NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Specialist in waterbehandeling residentiële cv-installaties gaat jubileumjaar in
De TF1 Sigma Filter van Fernox is een kwalitatieve magnetische in-linefilter die vervuiling in cv-installaties maximaal verwijdert.

Specialist in waterbehandeling residentiële cv-installaties gaat jubileumjaar in

In 2024 bestaat Fernox 60 jaar. Het bedrijf dat oplossingen biedt voor waterbehandeling in huishoudelijke cv-installaties en vandaag wereldwijd actief is, zag doorheen de jaren veel dingen veranderen. Nieuwe concepten, steeds innovatievere materialen en veranderende stookregimes leidden ertoe dat de installatiebranche steeds met nieuwe vragen werd geconfronteerd. Dat leverde Fernox de nodige ervaring en expertise op die de term specialist meer dan verantwoordt wanneer het over waterbehandeling in residentiële verwarmingsinstallaties gaat. Het bedrijf is dan ook goed geplaatst om de huidige stand van zaken in de eigen sector te schetsen en doet dat in dit artikel.

Momenteel vindt er in de markt, vanuit de drang naar verduurzaming en de economische druk, een kentering plaats van het vervangen van cv-ketels naar de reparatie ervan. Aan de basis van die herstellingen ligt vaak een waaier aan problemen veroorzaakt door afzettingen en/of corrosie. 

Het resultaat van de test wordt verkregen door de kleur van de teststrips te vergelijken met de kleurenkaart op de Express Inhibitor Test of op de bus Fernox Protector.

Bij dergelijke hydraulische problemen dient de waterkwaliteit te worden geëvalueerd. De dooddoener dat zwart water dood water is, is ondertussen achterhaald. Ook al houden sommigen hier nog hardnekkig aan vast. De tijd dat de afwezigheid van een kleurverandering de enige kwaliteitsparameter was, ligt definitief achter ons. Interne processen in cv-installaties kunnen immers leiden tot verandering in zuurtegraad (pH), geleidbaarheid of hoeveelheid van vervuiling (zie ook TV 278 van Embuild, voorheen WTCB). Vaak is een reiniging aangeraden. 

Anno 2024 zijn de voordelen voor reinigingsmiddelen op huishoudelijk vlak genoegzaam gekend: wasmiddelen voor de vaat of voor in de wasmachine worden breed gebruikt om beter en sneller te reinigen. In de installatiebranche echter, denken velen verkeerdelijk dat spoelen met water een afdoende oplossing biedt. Hoog tijd voor hen om de 21ste eeuw binnen te stappen, waarin duurzaamheid en dus het maximaliseren van de levensduur van zowat alles voorop staat. Richtlijnen over hoe dit kan worden aangepakt bij watervoerende verwarmingssystemen staan duidelijk beschreven in de norm NBN EN 14336.

Met de Express Inhibitor Test van Fernox wordt ter plaatse de concentratie van Fernox Protector in het water van de centrale verwarming bepaald.

Keuzes maken

In de huidige energietransitie zullen keuzes moeten worden gemaakt. Technologische keuzes en economische keuzes. Alle warmtegeneratoren en alle warmteafgiftesystemen vervangen, leidt tot een hoge economische kost en een nog nijpender probleem aan werkkrachten. Naar onze mening zal een groot deel van de renovatiemarkt opgevangen worden door hogetemperatuurwarmtepompen, bijvoorbeeld op basis van CO2 of propaan. Momenteel worden ook hybride systemen steeds vaker in de vervangingsmarkt toegepast op bestaande cv-installaties. 

In beide gevallen kan het bestaande warmteafgiftesysteem worden behouden. Vaak zijn dit nog de klassieke radiatoren. De gemiddelde levensduur van een radiator wordt immers geschat op 20 à 30 jaar. Voorwaarde voor dat behoud is wel dat de wensen voor waterkwaliteit zoals vermeld in de voorschriften van de warmtepompfabrikanten worden gerespecteerd. Een grondige reiniging van de bestaande cv-installatie met spoelpompen en magneetfilters zoals beschreven in de NBN EN 14868 kan vaak een oplossing bieden. Tegelijkertijd wordt de bestaande installatie aangepast aan de nieuwe situatie. Een klassiek voorbeeld van een win-winsituatie. Eenmaal van start gegaan is het goed om de zaak verder op te volgen met onderhoudsbeurten. Met de huidige technologie kan men een brede wateranalyse in het laboratorium laten uitvoeren aan een lage kost. Vaak is een snelle meting ter plaatse reeds voldoende om de belangrijkste parameters te evalueren met behulp van teststrips of digitale meters.

De energietransitie is nog een versnelling hoger geschakeld en zal, net zoals de coronacrisis, zorgen voor een nieuwe aanpak. Fernox is met 60 jaar wereldwijde ervaring en expertise klaar om de gewijzigde vragen van de installatiebranche tegemoet te treden. Samen kunnen we zorgen voor duurzame oplossingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details