NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Rendement warmtepomp optimaliseren met compact buffervat
Een buffervat voorkomt pendelgedrag en piekverbruik, voor een hoger rendement en langere levensduur van de warmtepomp.

Rendement warmtepomp optimaliseren met compact buffervat

Een warmtepomp is een duurzame investering. Dankzij het lage energieverbruik is ze op termijn terugverdiend. Hoe lang die termijn precies is, hangt af van de COP of het theoretisch rendement, de isolatie van de woning, het afgiftesysteem, het warmwaterverbruik en de brontemperatuur. Maar ook de appendages in de warmtepompinstallatie zijn van groot belang voor het reëele rendement én de levensduur. Dat weten ze bij Caleffi als geen ander. Daarom biedt de fabrikant nu ook een nieuwe serie buffervaten aan.

Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi, benoemt de voordelen van het buffervat: “Een buffervat zorgt voor genoeg beschikbare volume-inhoud in het systeem, als energie-inhoud voor de warmtepomp. Dat voorkomt pendelgedrag. Voldoende volume-inhoud is ook essentieel voor de ontdooicyclus van de buitenunit van lucht-waterwarmtepompen. Om de warmtepomp haar rendement én levensduur te maximaliseren, beperk je best het in- en uitschakelen van de compressor. Een buffervat helpt daarbij, door verwarmingswater op te slaan voor later gebruik.” 

Een parallel geïnstalleerd buffervat zorgt ook voor de hydraulische scheiding tussen het primair en het secundair debiet. “Daardoor hoeft de warmtepomp niet constant in- en uit te schakelen bij een fluctuerende warmtevraag. Zo gaan de onderdelen langer mee en voorkom je stroompieken. Bovendien is er gegarandeerd altijd voldoende flow voor de warmtepomp, en kan ze dus altijd met de juiste Delta T circuleren”, licht Mauro Manfredi toe. 

De nieuwe Caleffi-buffervaten zijn beschikbaar in volumes van 15, 20, 25, 30 en 50 liter. Ruim voldoende voor de hedendaagse modulerende warmtepompen. Met hun compacte verwarmingsvolumes en verwarmings- én koelingsfunctie, zijn de nieuwe Caleffi-buffervaten perfect afgestemd op de noden van vandaag.

Gemaakt voor hedendaagse noden 

De nieuwe Caleffi buffervaten spelen in op de noden van vandaag. Enerzijds omdat ze geschikt zijn voor verwarming én voor koeling. Dat is meer en meer een must, met steeds warmere zomers. “Onze buffervaten hebben daarom een temperatuurbereik van -10 tot +95 °C. Bovendien zijn ze standaard dampdicht geïsoleerd”, aldus Mauro Manfredi.

De volumes van de nieuwe buffervaten zijn compact: 15, 20, 25, 30 en 50 liter. Zo beantwoorden ze aan de actuele situatie, met kleinere watervolumes in de warmtepompinstallatie. Dankzij hun beperkte inhoud vragen ze ook weinig plaats in de technische ruimte. Volgens Mauro Manfredi worden buffervaten vaak overgedimensioneerd. “Dat is zonde, want het op temperatuur houden van extra volume in het buffervat kost energie. 

Daarmee weerlegt Caleffi de oude vuistregel dat er ongeveer 20 liter water beschikbaar moet zijn per kilowatt warmtepompvermogen. De regel was gebaseerd op warmtepompen die niet of nauwelijks konden moduleren, terwijl voor de huidige warmtepompen 2,5 tot 3,5 liter per kilowatt ruim voldoende is. Dat heeft Caleffi afgestemd met verschillende gerenommeerde warmtepompfabrikanten.

Ze zijn horizontaal of verticaal te plaatsen, in serie of parallel.

Kwalitatieve vaten, flexibel geplaatst

De Caleffi-buffervaten, vervaardigd uit kwaliteits­vol inox, zijn bestand tegen corrosie en andere aantastingen en vervuilingen. “Dat is belangrijk voor de levensduur van het vat én het voorkomt ongewenste vervuiling vanuit het vat in de rest van het systeem”, verklaart Mauro Manfredi.  “We leveren de nieuwe buffervaten ook met de automatische ontluchter MINICAL®. Die verwijdert opgehoopte restlucht uit het systeem, ook een must voor een optimaal rendement.” 

De nieuwe Caleffi-buffervaten zijn gemakkelijk te plaatsen, horizontaal of verticaal, met een geïntegreerde beugel en aansluitingen bovenaan, onderaan en aan elke zijkant. “Je kan ze ook zowel in serie als parallel installeren. Zo is er voor elke woning een passende oplossing”, besluit Mauro Manfredi.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details