Tijdens de afgelopen editie van Light + Building stelde Beckhoff Automation zijn oplossingen voor gebouwautomatisering voor over verschillende technische systemen heen. De focus lag op toekomstbestendige technologie voor duurzame en energie-efficiënte gebouwen. Dankzij de PC-gebaseerde sturing is het immers mogelijk om alle functionaliteiten binnen een gebouw samen te brengen op één platform en consistent aan te sturen door middel van TwinCAT automatiseringssoftware, IoT-functies en concepten voor intelligent energie monitoren incluis. Een mooi voorbeeld is het nieuwe MX-System dat zich opwerpt als een compacte automatiseringsoplossing voor airco- en ventilatiesystemen waar geen stuurkast voor nodig is.
Iedereen die bezig is met duurzaamheid, CO2-besparingen en maatschappelijke verantwoordelijkheid moet zich dezelfde vraag stellen: Hoe kan ik voor een aanzienlijke reductie zorgen in het wereldwijde energieverbruik? Het antwoord is te zoeken in gebouwen. En het is niet louter een ecologisch antwoord meer, het wordt ook steeds meer een economische kwestie. Enkel gebouwen die geoptimaliseerd zijn in functie van hun energieverbruik en die op een gepaste manier energie kunnen monitoren en meten en hier autonoom op kunnen ingrijpen, zijn bestemd voor de toekomst. Door alle technieken te verbinden in één systeem voor gebouwautomatisering, zoals dat van Beckhoff met zijn PC-sturing, kunnen we de belofte van een duurzame, energie-efficiënte constructie en gebruik waarmaken. Iedereen in de waardeketen profiteert hiervan. Architecten genieten van maximale creatieve vrijheid met optimale functionele efficiëntie. Planners kunnen een meer betrouwbare planning opmaken met een gereduceerde complexiteit. Systeem integratoren plukken de voordelen van de eenvoudigere engineering en de verbeterde procesbetrouwbaarheid. Gebruikers kunnen uitbatings- en onderhoudskosten tot een minimum reduceren. En investeerders, ten slotte, krijgen de best mogelijke bescherming voor hun investering.
Maar wat kan er nu zoal met de TwinCAT software voor gebouwautomatisering? Een eerste voorbeeld is de TF8050 oplossing voor verlichting. Hoe uitgebreider een systeem voor verlichting wordt, hoe meer de voordelen van de Beckhoff technologie zich zullen tonen. Zo zorgt het gebruik van gedecentraliseerde buskoppelingen in de netwerkinfrastructuur voor aanzienlijk lagere eisen voor bekabeling. Alle functies voor verlichtingen worden in één platform ondersteund, zoals bediening van op afstand, het importeren en exporteren van Excel data of eenvoudige maatregelen voor onderhoud. De TF8050 oplossing omvat ook functies voor een Human Centric Lighting concept en DALI-2 sensoren. Alles laat zich eenvoudig configureren, zonder dat er programmeerskills voor nodig zijn. Beckhoff beschikt daarnaast ook over een BACnet oplossing, een gestandaardiseerd, fabrikantonafhankelijk communicatieprotocol voor gebouwautomatisering. Dit vindt toepassing bij HVAC, lichtsturing, en veiligheids- en branddetectietechnologie. De implementatie van dit protocol kan eenvoudig gebeuren met Beckhoff industriële PC’s of embedded PC’s, met de volledige ondersteuning van alle diensten.
Met de definitieve doorbraak van digitalisering, zijn ook IoT-functies naar gebouwautomatisering gekomen. Wie verbinding wil maken met de cloud, kan dat eenvoudig binnen TwinCAT. De focus ligt niet zozeer op de pure implementatie van protocollen (zoals TF6710), maar eerder op gerichte communicatie met diensten in de cloud (zoals de Microsoft Azure IoT hub of Amazon Web Services IoT). Dit gebeurt in de achtergrond, zodat de communicatieverbinding veel eenvoudiger en meer native te realiseren is dan met een directe verbinding via het MQTT protocol. De gebruiker heeft toegang tot deze functionaliteiten via PLC-functieblokken om eenvoudig procesgegevens vanuit de TwinCAT runtime naar communicatiediensten in de cloud te sturen of om gegevens van deze diensten te ontvangen.
Ook aan de hardwarekant beschikt Beckhoff over innovatieve technologie om het leven makkelijker te maken. Dankzij de lancering van MX-System is de schakelkast overbodig geworden. De combinatie van de basisplaat met de functiemodules kan alle taken en features van een schakelkast overnemen: energietoevoer, beveiliging en verdeling van zekeringen, opwekking en bewaking van hulpspanningen, volgordecontrole met de in- en uitgangen, besturing van motoren en actuatoren, net als het aansluitingsniveau voor de veldapparatuur. De gebruiker kan zelf de configuratie maken van IPC, I/O, motion, relais- en systeemmodules die het beste past voor zijn specifieke toepassing. De certificatie van alle componenten op basis van internationale standaarden maakt dat MX-System wereldwijd gestandaardiseerd kan worden. Het is een oplossing die de inspanningen die nodig zijn voor het plannen, assembleren, installeren en onderhouden van installaties enorm vereenvoudigt. Bovendien is de volledige voetafdruk van het systeem kleiner, terwijl er een grotere beschikbaarheid en flexibiliteit gerealiseerd wordt. In elke fase in de levenscyclus van een sturingssysteem, zorgt MX-System voor enorme voordelen ten opzichte van klassieke schakelkasten.