NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Oplossingen voor energie-efficiënte gebouwautomatisering
Dankzij de lancering van MX-System is de schakelkast overbodig geworden.

Oplossingen voor energie-efficiënte gebouwautomatisering

Tijdens de afgelopen editie van Light + Building stelde Beckhoff Automation zijn oplossingen voor gebouwautomatisering voor over ver­schillende technische systemen heen. De focus lag op toekomstbestendige technologie voor duurzame en energie-efficiënte gebouwen. Dankzij de PC-gebaseerde sturing is het immers mogelijk om alle functionaliteiten binnen een gebouw samen te brengen op één platform en consistent aan te sturen door middel van TwinCAT automatiseringssoftware, IoT-functies en concepten voor intelligent energie monitoren incluis. Een mooi voorbeeld is het nieuwe MX-System dat zich opwerpt als een compacte automatiseringsoplossing voor airco- en ventilatiesystemen waar geen stuurkast voor nodig is.

Door alle technieken te verbinden in één systeem voor gebouwautomatisering, zoals dat van Beckhoff met zijn PC-sturing, kunnen we de belofte van een duurzame, energie-efficiënte constructie en gebruik waarmaken.

Iedereen die bezig is met duurzaamheid, CO2-besparingen en maatschappelijke verant­woorde­lijk­heid moet zich dezelfde vraag stellen: Hoe kan ik voor een aanzienlijke reductie zorgen in het wereldwijde energieverbruik? Het antwoord is te zoeken in gebouwen. En het is niet louter een ecologisch antwoord meer, het wordt ook steeds meer een economische kwestie. Enkel gebouwen die geoptimaliseerd zijn in functie van hun energieverbruik en die op een gepaste manier energie kunnen monitoren en meten en hier autonoom op kunnen ingrijpen, zijn bestemd voor de toekomst. Door alle technieken te verbinden in één systeem voor gebouwautomatisering, zoals dat van Beckhoff met zijn PC-sturing, kunnen we de belofte van een duurzame, energie-efficiënte constructie en gebruik waarmaken. Iedereen in de waardeketen profiteert hiervan. Architecten genieten van maximale creatieve vrijheid met optimale functionele efficiëntie. Planners kunnen een meer betrouwbare planning opmaken met een gereduceerde complexiteit. Systeem integratoren plukken de voordelen van de eenvoudigere engineering en de verbeterde proces­betrouw­baar­heid. Gebruikers kunnen uitbatings- en onder­houds­kosten tot een minimum reduceren. En investeerders, ten slotte, krijgen de best mogelijke bescherming voor hun investering. 

Alles configureren in plaats van programmeren

Maar wat kan er nu zoal met de TwinCAT soft­ware voor gebouwautomatisering? Een eerste voor­beeld is de TF8050 oplossing voor ver­lichting. Hoe uitgebreider een systeem voor ver­lichting wordt, hoe meer de voordelen van de Beckhoff technologie zich zullen tonen. Zo zorgt het gebruik van gedecen­traliseerde bus­koppelingen in de netwerk­infrastructuur voor aan­zienlijk lagere eisen voor bekabeling. Alle functies voor verlichtingen worden in één plat­form ondersteund, zoals bediening van op afstand, het importeren en exporteren van Excel data of eenvoudige maatregelen voor onderhoud. De TF8050 oplossing omvat ook functies voor een Human Centric Lighting concept en DALI-2 sensoren. Alles laat zich eenvoudig configureren, zonder dat er programmeer­skills voor nodig zijn. Beckhoff beschikt daarnaast ook over een BACnet oplossing, een gestandaardiseerd, fabrikanton­afhankelijk communicatie­protocol voor gebouw­automatisering. Dit vindt toepassing bij HVAC, lichtsturing, en veiligheids- en brand­detectie­technologie. De implementatie van dit protocol kan eenvoudig gebeuren met Beckhoff industriële PC’s of embedded PC’s, met de volledige onder­steuning van alle diensten. 

Met de definitieve doorbraak van digitalisering, zijn ook IoT-functies naar gebouwautomatisering gekomen. Wie verbinding wil maken met de cloud, kan dat eenvoudig binnen TwinCAT.

Klaar voor IoT

Met de definitieve doorbraak van digitalisering, zijn ook IoT-functies naar gebouwautomatisering gekomen. Wie verbinding wil maken met de cloud, kan dat eenvoudig binnen TwinCAT. De focus ligt niet zozeer op de pure implementatie van protocollen (zoals TF6710), maar eerder op gerichte communicatie met diensten in de cloud (zoals de Microsoft Azure IoT hub of Amazon Web Services IoT). Dit gebeurt in de achtergrond, zodat de communicatie­verbinding veel een­voudiger en meer native te realiseren is dan met een directe verbinding via het MQTT protocol. De gebruiker heeft toegang tot deze functio­naliteiten via PLC-functieblokken om een­voudig proces­gegevens vanuit de TwinCAT runtime naar communicatie­diensten in de cloud te sturen of om gegevens van deze diensten te ontvangen.

De implementatie van BACnet kan eenvoudig gebeuren met Beckhoff’s industriële PC’s of embedded PC’s, met de volledige ondersteuning van alle diensten.

Compactere hardware voor meer flexibiliteit

Ook aan de hardwarekant beschikt Beckhoff over innovatieve technologie om het leven makke­lijker te maken. Dankzij de lancering van MX-System is de schakelkast overbodig geworden. De combinatie van de basisplaat met de functie­modules kan alle taken en features van een schakel­kast overnemen: energie­toevoer, beveiliging en verdeling van zekeringen, opwekking en bewaking van hulp­spanningen, volgorde­controle met de in- en uitgangen, besturing van motoren en actuatoren, net als het aansluitings­niveau voor de veld­apparatuur. De gebruiker kan zelf de configuratie maken van IPC, I/O, motion, relais- en systeem­modules die het beste past voor zijn specifieke toepassing. De certificatie van alle componenten op basis van inter­nationale standaarden maakt dat MX-System wereldwijd gestandaardiseerd kan worden. Het is een oplossing die de inspanningen die nodig zijn voor het plannen, assembleren, installeren en onderhouden van installaties enorm vereenvoudigt. Bovendien is de volledige voet­afdruk van het systeem kleiner, terwijl er een grotere beschik­baarheid en flexibiliteit gerealiseerd wordt. In elke fase in de levenscyclus van een sturingssysteem, zorgt MX-System voor enorme voordelen ten opzichte van klassieke schakelkasten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details