NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Smart building vol geconnecteerde technieken
Het nieuwe gebouw is goed voor 1.900 vierkante meter kantoren en 500 vierkante meter magazijnruimte. 

Smart building vol geconnecteerde technieken

Als specialist in multitechnische installaties en technologie beschikt VMA met zijn nieuwe hoofdkantoor over een echte showcase. Het bedrijfs-gebouw in Sint-Martens-Latem kenmerkt zich namelijk door optimaal geconnecteerde gebouwtechnieken en sterke energieprestaties.

De grootste uitdaging bij het optrekken van de ruwbouw schuilde in de waterdichte aansluitingen van de betonnen terrassen en de luifels op de gevel.

Voor de realisatie van de gesloten ruwbouw deed VMA een beroep op totaalaannemer Alheembouw. Zowat drie vierde van de bestaande bebouwing werd gesloopt. Enkel de kantoren aan de voorzijde van het gebouw – aan de straatkant – bleven behouden. “Initieel wilden we de staalstructuur van de bestaande hal renoveren. Gaandeweg bleek dat er veel herstel- en aanpassingswerken nodig zouden zijn voor een duurzaam resultaat, dus braken we ook die af en zetten we een nieuwe staalstructuur in de plaats”, zegt Pieter Onraet van Alheembouw. “De betonnen kelder – met technische ruimte en voornamelijk parking – stortten we ter plaatse, net zoals de trapkernen. Vervolgens plaatsten we de kolommen, balken en gewelven met prefabelementen. Ook de parking werd volledig heraangelegd. Dat gaf ons veel beweegruimte op en rond de werf.”

De vele hoekjes en kanten vormden een uitdaging.

Waterdichte aansluitingen als aandachtspunt

De grootste uitdaging bij het optrekken van de ruwbouw schuilde in de water­dichte aansluitingen van de betonnen terrassen en de luifels op de gevel. De tweede verdieping springt namelijk in, wat ruimte creëert voor aangename terrassen. “De complexiteit van dit gebouw zat in de vele hoekjes en kantjes, waar een nauwkeurige waterdichting cruciaal is. Met EPDM-slabben dichtten we alle aansluitingen netjes af”, legt Pieter Onraet uit. In totaal realiseerde Alheembouw zo’n 1.900 vierkante meter kantoren en nog eens 500 vierkante meter magazijnruimte. In september 2021 leverden ze het gebouw wind- en waterdicht op. Ondertussen is ook de binneninrichting voltooid en werkt het VMA-team vanuit zijn nieuwe uitvalsbasis.

Er werd circa 1.900 virkante meter kantoorruimte gerealiseerd.

Smart Building Solution

VMA is specialist in slimme, geconnecteerde gebouwtechnieken. Voor hun eigen hoofdkantoor speelden ze die expertise dan ook volop uit. Magali Moreels van VMA: “We creëerden een volledige Smart Building Solution, met Human Centric Lighting, een Flexdesk, automatische opvolging van de bezetting van de vergaderzalen met aanwezigheidsdetectie enzovoort. Intelligente camera’s tellen hoeveel personen aanwezig zijn in ons gebouw.”

Geconnecteerde gebouwen creëren is de specialiteit van VMA. Logisch dus dat dit in het eigen kantoorgebouw ook werd nagestreefd.

Reservaties voor de ondergrondse parking gebeuren via een digitaal reservatie­systeem met IoT LoRa-connectie. Bovendien hebben alle gebouwgebruikers toegang tot een handige app, waarmee ze vergaderzalen en parkeerplaatsen reserveren, doorheen het gebouw navigeren, de virtuele remote-room-control via bluetooth gebruiken, integreren met Microsoft Exchange, toegang hebben tot het laadpaalbeheer en het informatie- portaal voor algemene info consulteren. “Zelfs het broodjesreservatiesysteem integreerden we mee”, benadrukt Magali Moreels. “Efficiëntie en gebruiksgemak stonden voorop. Precies wat we ook voor elke klant nastreven.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details