NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Systeemwaterkwaliteit wint aan belang in moderne installaties

Systeemwaterkwaliteit wint aan belang in moderne installaties

Wie verwarmings-en koelinstallaties plaatst, denkt best twee keer na over het water dat door de leidingen stroomt. Alleen het beste systeemwater is goed genoeg, want anders dreigen er kwalijke gevolgen voor het rendement en de levensduur van de installatie. Specialist in systeemwater Spirotech biedt een all-roundoplossing door in te zetten op vier cruciale factoren: expansie, lucht- en vuilverwijdering, en analyse van de waterkwaliteit.

De firma Spirotech mag zichzelf al meer dan 60 jaar specialist in systeemwaterkwaliteit noemen. Het bedrijf biedt kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor het optimaal conditioneren van vloeistoffen in verwarmings- en koelinstallaties, en dat zowel in woning-utiliteit als industriebouw. Het familiebedrijf met als hoofdvestiging Helmond heeft meerdere vestigingen over de hele wereld en is in België gevestigd in Tessenderlo, waar ook het Laboratorium gevestigd is. Dankzij een gerichte aanpak gaat Spirotech voor de effectiefste en duurzaamste oplossingen, die naadloos aansluiten bij de behoeften van de klanten. Bas Stalpers, Area Sales Manager bij Spirotech: “We hebben een grote R&D-afdeling en zetten sterk in op analyse, advies en dienstverlening. Onze klanten hoeven de producten niet te selecteren uit een grote brochure, we zoeken mee naar de juiste oplossing.”

Spirotech

Spirotech mag zichzelf al meer dan 60 jaar specialist in systeemwaterkwaliteit noemen.

 

Vele verschillende materialen

Het water dat in cv- of koelsystemen circuleert, dient vrij te zijn van lucht, vuildeeltjes (corrosie en ketelsteen) en sedimenten. De systeemwaterkwaliteit is de jongste jaren steeds meer onder druk komen te staan, meent Stalpers. “Vroeger hadden alle systemen hoge stooktemperaturen en zeer robuuste componenten. Nu zijn de componenten tot het uiterste ontwikkeld en worden er vele verschillende materialen gebruikt, zoals dunwandig staal, koper, messing en aluminium en kunststof. Heel wat chemische parameters kunnen een invloed uitoefenen op die materialen. Bovendien liggen de temperaturen in moderne systemen lager. Dit alles houdt in dat de kwaliteit van het water steeds belangrijker wordt.”

Een slechte systeemwaterkwaliteit kan leiden tot kalkafzetting en corrosie en zo resulteren in een lager rendement van het systeem. “Hogere bedrijfskosten, slechte warmteoverdracht, slijtage of uitvallen van componenten, of een systeem dat zelfs helemaal niet meer functioneert: het zijn stuk voor stuk kwalijke gevolgen van een slechte systeemwaterkwaliteit”, zegt Stalpers.

Expansie

De voorgestelde oplossingen van Spirotech houden eerst en vooral rekening met expansie. Expansieautomaten (voor grote systemen) en expansievaten (voor kleine systemen) zorgen voor drukbeheersing. Stalpers: “Gebrekkige drukbeheersing kan betekenen dat er vanwege onnodig suppleren er teveel zuurstof in het systeem wordt gepompt, en dat leidt tot corrosie.”

De lucht uit de installatie verwijderen kan met de automatische snelontluchter SpiroTop, de microbellenluchtafscheider SpiroVent en de volautomatische vacuümontgasser SpiroVent Superior. Om ook vuildeeltjes uit de installatie te verwijderen, heeft Spirotech krachtige vuilafscheiders onder de noemer SpiroTrap. SpiroTrap is bovendien beschikbaar in een variant met unieke magneettechnologie. Dit garandeert een snelle, magnetieve vuilafscheiding. “Bijna alle fabrikanten van verwarmingsketels en warmtepompen zetten deze unit nu al standaard in”, zegt Stalpers.

Spirotech

‘Vroeger hadden alle systemen hoge stooktemperaturen en zeer robuuste componenten.’

 

Wateranalyse

‘Meten is weten’ luidt het eeuwenoude adagium, en dat is bij systeemwaterkwaliteit niet anders. En dus zet Spirotech ook in op effectieve en snelle wateranalyse. Met SpiroCare biedt het bedrijf een gebruiksvriendelijke analyseservice waarmee installateurs, beheerders en huiseigenaren toegang hebben tot professionele laboratoriumonderzoeken. “Zo worden eventuele afwijkingen en problemen gedetecteerd en kunnen we custom-made oplossingen aanreiken.”

Een laatste toevoeging aan het veelzijdige gamma is SpiroPure: “Zo kunnen we zelf het perfecte installatiewater creëren. SpiroPure laat toe om leidingwater dat niet meer voldoet aan alle parameters ter plekke te demineraliseren. Belangrijk hierbij is dat men het systeem niet helemaal moet laten leeg lopen, en er komen geen chemicaliën aan te pas”, besluit Stalpers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details