NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Pak de leiding!
Spirotech was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassingen in verwarmings- en koelinstallaties. En van die voorsprong profiteert de firma nog steeds.

Pak de leiding!

Genoeg van vervuild water?

Hoe belangrijk schoon water voor mensen is, behoeft geen betoog. Dat HVAC-installaties óók schoon water nodig hebben, is echter minder bekend. In dit artikel legt Spirotech uit waarom een goede systeemwaterkwaliteit zo belangrijk is voor HVAC-installaties. Maar ook wat je kunt doen om dat te bereiken.

Wanneer je water uit een HVAC-installatie haalt, zie je soms met het blote oog al dat het vuil is. Maar ook met water dat met het blote oog schoon lijkt, kan vanalles mis zijn. Verschillende soorten verontreinigingen kunnen zich ophopen in het systeemwater, variërend van deeltjes tot metalen en micro-organismen. Die verontreinigingen kunnen heel wat overlast veroorzaken, zoals een verminderde doorstroming, corrosie, bacteriegroei en schommelingen in de pH-waarde. Als gevolg daarvan kunnen storingen optreden en kan de efficiëntie van de HVAC-installatie aanzienlijk verminderen. Als je niet oppast, kan de verontreiniging zelfs leiden tot flinke problemen zoals verstoppingen en lekkages.

Enkel en alleen het (snel) ontluchten van de installatie is bijna nooit de oplossing. Lucht is vaak opgelost in het systeemwater of bestaat soms uit microbellen, die niet met een snelontluchter verwijderd kunnen worden. In plaats Daarvan is het gebruik van luchtafscheiders noodzakelijk. In installaties met lage temperaturen kan een actieve ontgasser helpen om luchtproblemen op te lossen.

Spirotech gunt iedereen de voordelen van een langlevende HVAC-installatie.

Schoon water bespaart energie

Nog een veelvoorkomend probleem in systeem­water is magnetiet, magnetische ijzer­deeltjes. Moderne circulatie­pompen zijn vaak magnetisch, waar­door ze magnetiet aantrekken. In combinatie met kalk kan magnetiet zich ophopen op kritieke plaatsen in het systeem, zoals ventielen en kranen. Dat kan leiden tot een verminderde werking van het HVAC-systeem en tot een lagere warmte­overdracht. Vervuild systeemwater kan zelfs resulteren in een verhoogd energieverbruik van de pomp, met een toename van de energiekosten als gevolg. Gelukkig is ook hier iets tegen te doen. De Spirotech-vuilafscheiders met magneten kunnen zelfs microscopisch kleine deeltjes magnetiet effectief verwijderen. Dat resulteert in een forse energiebesparing.

IJzerdeeltjes zijn als onkruid: ze zijn bijna overal. Het maakt niet uit of je te maken hebt met een kleine of een grote HVAC-installatie. Zelfs bij moderne vloer­verwarmings­systemen met kunst­stoffen slangen zijn er vaak nog componenten aan­wezig die ijzer bevatten, zoals leidingen of expansie­vaten. In installaties met weinig ijzer wor­den de delen waar het ijzer zich bevindt als eerst aangetast. Op die plek gaan de leidingen vaak zeer snel kapot. Met een magnetische vuilafscheider is dat gelukkig eenvoudig te voorkomen.

In het eigen testlaboratorium in het Belgische Tessenderlo testen verschillende knappe koppen watermonsters op maar liefst 35 waterparameters.

Expert in systeemwaterkwaliteit

Gelukkig hoef je niet hulpeloos toe te kijken hoe ijzeren deeltjes je kostbare installatie van binnenuit saboteren. Want hoewel de medewerkers van Spirotech naar eigen zeggen Brabants bescheiden zijn, durven ze wel te stellen dat zij expert zijn op het gebied van systeemwaterkwaliteit in gesloten HVAC-systemen. Spirotech was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassingen in verwarmings- en koelinstallaties. En van die voorsprong profiteert de firma nog steeds. Wist je bijvoorbeeld dat Spirotech over een eigen testlaboratorium beschikt in het Belgische Tessenderlo? Daar testen verschillende knappe koppen watermonsters op maar liefst 35 waterparameters, exact volgens de gang­bare normen/richtlijnen. De SpiroCare-service levert een schat aan informatie op en stelt Spirotech in staat om de aard en omvang van de verontreinigingen, corrosie, bacteriegroei, opgeloste metalen en pH-waarde nauwkeurig te bepalen. Maar ook om effectieve oplossingen voor die kwalen te bedenken.

Spirotech gunt iedereen de voordelen van een langlevende HVAC-installatie. Daarom biedt het bedrijf installateurs in de utiliteitsbouw de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met zijn expertise en producten. Zij kunnen contact opnemen met een van de Spirotech-accountmanagers voor het afnemen, analyseren en bespreken van proefmonsters. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Wacht dus niet tot er problemen ontstaan voordat je de waterkwaliteit in HVAC-installaties aanpakt, maar wees de problemen voor. Preventieve maatregelen kunnen aanzienlijke kosten besparen en de levensduur van systemen drastisch verlengen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details