NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ventileren volgens Ventilair: een menselijke en vooruitstrevende kijk op ventilatie
Komfovent Verso Pro.

Ventileren volgens Ventilair: een menselijke en vooruitstrevende kijk op ventilatie

Al meer dan 15 jaar bouwt Ventilair aan een sterke reputatie als innoverende ventilatiespecialist met een sterke lokale focus. De ­ventilatiemarkt is volop in beweging, onder meer vanwege het coronavirus en de verhoogde aandacht voor duurzaamheid. Dankzij een sterke R&D-afdeling kan Ventilair daar flexibel op inspelen. Het bedrijf ziet dan ook een grote toekomst weggelegd voor vraagsturing, een combinatie van ventilatie en warmtepompen, en het warmtewiel. 

Ventilair Group zag in 2005 het levenslicht en is sindsdien gestaag gegroeid. Sinds 2015 maakt de firma deel uit van het Britse beursgenoteerde bedrijf Volution. Toch blijft de firma lokaal verankerd. “We zijn nog steeds een op en top Belgisch bedrijf”, zegt Yoerich Dewaegenaere, Managing Director bij Ventilair Group. “We hebben nog altijd bijzonder veel voeling met de Belgische markt, onze R&D is specifiek gericht op de Belgische sector. En we dragen natuurlijk talloze jaren aan ervaring in de Belgische ventilatiesector met ons mee.” De sterke band die het bedrijf heeft met installateurs, is daar een rechtstreeks gevolg van, aldus Dewaegenaere. “Het is een wisselwerking. We willen dat onze klanten met trots kunnen terugkijken op hun realisatie. Dat maakt ons ook trots. We zijn een bedrijf voor en door mensen. We stellen dan ook onze expertise ten dienste van de installateurs, zowel in de voorbereidende fase als op de werf zelf.”

Het gamma van Ventilair Group omvat oplossingen voor zowel de residentiële als niet-residentiële markt. Daarbij gaat het bedrijf prat op een project- en oplossinggerichte aanpak. Dewaegenaere: “Iedereen kan een kwalitatief hoogstaand ventilatieproduct verkopen, maar wij luisteren echt naar onze klanten: wat zijn hun verzuchtingen en hoe kunnen wij voor hen de beste oplossing bieden? Elk project begint bij ons bij een wit blad en we denken heel ruim.”

Het gamma van Ventilair Group omvat oplossingen voor zowel de residentiële als niet-residentiële markt. Daarbij gaat het bedrijf prat op een project- en oplossinggerichte aanpak.

Vraagsturing 

Voor Ventilair Group is het dan ook van cruciaal belang om te weten wat er leeft op de markt, en formuleert daar via een gerichte R&D een antwoord op. “Een voorbeeld: sinds de doorbraak van het coronavirus is vraag­gestuurde ventilatie op basis van CO² brandend actueel, maar wij waren daar al lang voor covid-19 mee bezig. We proberen dus actief voorop te lopen in dit soort onder­werpen”, aldus Dewaegenaere. “Sinds corona is ventilatie boven­dien veel belangrijker geworden. Ook op over­verhitting – nog zo’n actueel thema – spelen we in, met onze Komfovent RHP-oplossing met warmte­terugwinning”, pikt Steven Braekeveldt, Product Manager bij Ventilair Group, in. 

Dewaegenaere stelt vast dat intelligentie steeds belangrijker is geworden op de ventilatiemarkt. “Dat sluit aan bij de ambitie om gebouwen zo zuinig en ecologisch mogelijk uit te rusten. Vroeger was het belangrijkste: zorgen dat de motor draait. Vandaag is ecologisch en economisch ventileren veel belangrijker geworden. Vraagsturing is daarbij de sleutel: je ventileert enkel wanneer dat echt nodig is”, zegt de Managing Director. Als het over de klimaatdoelstellingen gaat, komt een broodnodige renovatiegolf steevast ter sprake. Daarom zet Ventilair Group voor de nabije toekomst sterk in op gerichte renovatie-oplossingen. Braekeveldt licht toe: “We hebben een breed gamma dat daarvoor geschikt is, waarbij we de keuze bieden tussen C én D: centraal én decentraal. Zo kunnen we flexibel inspelen op specifieke vragen, want elke renovatie is anders.”

‘Vandaag is ecologisch en economisch ventileren veel belangrijker geworden. Vraagsturing is daarbij de sleutel: je ventileert enkel wanneer dat echt nodig is.’

Performant totaalsysteem

Ventilair Group koestert bovendien hoge ver­wachtingen van de combi­natie van warmte­pompen en venti­latie. Braekeveldt: “Hierbij wordt de rest­warmte in de nog aan­wezige lucht gerecupereerd en hergebruikt. Het totaa­lrende­ment van het systeem neemt zo toe. Het is een manier om nog performanter en efficiënter te werk te gaan. We zien deze techniek al heel vaak in niet-residentiële toe­passingen, maar ook in woningen stijgt de vraag. We zien hier veel potentieel in.” 

Tot slot is de firma ook een pionier op vlak van warmtewieltoepassingen. “Daar blijven we sterk op inzetten. Bij gebruik van een warmtewiel is geen condensafvoer nodig, is de installatie vorstveilig en kan de installateur heel wat ruimte besparen. Bovendien kan je in de winterperiode, wanneer de lucht in de meeste ruimten te droog is, aan vochtterugwinning doen. Dat is een positieve zaak voor de gezondheid van het meubilair, de bewoner én van het gebouw op zich”, besluit Steven Braekeveldt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details