NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Uniek douchepaneel helpt legionella voorkomen
Het douchepaneel wordt contactloos geactiveerd door de hand voor de sensor te bewegen.

Uniek douchepaneel helpt legionella voorkomen

DELABIE introduceert met SPORTING 2 SECURITHERM een elektronisch douchepaneel dat de vorming van legionella en andere bacteriën helpt voorkomen in openbare sanitaire voorzieningen. “De plaats van de geïntegreerde thermostatische voormenger is cruciaal. Deze zorgt ervoor dat er in het douchepaneel geen stagnatie van gemengd water kan ontstaan en bacteriën er dus niet in kunnen gedijen”, vertelt Luc Van Rooy van DELABIE. 

Dankzij zijn contacten met architecten, studie­bureaus en bouwheren als technisch-commercieel adviseur bij DELABIE is Luc Van Rooy goed op de hoogte van de noden in de sector. De problematiek van de vorming van legionella en andere – voor de mens minder gevaarlijke – bacteriën in openbare sanitaire voorzieningen, is er daar een van. Daarom is een van de laatste innovaties van de Europese marktleider in de productie van kranen en sanitaire toestellen voor publieke ruimten een elektronisch douchepaneel dat het risico op die bacteriën elimineert, SPORTING 2 SECURITHERM genaamd. “Bacteriën ontstaan altijd in stilstaand water met een temperatuur van tussen de 25 en 45° Celsius”, begint Luc Van Rooy te vertellen. “In aan- en afvoerleidingen, waar koud en warm water van elkaar gescheiden zijn, kan dat dus niet, maar in de leidingen van een douche, die doorgaans werkt met een thermostatische voormengkraan, uiteraard wel. Nu kan het geen kwaad als water met en temperatuur van 25 tot 45° even stilstaat, maar als dat langdurig het geval is, ontstaat dus wel het risico op bacterievorming. Dat is bijvoorbeeld het geval in gebouwen met sanitaire voorzieningen die nu en dan een tijdje sluiten, zoals een zwembad of sportclub.”

Het SPORTING 2 SECURITHERM-paneel is heel slank en wordt altijd gemonteerd met verborgen bevestigingen, waardoor het ook heel esthetisch oogt.

Voormenger geïntegreerd in douchekop

Dat is echter niet mogelijk bij de SPORTING 2 SECURITHERM. “Dat komt doordat een thermostatische voormenger geïntegreerd is in de douche­kop en het feit dat het warme en koude water rechtstreeks vanuit de muur op die voormenger toekomen”, legt de technisch-commercieel adviseur uit. “Zo kan er nergens in het douchepaneel stilstaand gemengd water ontstaan in een zogenaamde dode arm. En ook niet in de douchekop zelf, dankzij een gepatenteerd magneetventiel met een speciale zuigerconstructie.”

Meer hygiëne dankzij contactloze bediening

De thermostatische voormenger in het SPORTING 2 SECURITHERM-douchepaneel mengt het warme water, met een temperatuur van meer dan 55° Celsius, en het koude water tot gemengd water van zo’n 38 à 39°, dat vervolgens uit de douchekop komt. De gebruiker kan zelf de temperatuur niet regelen. Luc Van Rooy: “Het douchepaneel wordt contactloos geactiveerd door de hand voor de sensor te bewegen. Dat soort bediening voortkomt de overdracht van ziektekiemen tussen gebruikers.”

Het douchepaneel voert standaard een periodieke spoeling uit van 60 seconden 24 uur na het laatste gebruik. Tot slot is de Securitherm-technologie nog een belangrijke eigenschap. “Als de toevoer van koud water naar de thermostatische voormenger zou worden onderbroken, dan sluit de toevoer van warm water onmiddellijk af, wat het risico op verbranding uitsluit”, aldus Luc Van Rooy. “Gebruikers kunnen dus op geen enkel moment water van 60° Celsius of meer op hun hoofd krijgen. Het omgekeerde geldt overigens ook, waardoor gebruikers ook geen koudeshock moeten vrezen.”

De douchezuil is gemaakt van geanodiseerd aluminium, waarvan een groot deel gerecycleerd is.

Groot installatiegemak

Ook het installatiegemak is een grote troef van het SPORTING 2 SECURITHERM-douchepaneel. Zo is de zuil zowel beschikbaar met een bovenaansluiting als een achter- of verborgen aansluiting. Luc Van Rooy: “De eerste is voornamelijk handig bij renovaties, wanneer de bestaande leidingen op de muur blijven liggen. De verborgen aansluiting is meer esthetisch en vandaalbestending. Het paneel zelf is heel slank en wordt altijd gemonteerd met verborgen bevestigingen, waardoor het ook heel esthetisch oogt.”

Duurzaam

Het douchepaneel scoort ook hoog op het vlak van duurzaamheid. “Zo helpt het tot 80% water te besparen in vergelijking met een klassieke douchekraan”, weet Luc Van Rooy. “Enerzijds omdat de gebruiker met slechts één zwaaibeweging de waterstroom kan onderbreken, handig bij bijvoorbeeld het inzepen van de haren, en door het feit dat de waterstroom automatisch afsluit na 60 seconden, anderzijds omdat het debiet standaard is ingesteld op 6 liter per minuut, wat een hoge score voor BREEAM en LEED oplevert. Daarnaast is het douchepaneel gemaakt van geanodiseerd aluminium. Een groot deel daarvan is gerecycleerd en geanodiseerd aluminium valt ook opnieuw te recycleren.”

Goede prijs-kwaliteitverhouding 

Tot slot wil de technisch-commercieel adviseur ook nog iets kwijt over de prijs. “Die ligt gevoelig lager dan soortgelijke oplossingen in de markt. Betaalbaarheid was dan ook een uitgangspunt in de ontwikkeling van SPORTING 2 SECURITHERM. Uitbaters van scholen, ziekenhuizen, sportclubs, zwembaden en andere grote gebouwen waar sanitaire voorzieningen intensief gebruikt worden, kunnen dus op hun twee oren slapen wanneer ze hun douches uitrusten met SPORTING 2 SECURITHERM: het unieke douchepaneel combineert betaalbaarheid met functionaliteit, veiligheid en design”, besluit hij.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details