NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Voordelig alternatief voor hoogwaardige drinkwaterleidingen
Tot op heden waren er twee varianten meerlagenbuizen: Alpex Duo en Alpex Duo Flex. Nu introduceert Begetube een derde lijn: Alpex Duo XS, als budgetvriendelijke aanvulling.

Voordelig alternatief voor hoogwaardige drinkwaterleidingen

Stijgende materiaalprijzen zijn geen fictie, maar harde realiteit. Om klanten te helpen de kosten onder controle te houden, ging Begetube uit Aartselaar op zoek naar een type buis dat vergelijkbare kwaliteiten biedt als de gangbare Alpex-varianten, maar tegen scherpere prijzen kan worden aangeboden. Dat werd de Alpex Duo XS, een product van partnerproducent Fränkische Rohrwerke. “Bovendien wordt het assortiment uitgebreid met een bijpassende reeks perskoppelingen gemaakt van het kunststofmateriaal PPSU die nu al voldoen aan de toekomstige Europese eisen rond het loodgehalte in drinkwaterinstallaties”, vertelt Marc Huyck, external communication bij Begetube.

Bij de nieuwe reeks hoort ook een assortiment koppelingen van de hoogwaardige kunststof PPSU.

Tot op heden waren er twee varianten meerlagen­buizen: Alpex Duo, met een dikke aluminiumlaag, en Alpex Duo Flex, met een dunnere aluminium­laag die, zoals de naam al aangeeft, flexibeler was. Nu introduceert Begetube dus een derde lijn: Alpex Duo XS, als budget­vriendelijke aan­vulling. Na 20 succesvolle jaren op de inter­nationale markt, wordt dit type buis zo ook in België geïntroduceerd. Het grote verschil met de bestaande Alpex-buizen? De buitenwand van PERT, die bij de bestaande Alpex-buizen net als de binnenlaag van PEX is gemaakt. Dat maakt de buis meteen ook soepeler. 

De nieuwe buis is een aantrekkelijk alternatief voor de klassieke Alpex-reeks, vooral in situaties waar de prijs een belangrijke rol speelt. De koppelingen kunnen met verschillende soorten persbekken worden gemonteerd. Bij de productie van PPSU worden geen zware metalen gebruikt.

Prijsbewust alternatief

“Op het vlak van bestendigheid tegen druk en temperatuur maakt dat in de praktijk nauwelijks verschil,” aldus Marc Huyck. “De binnenlaag die in contact komt met het water blijft namelijk van PEX. De eigenschappen met betrekking tot hygiëne en temperatuursbestendigheid blijven dus onveranderd. Voor de buitenlaag is de weerstand tegen hoge temperaturen minder noodzakelijk. Zelfs als het water in de buis 95°C bereikt, stijgt de temperatuur van de buitenlaag nauwelijks boven 65°C . Dat maakt de nieuwe buis tot een aantrekkelijk alternatief voor de klassieke Alpex-reeks, vooral in situaties waar de prijs een belangrijke rol speelt.”

Geen lood in het drinkwater (meer)

Bij de nieuwe reeks hoort ook een assortiment koppelingen van de hoogwaardige kunststof PPSU. Een handige eigenschap is dat die koppelingen met verschillende soorten persbekken kunnen worden gemonteerd. Zo kunnen installateurs hun bestaande persbekken kunnen blijven gebruiken.

Marc Huyck licht toe: “De keuze voor PPSU is ook ingegeven door ontwikkelingen op Europees niveau. Volgens de op stapel staande richtlijn zal het loodgehalte dat van nature in het water voorkomt nauwelijks nog mogen worden overschreden. Met andere woorden, er mag absoluut geen lood meer uit de installatie in het drinkwater lekken. En bij de productie van PPSU worden geen zware metalen gebruikt, dus is de Alpex Duo XS een toekomstbestendige optie voor drinkwaterinstallaties.”

Naast hoogwaardige materialen biedt Alpex-duo XS nog meer bescherming door de slimme lekfunctie.

Slimme lekfunctie

Naast hoogwaardige materialen biedt Alpex-duo XS nog meer bescherming door de slimme lek­functie. “Tijdens de vereiste druktest na installatie kan de installateur onmiddellijk vast­stellen waar een fitting niet is geperst en, indien nodig, meteen het lek repareren. Om dat te doen, laat hij gewoon water door de klaarstaande fitting stromen. Als die niet ingedrukt is, zal hij onmiddellijk de locatie van het lek zien. Want door de lekdetectie van Alpex-duo XS zal er zichtbaar water ontsnappen. Zo gemakkelijk kan veiligheid zijn”, besluit Marc Huyck.

Het nieuwe systeem komt in het najaar op de markt en wordt gepresenteerd tijdens Install Day 2023. Plaats van afspraak: standnummer 167-176.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details