NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Speciaal terug-naar-school-dossier: ventilatie van scholen
De Compact Air kan rechtstreeks in het klaslokaal tegen een wand geïnstalleerd worden en dit zonder kanalen.

Speciaal terug-naar-school-dossier: ventilatie van scholen

Wanneer de lokalen in schoolgebouwen in gebruik zijn, is er veel nood aan ventilatie. Wanneer ze niet gebruikt worden, is er weinig ventilatie nodig. Door deze variaties qua bezetting te benutten, kan men zeer veel energie besparen. Zo kan de installatie van een mechanische ventilatie met een warmtewisselaar ongeveer 90 % van de verwarmings-/koelingsenergie in het gebouw terugwinnen. Kiest men bovendien voor de goede “systeemoplossingen” om de mechanische ventilatie te beheren, dan kunnen de energie-uitgaven nog meer geoptimaliseerd worden. 

De toepassing van ventilatie in klaslokalen is tevens een eenvoudig middel ter verbetering van de resultaten (toegenomen alertheid, concentratie en beter geheugen) en de gezondheid (minder hoofdpijn en ademhalingsproblemen) van de leerlingen. 

Welke opties zijn er om scholen te ventileren? 

1. Gedecentraliseerd systeem 

Bij een gedecentraliseerd systeem wordt elke ventilatie-unit individueel in een klas geïnstalleerd en is deze dus niet verbonden met een centraal systeem via kanalen. 

Het gedecentraliseerde systeem biedt een grote flexibiliteit op het gebied van installatie, is gemakkelijker te implementeren en is dus heel wat minder duur. 

Een COMPACT Air of CLASS UNIT PX unit kan rechtstreeks in het klaslokaal geplaatst worden, tegen een wand of aan het plafond. De unit voert verse lucht naar het lokaal en voert vervuilde lucht af – maar dankzij de geïntegreerde warmtewisselaar wordt de energie in de binnenlucht niet verspild. 

Sterke punten: 
Goed niveau van energieterugwinning
Eenvoudige installatie en inbedrijfstelling
Behoud van een goede luchtverversing in het lokaal, wat de luchtkwaliteit verzekert

Het WISE-systeem van SWEGON is dé complete oplossing voor een vraaggestuurd binnenklimaat.

2. Gecentraliseerd systeem 

Gecentraliseerde ventilatie betekent dat zowel de verwarming als de koeling op een centrale plaats plaatsvindt, waarbij de lucht via een netwerk van kanalen naar de klaslokalen gevoerd wordt. 

Via een gecentraliseerd systeem kan men veel energie besparen. Immers, het klimaatsysteem wordt gerationaliseerd en de onderhoudskosten zijn lager. Het gecentraliseerde systeem bestaat uit één of meerdere lucht­behandelingskasten met dubbele flux, die rechtstreeks op het dak of in de technische ruimten geplaatst worden. 

Met dit systeem, via de geïntegreerde regeling van de units, kunt u bijvoorbeeld zorgen dat de ventilatie niet op volle toeren draait buiten de lesuren. De gamma’s van GOLD en GLOBAL luchtbehandelingskasten van Swegon bieden meerdere mogelijkheden om een gecentraliseerd systeem aangepast aan elke school te implementeren. 

Sterke punten: 
Onderhoud op één plaats
Hoog niveau van energieterugwinning
Gecentraliseerde regeling
Op maat ontworpen voor het gebouw
Verzekert de luchtkwaliteit, met de moge­lijk­heid om ook de verwarming en koeling te beheren  

De GOLD unit vormt het hart van de gecentraliseerde ventilatie. Deze kan gelinkt worden aan een vraaggestuurd WISE-regelsysteem voor nog meer efficiëntie.

3. Vraaggestuurde ventilatie

Aangezien vraaggestuurde ventilatie vanuit een gecentraliseerd systeem werkt, optimaliseert deze niet alleen het comfort van het klaslokaal, maar ook dit van het hele gebouw dankzij de omgevingssensoren. Dit type ventilatie minimaliseert het energieverbruik van het gebouw en geeft een compleet overzicht van de staat van het gebouw in één interface. 

Het WISE-systeem van SWEGON is dé complete oplossing voor een vraag­gestuurd binnenklimaat. Vooral met een GOLD luchtbehandelingskast kunnen grote energiebesparingen en een maximaal comfort bereikt worden. Deze is bovendien uiterst eenvoudig te installeren en in bedrijf te stellen dankzij de draadloze technologie zonder communicatiekabels.

Sterke punten: 
Onovertroffen niveau van energie­terugwinning
Totale regeling van het binnenklimaat – ver­zekert de luchtkwaliteit en thermische omgeving in elk lokaal voor optimale leer­omstandigheden
Draadloos voor meer flexibiliteit en snelle installatie   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details