NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Siemens maakt passieve gebouwen adaptief

Siemens maakt passieve gebouwen adaptief

Op de beurs Light+Building toont Siemens zijn visie om passieve gebouwen om te vormen tot adaptieve, bijlerende omgevingen die intelligent interageren met hun gebruikers. Onder het motto ‘Building the future today’ zal het bedrijf tonen welke innovaties dit mogelijk zullen maken. Het gaat hierbij om cloudtechnologieën, digitale planning en gebouwautomatisering en -diensten die gebruikers centraal stellen. Nieuwe oplossingen voor slimme elektrische infrastructuur die naadloos aansluit op het Internet of Things (IoT) zijn ook sleutelelementen in deze transformatie. 

“Ongeveer 99 procent van de huidige gebouwen is niet slim. Dankzij digitalisering kunnen we gebouwen omvormen van passieve structuren tot organismen die in wisselwerking staan met, leren van en zich aanpassen aan de veranderende behoeften van gebruikers. Dit is een belangrijke sprong voorwaarts in de evolutie van gebouwen waarbij onze technologie een cruciale rol speelt”, aldus Cedrik Neike, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en Chief Executive Officer van Siemens Smart Infrastructure. “Deze transformatie is nu al zichtbaar. We verwachten over drie tot vijf jaar de eerste gebouwen te zien die zichzelf volledig kunnen aanpassen.”

Digitale oplossingen voor de gehele levenscyclus van een gebouw 

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en demografische ontwikkelingen veranderen de manier waarop mensen leven en werken. Tegelijkertijd is digitalisering niet meer weg te denken. Met zo’n 10 miljard gebouwsensoren en installaties die al op het IoT zijn aangesloten, zijn gebouwen klaar om het potentieel van de digitalisering te benutten. Mensen brengen naar schatting 90 procent van hun leven binnenshuis door. Het is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat gebouwen voldoen aan het brede scala van individuele behoeften. Slimme gebouwen dragen actief bij tot de verhoging van de productiviteit, het welzijn en het comfort van de gebruikers. Tegelijk helpen ze beheerders en eigenaars van gebouwen gegevens te verzamelen en te analyseren om inzichten te verwerven. Bruikbare inzichten waarmee de prestaties van gebouwen en dus ook de inkomsten uit gebouwen kunnen worden verhoogd.

Siemens presenteert op Light+Building zijn slimme-gebouwenpakket met IoT-compatibele toestellen, toepassingen en diensten . Dat pakket draait volledig rond de app ‘Building Twin’, die op de stand te zien zal zijn. Deze app biedt een volledig digitale weergave van een fysiek gebouw, waarbij zowel statische als dynamische gegevens uit meerdere bronnen worden samengevoegd tot een driedimensionaal virtueel model. Met realtime inzicht in de prestaties van een gebouw kunnen gebouwbeheerders onmiddellijk aanpassingen doen om de efficiëntie te verhogen en kunnen ze gegevens extraheren om het ontwerp van toekomstige gebouwen te verbeteren. Een van de nieuwe IoT-apps is Building Operator, waarmee gebouwen op afstand kunnen worden gemonitord en onderhouden en gebouwfuncties op afstand kunnen worden bediend. Building Operator is beschikbaar als Software as a Service (SaaS) en biedt realtime gebouwgegevens als basis voor voorspellend en correctief onderhoud.

Slimme elektrische infrastructuur

Aangezien gebouwen meer dan 40 procent van het elektriciteitsverbruik in steden voor hun rekening nemen, is de efficiëntie van gebouwen cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Elektrische infrastructuur legt de basis voor veilige, betrouwbare en efficiënte gebouwen en levert essentiële gegevens voor een holistisch, cloudgebaseerd gebouwbeheer. Dit wordt mogelijk gemaakt door laagspanningsproducten met een communicatiefunctie, stroomverdelers en busbars waarmee energie en statusgegevens kunnen worden gemeten en draadloos kunnen worden overgedragen.

Siemens zal dit illustreren aan de hand van een unieke end-to-endoplossing voor cloudgebaseerde energiemonitoring in gebouwen. Elektrische installaties kunnen nu worden aangevuld met digitale meters zonder dat er extra ruimte nodig is of extra bedrading moet worden voorzien. Elektrische installateurs gebruiken de digitalisering dus meteen in hun voordeel.  Met het energiemonitoringprogramma Powermanager, dat nu volledig geïntegreerd is in het Desigo CC-gebouwbeheerplatform, kunnen alle gebouw- en energiegegevens vanuit één enkel platform worden beheerd, gemonitord en geanalyseerd.

Siemens zal ook zijn elektromobiliteitsecosysteem, inclusief batterijopslag- en batterijoplaadsystemen voor residentiële gebouwen, presenteren.

Op de parallelle beurs Intersec Building 2020, toont Siemens in hal 9.1, op stand B50, geïntegreerde en netwerksystemen voor veiligheid en brandbeveiliging.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details