NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Preventieve aanpak moet cv-installaties ­verduurzamen
Fernox besteedt op Install Day voornamelijk aandacht aan de gloednieuwe Technische Voorlichting 278 van het WTCB, en aan de System Health Check.

Preventieve aanpak moet cv-installaties ­verduurzamen

Nieuwe oplossing controleert waterkwaliteit voor installatie

In het verlengde van de gloednieuwe Technische Voorlichting van het WTCB lanceert Fernox de System Health Check. Dat is een water­analyseservice die de verduurzaming van cv-installaties sterk verbetert. Aan de hand van deze analyse weet de installateur welke kwaliteit het water heeft en wat er gecorrigeerd moet worden. Zo voorkom je rendementsverlies, heb je minder storingen en verbruik je minder energie. Daarnaast lanceert Fernox ook de gloednieuwe TF1-Sigmafilter. Deze filter is opgebouwd uit zowel kunststof als metaal. Een unieke combinatie gebaseerd op de jarenlange ervaring met de TF1 Total en de TF1 Omega. 

‘Als de kwaliteit niet voldoet, weet je meteen wat je moet corrigeren en hoe, want bij het analyseverslag krijg je ook een evaluatie en een aanbeveling van wat je moet aanpassen.’

Op vrijdag 19 november is het Install Day, dé vakbeurs voor de installatiesector. Fernox zal die dag volledig wijden aan de gloednieuwe Technische Voorlichting 278 van het WTCB, over de verbetering van cv-water en cv-waterkwaliteit. Het bedrijf werkte hier gedurende 7 jaar aan mee. Conform aan deze aanbeveling lanceert het verschillende nieuwe producten. Zo zet Fernox grote stappen richting de verduurzaming van cv-installaties.

Gecombineerde filter

De technische voorlichting 278 raadt o.a. aan om magnetische filters te gebruiken bij een cv-installatie. Zo haalt men vervuiling uit de circulatie. Fernox biedt hier antwoord op met de TF1-Sigmafilter. “Dit is een combinatie tussen de bestaande TF1 Total, een kunststoffilter, en de metalen TF1 Omegafilter. Dat is een unieke combinatie”, Zegt Yves Desplenter, Sales Manager bij Fernox. “De keuze voor kunststof zorgt ervoor dat je makkelijk een goede vorm kan geven aan het lichaam voor een maximale filtratie. De metalen messing geeft de zekerheid dat je geen lekken of drukverlies hebt.”

‘Het staal wordt geanalyseerd om te controleren of de waterkwaliteit conform is aan de verwachtingen van de ketelfabrikant en die van de Technische Voorlichting.’

System Health Check

Om cv-installaties duurzamer aan te pakken hanteert de Technische Voor­lichting steevast een preventieve aanpak. Daarom moet als eerste stap de waterkwaliteit van het vulwater gemeten en bepaald worden. Fernox heeft daar enkele praktische oplossingen voor, waaronder de System Health Check. “Dat is een wateranalyseservice die de installateur toelaat een waterstaal op te sturen met de post. Vervolgens wordt dat staal geanalyseerd om te controleren of de waterkwaliteit conform is aan de verwachtingen van de ketelfabrikant en die van de Technische Voorlichting”, legt Desplenter uit.

In ruil voor de analyse betaal je 50 euro bruto. Fernox voert nu in Europa ruim 4.000 testen uit per maand, waarvan reeds een honderdtal in België. Desplenter: “Het is makkelijk, goedkoop en het biedt een grote meerwaarde om er zeker van te zijn dat de waterkwaliteit voldoet vooraleer je de cv-installatie opstart. Als de kwaliteit niet voldoet, weet je meteen wat je moet corrigeren en hoe, want bij het analyseverslag krijg je ook een evaluatie en een aanbeveling van wat je moet aanpassen.”

15 procent energiebesparing

Met de Technische Voorlichting en deze nieuwe producten bespaart Fernox energie en draagt het bedrijf bij aan een meer duurzame samenleving. Een vervuilde installatie verbruikt al snel 15 procent meer energie. “We zetten stappen naar betere cv-installaties met minder energieverbruik, minder storingen en minder rendementsverlies”, besluit Desplenter. “Zo kunnen we onze sector verduurzamen en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details