Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Producten

Volledig assortiment aan sensoren voor breed toepassingsgebied

IMG_5935
Het innovatieve ontwerp van de Belimo-sensoren maakt een eenvoudige installatie en naadloze integratie mogelijk om zo een optimale systeemprestatie te verzekeren.

14 april 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De juiste aansturing van een HVAC-installatie is onmogelijk zonder een correcte meting. Dat weet HVAC-specialist Belimo als geen ander, en dus biedt de firma een volledig assortiment aan sensoren voor het meten van temperatuur, vochtigheid, druk, CO2, vluchtige organische verbindingen (VOC) en debiet in pijpleiding-, luchtkanaal- en buitentoepassingen.

Anno 2021 vallen sensoren niet meer weg te denken uit moderne gebouwen. “Meten is weten”, zegt Danny de Laater, Manager Technical Support bij ­Belimo het met een bekend gezegde. “Zonder te meten weet je onmogelijk waar en hoe je moet ingrijpen om het behaaglijkheidsniveau in het gebouw te verhogen. Niet alleen temperatuur speelt een rol, maar ook vochtigheid, CO2, VOC,… Heel wat van deze begrippen zijn niet rechtstreeks zicht- of voelbaar.” Een bijkomend voordeel is dat de betrouwbaarheid van de meet­toestellen in de loop der jaren sterk is toegenomen. Ook de communicatiemogelijkheden zijn niet meer dezelfde als voorheen. De sensoren kunnen via Modbus of BACnet in het gebouwbeheersysteem worden geïntegreerd. Exacte metingen laten dan toe om juiste keuzes te maken. Via de metingen van de sensoren kunnen bijvoorbeeld de kleppen bijgestuurd worden. De Laater: “Vergelijk meet-en regeltechniek met een menselijk lichaam. De sensoren zijn de zintuigen, de motoren vormen de armen en benen van het lichaam. En de hersenen, in dit geval het regelstation of gebouwbeheersysteem, bepalen de bewegingen die de armen en benen moeten maken.”

‘Zonder te meten weet je onmogelijk waar en hoe je moet ingrijpen om het behaaglijkheidsniveau in het gebouw te verhogen.’

Corona

Correcte metingen winnen verder aan belang met dank aan het coronavirus. Zowel het CO2- als het VOC-niveau heeft een belangrijke impact op de overlevingskansen van het virus. “Het is heel belangrijk dat je beide parameters meet, want het zijn twee aparte domeinen die elk op zichzelf een grote invloed hebben”, verduidelijkt de Laater. Om VOC te meten gebruikt Belimo een MOX-sensor. “Deze MOX-sensor wordt geleverd in de Belimo combi-kanaalsensor: één toestel met de keuze uit drie of vier verschillende meetfuncties, zijnde: temperatuur, vochtigheid, CO2, VOC of een mix van CO2/VOC-meting. Bijkomend voordeel van deze unit is het doorzichtige deksel, waardoor je ter plekke de waardes kan uitlezen zonder het deksel te moeten wegnemen.“ Een belangrijk aandachtspunt bij meet- en regeltechniek, is waar je de meting precies uitvoert. De Laater licht toe: “Als je in een kantoor vlak naast de deur meet of achter een kast: het resultaat kan sterk verschillen. Bovendien moet je rekening houden met beïnvloedende factoren, zoals tocht. Daarom raden we altijd aan om in de retourkanalen te meten. Dat garandeert een hogere nauwkeurigheid van de resultaten.” Het innovatieve ontwerp van de Belimo-sensoren maakt een eenvoudige installatie en naadloze integratie mogelijk om zo een optimale systeemprestatie te verzekeren. De sensoren worden ontworpen om naadloos met alle belangrijke systemen voor gebouwautomatisering samen te werken en daarbij optimale prestatie en energie-efficiëntie te waarborgen. Dankzij het slimme ontwerp vereisen installatie en ingebruiksname minder stappen. Enkele voorbeelden: De afneembare montageplaat dient tegelijkertijd als boorsjabloon. Door het eigen geconstrueerde klik-deksel en de steekklemmen geschiedt de montage vrijwel zonder gereedschap. De uiterst robuuste sensoren van Belimo beschikken over 5 jaar garantie, en voldoen aan de eisen van NEMA 4X / IP65 en zijn ook UV-bestendig.

Correcte metingen winnen verder aan belang met dank aan het coronavirus.

Dual Beam

De nauwkeurigheid van de sensoren wordt verder bevorderd door het meetprincipe dat Belimo gebruikt voor zijn sensoren. Zo is de CO2-sensor uitgerust met het zelf-kalibratiesysteem Dual Beam. Dit is een systeem dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 in bedrijf kan zijn. Dual Beam maakt gebruik van een infraroodverbinding met twee frequenties: de ene ijkt, de andere meet. Zo kan de sensor continu controleren of er geen afwijking in het spel zit. Dat maakt onze sensoren geschikt voor een brede ­resem aan toepassingen, dus ook voor projecten in industrie en ziekenhuizen”, zegt de Laater. Om klanten en geïnteresseerden verder wegwijs te maken in de wondere ­wereld der sensoren, is Belimo recent gestart met het geven van webinars. “Normaal ontvangen we mensen in ons kenniscentrum, waar ze de werking van onze producten aan de lijve kunnen ondervinden, maar dat is door corona helaas niet mogelijk”, aldus de Laater. Ook over andere HVAC-gerelateerde onderwerpen organiseert Belimo webinars. De opgenomen webinars zijn ook achteraf te bekijken op de website van Belimo.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details