NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw trainingscentrum biedt installateurs gratis kennis aan
In de Watts Training Academy is voldoende ruimte om eerst theoretische uitleg te geven.

Nieuw trainingscentrum biedt installateurs gratis kennis aan

Na heel wat voorbereidingen en een flinke verbouwing opende Watts Benelux haar eerste Training Academy. Dankzij dit trainingscentrum in Eerbeek worden installateurs, groothandelaren en andere belangstellenden nog beter op de hoogte gebracht van de nieuwste technieken en oplossingen. Daarnaast kun je bij Watts ook trainingssessies op een externe locatie volgen en genieten van de korte online trainingen via het Watts Works-trainingsportaal.

In het trainingscentrum zie je echt werkende opstellingen, zoals de terugstroombeveiligingen en Microflex voorgeïsoleerde flexibele leidingen.

In Nederland kennen de meeste mensen Watts als dé specialist in keerkleppen en terugstroombeveiligingen. Daarin is het bedrijf nog steeds gespecialiseerd, maar het doet nog veel meer. Watts is een wereldwijd vooraanstaande fabrikant en leverancier met maar liefst 60.000 producten in het assortiment. Allemaal oplossingen die worden gebruikt bij onder meer waterbeveiliging, sanitaire voorzieningen en HVAC. Installateurs kunnen de producten niet rechtstreeks via Watts kopen, maar wel via de technische groothandel. De aangeboden trainingen zijn echter niet alleen bedoeld voor groothandelaars en installatiebedrijven, maar voor alle belanghebbenden. En ze zijn nog gratis ook. “Bij ons komen zowel kleine zelfstandigen als grote installatiebedrijven, we hebben voor iedereen een oplossing”, zegt Tom Sissau, marketingmanager bij Watts Benelux. “Het is belangrijk voor onze klanten dat ze meegaan met nieuwe technieken en wetgevingen. Daar willen wij aan bijdragen.”

Tom Sissau (links) en Richard Both.

Training Academy

Gedurende vijf maanden werd het pand in Eerbeek verbouwd, voor een belangrijk deel door de eigen Watts-werknemers, waarna het trainingscentrum in oktober 2022 geopend werd. Het biedt ruimte aan maximaal vijftig cursisten die er een leerzame en leuke dag kunnen beleven. Dit is hard nodig, volgens Richard Both, salesmanager groothandel Nederland: “De markt verandert en installateurs moeten steeds meer weten. Wij willen ze helpen door te laten zien hoe het slimmer, beter en voordeliger kan. Daar komt ook regel- en wetgeving bij kijken. We laten zien welke producten we in het Watts-portfolio hebben en welke oplossingen we aanbieden. De trainingen bieden we gratis aan, want hoe meer een installateur van de producten af weet, hoe beter hij ze kan toepassen. Het draait volledig om kennisoverdracht en daar zetten we vol op in.”

Met de demotruck wordt de werking van apparaten getoond. Niet alleen tijdens trainingen, maar ook op beurzen en events.

Nieuwste technieken

In het trainingscentrum vind je alle faciliteiten die nodig zijn voor een leerzame dag. Een theoretisch gedeelte met een groot scherm voor de nodige uitleg, en ook functionele opstellingen met de verschillende Watts-producten die echt werken. Je ziet er onder meer warmte-afleversets die worden toegepast bij stadsverwarming, de keerkleppen waarmee Watts groot werd en thermostaatsystemen en toebehoren voor woningen (Watts Vision). Tom Sissau: “Het zijn de nieuwste technieken die echt helpen bij de energietransitie. We laten zien hoe de installatie eruitziet, hoe het werkt en hoe het aangesloten moet worden. Met de Watts Vision kun je bijvoorbeeld op een intelligente manier de verwarming in een woning reguleren. Diverse ruimtes krijgen hun eigen regeling. Begin 2024 wordt de opvolger gelanceerd.”

Nog een recent product waar je een training over kunt volgen, is het gamma Microflex voor­geïsoleerde flexibele leidingen, en meer specifiek Microflex HP. Tom Sissau legt uit: “Warmtepompen met een monoblock hebben een buitenunit. Omdat deze geluid maakt, willen mensen deze vaak verder van de woning af plaatsen. Daarvoor heb je een product nodig dat een minimum aan warmteverlies garandeert. Dat is onze Microflex HP: een maatwerk ondergrondse flexibele buis die loopt van de unit naar de woning. We laten hier alle mogelijkheden en toebehoren zien.”

Natuurlijk wordt ook getoond hoe de nieuwste afleversets werken.

E-learning

Behalve in het nieuwe trainingscentrum kun je ook op andere manieren trainingen volgen via Watts. Met het online trainingsportaal Watts Works heb je 24/7 toegang tot korte producttrainingen van 5 tot maximaal 10 minuten. Na een gratis registratie ontdek je er korte modules die uitleg geven over specifieke producten. Regelmatig verschijnen er nieuwe trainingen online. 

Heb je een module volledig doorlopen, dan volgt er een korte quiz. Rond je die goed af, dan verdien je punten waarmee je kunt sparen voor leuke gadgets, zoals een rugzak, oordopjes en zelfs een mini­koelkast voor in de auto. Tom Sissau: “Later dit jaar passen we dit puntensysteem ook toe bij de andere trainingen. We hopen dat het een extra moti­vatie is voor installateurs om kennis op te doen.”

Watts Vision is het gamma thermostaatsystemen en toebehoren voor woningen.

Lunch & Learn sessies

Watts zet ook volop in op externe trainingen op locatie, ook wel Lunch & Learn-sessies genoemd. Dergelijke trainingen worden op locatie gegeven, bijvoor­beeld bij de installateur, eventueel in combi­natie met de demotruck waarin een werkende installatie is ingebouwd. Die laatste wordt overi­gens ook op andere manieren ingezet, zoals voor road­shows bij diverse groothandels, op events en op beurzen. Both: “Trainingen worden gegeven door ons eigen team van buitendienstmedewerkers, die allemaal technisch onderlegd zijn.”

Feestjaar

De opening van de Training Academy is een nieuw hoofdstuk voor Watts en er zullen er nog zeker vele volgen. In 2024 bestaat het bedrijf precies 150 jaar en dan kunnen we nog wat verrassingen verwachten. “Het was de Amerikaan Joseph E. Watts die in 1874 een stoomregelklep patenteerde en daarmee het fundament legde voor het bedrijf zoals we het nu kennen. De grondlegger van ons bedrijf was zijn tijd ver vooruit en dit laten we niet zomaar voorbijgaan. We willen deze speciale verjaardag samen met onze klanten en medewerkers vieren, om hen te bedanken voor de trouwe samenwerking. Wat we precies gaan doen, dat laten we op een later moment nog weten”, aldus Tom Sissau.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details