NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Optimalisatie systeemwater in nieuw jasje
Elke oplossing is terug te leiden tot het optimaliseren van het water in het systeem.

Optimalisatie systeemwater in nieuw jasje

Spirotech wil de waterkwaliteit in verwarmings- en koelinstallaties optimaliseren, en heeft daarvoor enkele nieuwigheden voorgesteld op ISH. De belangrijkste zijn de Spirocross AX-J, een hydraulische verdeler die magnetisch vuil kan afscheiden, de Spirovent Superior S250, die het gamma vacuümontgassers aanvult, en een heel gamma aan expansievaten om aan drukbehoud te doen.

De SpiroCross AX-J is uitgerust met een magneet.

THydraulische verdeler met magneet

De SpiroCross AX-J is een nieuwe hydraulische verdeler. “Het toestel kent drie functies: hydraulisch balanceren, en lucht en magnetische vuilafscheiding. Belangrijk daarbij is dat hij is uitgerust met een magneet, om magnetisch vuil af te scheiden”, zegt Joost van Mameren van Spirotech. “Bovendien is het toestel ideaal geschikt voor cascadesystemen en verwarmingssystemen waar je koude- en warmtestromen gescheiden moet houden.”

Het toestel is ontwikkeld voor kleine commerciële toepassingen. De hydraulische afscheider moet worden geïnstalleerd tussen de primaire en secundaire lus, en de units moeten in horizontale leidingen worden gemonteerd, met de ontluchter aan de bovenzijde. Het verzamelde vuil kan snel en eenvoudig worden verwijderd, terwijl het systeem operationeel blijft. Dankzij een grote opvangkamer is het niet nodig dat er veelvuldig gespoeld wordt.

Het mooie aan de S250 is dat hij geruisloos is. (Beeld: Almicheal Fraay).

Een compleet gamma vacuümontgassers

Verder completeert Spirotech met de Spirovent Superior S250 het gamma vacuümontgassers. “We hebben al een hele reeks vacuümontgassers, maar deze S250 is ideaal voor kleinere installaties, op de schaal van een groot woonhuis of een villa. We bieden nu voor alle drukken en volumes een oplossing aan”, zegt van Mameren. “Het mooie aan het toestel is ook dat hij geruisloos is. Dat is belangrijk, want lawaai in je woning is natuurlijk vervelend.”

Het geluidsniveau van het toestel is slechts 41 dB(A). Dat is mogelijk omdat dankzij de door Spirotech gepatenteerde Venturi Loop, die bestaat uit een centrifugaalpomp in combinatie met een Venturi. De Superior S250 werkt in een druk van 0.5 tot 2.5 bar en kent een bedrijfstemperatuurbereik van 15 tot 70° Celsius.

De expansievaten zijn beschikbaar in 12 configuraties, met de verschillende volumes en een bedrijfsdrukbereik van 3.0 – 25 bar.

Passieve systemen

Spirotech stond voor het eerst op ISH sinds ze het Oostenrijkse EDER overnamen, dat reeds lang actief was in actieve en passieve expansie­systemen. En ook dat heeft tot nieuwig­heden geleidt. “Sinds kort bieden we ook kleine expansievaten onder EVN-serie aan. Het zijn gele expansievaten, geschikt voor woningbouwinstallaties”, zegt van Mameren. “Ze zijn beschikbaar in volumes van 4 tot 180 liter. Het zijn bovendien membraanexpansievaten, waar­door het systeemwater niet in aanraking komt met het metalen vat om roest en/of corrosie te vermijden.”

“Expansie is het belangrijkste onderdeel van een verwarmings- of koel­installatie. Als de druk niet goed is, kan er lucht binnenkomen en zorgen voor corrosie. Het is vaak terug te leiden naar slecht drukbehoud wanneer een systeem niet goed presteert.” De expansievaten zijn beschikbaar in 12 configuraties, met de verschillende volumes en een bedrijfsdrukbereik van 3.0 – 25 bar.

De verschillende nieuwe oplossingen van Spirotech hebben allemaal een­zelfde doel. “Elke oplossing is terug te leiden tot het optimaliseren van het water in het systeem”, legt van Mameren uit. “Water in een systeem is zoals bloed in je lichaam: als daar iets mis mee is, gaan er organen uitvallen.” Het schone water levert zowel voor installateur als eindgebruiker voordelen. “Gevoelige componenten zullen hun werk blijven doen, en niet in storing schieten. Als installateur heb je als voordeel dat je weinig onderhoud moet doen, als eindgebruiker werkt je systeem probleemloos.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details