NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tivoli Greencity, Laken | Duurzame stadsontwikkeling in Laken

Tivoli Greencity, Laken | Duurzame stadsontwikkeling in Laken

Moderne architectuur, duurzame technieken en een perfecte integratie in een buurt waar een residentieel gebied en de industrie van de haven elkaar bijna raken. Met Tivoli GreenCity is een volledig nieuw stadsdeel uit de Brusselse grond verrezen. Bijna 400 wooneenheden gaan er de dialoog aan met de economische en multiculturele realiteit van de omgeving. Met de focus op een ecologische aanpak.

Tivoli GreenCity is helemaal ingebed in het stadsweefsel. De nieuwe woonwijk verrijst vlak bij het kanaal, op een voormalig Belgacomterrein dat grenst aan de Tivoli-, de Molenbeekse- en de Claessensstraat. Gelegen tussen het dichtbevolkte, multiculturele Bockstael en de industriezone van de haven. Bijna 400 huishoudens zullen er hun intrek nemen. Zowat 70 procent van de appartementen is verkocht, de overige 30 procent wordt verhuurd als sociale woning. Die tweespalt tussen een harmonieuze wijk en de interactie met de stad, zie je zo ook terug bij de bewoners. De sociale huurders zijn verspreid over de vijf loten en bewust niet in één gebouw verzameld. Het DNA van Tivoli GreenCity is er duidelijk een van sociale cohesie.

Tivoli Green City Artikel Installatie Bouw Vakblad België

Wit voert de hoofdtoon, met hier en daar groene gevelbekleding.

 

Een charter voor duurzaam wonen

Vanuit een ecologische visie op het leven in de stad zet de infrastructuur van Tivoli GreenCity de bewoners alvast een flink stuk op weg. De gemeenschappelijke ruimtes van de gebouwen worden gevoed met stroom van de fotovoltaïsche zonnepanelen op elk dak. Ook de individuele ventilatietoestellen en warmtewisselaars in de appartementen zijn hierop aangesloten. Onder de zonnepanelen is een groendak aangeplant, net als over de volledige oppervlakte van de daken.

Recuperatie en hergebruik van water

In dezelfde groene gedachtegang werd het waterverbruik samen bekeken. Tivoli GreenCity vangt regenwater op en hergebruikt het, onder meer voor de gemeenschappelijke wasmachines en de irrigatie van de groenzones. Tegelijk wordt het afvalwater, het zogenaamde grijswater, gerecycleerd. De groenzones spelen overigens nog een belangrijke rol in de waterhuishouding: de vegetatie houdt veel water vast en draagt zo bij aan de vertraging, absorptie, verdamping en infiltratie van het water. En de riolering blijft zo vrij voor eventueel overig regen- en afvalwater.

Tivoli GreenCity heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. De vele inspanningen om een duurzame wijk te ontwikkelen, resulteren in een kleine voetafdruk. En in een BREEAM communities-keurmerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details