden we reeds beslist om ons eigen atelier en kantoor in GATE7 te huisvesten”, zegt Dirk Peeters, bestuurder bij Dipeco.

Desigo CC

Dipeco heeft intussen al ongeveer een jaar een samenwerking met Siemens. De keuze was daarom snel gemaakt om het bedrijvenpark uit te rusten met Desigo CC, het geïntegreerde gebouwbeheersplatform van Siemens Smart Infrastructure. Sam Lenders, Account Manager bij Siemens: “Een  slim kantoorgebouw vergt een state of the art management software. Desigo CC is hier de voor de hand liggende oplossing en biedt de klant oneindig veel mogelijkheden en staat garant voor een future proof investering.”

Gebouwbeheersystemen worden vandaag nog meestal gerund op lokale servers. Gate7 maakt hier een uitzondering waarbij Desigo CC gehost wordt in een cloudomgeving. “Een continue communicatie van subsystemen in het gebouw met de cloudomgeving vermijdt investeringen in een lokale serverinfrastructuur”, zegt Peeters.

GATE7 is een herontwikkeling van een bestaande industriële site tot een gemengd bedrijvenpark, bestaande uit standalone gebouwen op maat en kantoorgebouwen.

“Alle meetwaarden worden in realtime doorgestuurd naar het datacenter, waar ze verwerkt worden in de beheersoftware. De eindgebruiker kan inloggen via een browser en zo de installatie besturen en monitoren. In het verleden kwam dit luik meestal bij de facility manager terecht. Nu krijgt elke eigenaar of huurder rechtstreeks inzicht in hoe zijn pand zich gedraagt.” Dat was ook nodig: na de oplevering van het gebouw is er geen algemene eigenaar meer, en wordt GATE7 beheerd door een gemeenschap van eigenaars. Anders dan in vele andere projecten is er dus geen algemene gebouwbeheerder meer. Het Desigo CC-platform wordt opgesplitst in verschillende gebruikers, die alleen toegang hebben tot de instellingen van hun eigen gebouw.

Dynamisch gebouw

“De huurders kunnen de instellingen of programmaties aan hun eigen noden aanpassen”, voegt Sam Lenders toe. ”Het gebruik van het gebouw kan van bedrijf tot bedrijf verschillen. Met het Desigo-systeem kan je een heel dynamisch gebouw creëren, afgestemd op de noden van elk individu.  Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat verschillende technieken in gebouw met elkaar communiceren. Desigo CC kan bijvoorbeeld verbonden worden met een reservatiesysteem, waarbij een bepaalde ruimte in het gebouw bij boeking naar de meest energie-efficiënte en comfortabele toestand gaat evolueren op vlak van temperatuur, vochtigheid, lichtsterkte,…”

“De luchtdebieten van de luchtgroepen zijn afgestemd op de CO2-monitoring door het gebouwbeheersysteem. Dat is belangrijk in dit coronatijdperk, want je moet kunnen aantonen dat er voldoende lucht wordt ververst”, gaat Peeters verder. “Met Desigo CC is het mogelijk om zowel de veiligheid als het comfort van gebouwen met één platform te optimaliseren. Verhoogde veiligheid krijg je door het combineren van workflows op het gebied van toegangscontrole, inbraakdetectie, nrandbeveiliging en videobewaking”, aldus Lenders.

GATE7 wordt in de loop van het najaar officieel opgeleverd. Dan kan ook het gebouwbeheersysteem operationeel gesteld worden. “Desigo CC laat de gebruikers toe om hun gebouw echt te leren kunnen. De data kan je gebruiken om het comfort en productivteit op de werkvloer te verhogen en energie te besparen.”

Open systeem

Desigo CC is bovendien een open systeem, waarbij het ook mogelijk om is om oplossingen van derde partijen in hetzelfde gebouwbeheersysteem te integreren. Lenders: “Op dat vlak liggen er nog eindeloos veel mogelijkheden voor ons. Zo zijn er ook mobiele applicaties voor de eindgebruikers, die zullen communiceren met Desigo CC. Het volledige potentieel van Desigo CC is nog lang niet ingevuld.”

GATE7 wordt in de loop van het najaar officieel opgeleverd. Dan kan ook het ingenieuze gebouwbeheersysteem operationeel gesteld worden. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen. Sam Lenders vat samen: “Desigo CC laat de gebruikers toe om hun gebouw echt te leren kennen. Het wordt immers steeds belangrijker om intelligent met data om te springen. Gebruiken we veel energie? Op welke tijdstippen, in welke lokalen? Wat zijn de bezettingsgraden? Door met Desigo CC actief te monitoren en trends uit te lichten, krijg je een antwoord op deze en andere vragen. Die informatie kan je gebruiken om het comfort en productivteit op de werkvloer te verhogen en energie te besparen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details