NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Vraag naar zonnepanelen stijgt evenredig met energieprijzen
‘Het ideale scenario: “Een wereld waarin de lokale productie als standaard geldt in intelligente smart homes, die op hun beurt zijn geïntegreerd in een smart grid.

Vraag naar zonnepanelen stijgt evenredig met energieprijzen

‘PV vormt het hart van de residentiële installatie’

Dat de toekomst multi-energetisch zal zijn, staat voor Rexel als een paal boven water. De groothandel in elektrotechnisch materiaal zet dan ook al langer dan vandaag in op een multidisciplinaire aanpak. Een gespecialiseerd en toegewijd team van experten, dat binnenkort verder wordt uitgebreid, staat paraat om Rexel-klanten van up-to-date advies te voorzien rond alles wat met multi-energie te maken heeft: van PV over elektrische mobiliteit tot HVAC en ventilatie. “De dikke muur die ooit tussen elektriciteit en HVAC stond, is definitief afgebroken”, zegt Steven Leeten, Strategic Business Development Manager bij Rexel. 

Het boeiende – en tegelijkertijd de grote uit­daging – in deze sector, is dat niets voor eeuwig vaststaat. De actualiteit heeft een grote impact op de perceptie die rond technologieën hangt. “Kijk maar naar PV: een jaar geleden, na het definitieve einde van de terug­draaiende teller, leken zonne­panelen dood en begraven. Nu schieten de energie­prijzen door het dak en zien we een ongelofelijke boom van PV-installaties”, aldus Leeten. “Onze hoge energie­afhankelijkheid heeft duidelijk gemaakt dat lokale energie­productie enorme voordelen biedt. Vroeger moesten we mensen van die voordelen overtuigen, nu is elke installateur en consument perfect op de hoogte. Het is jammer dat we een schrijnende gebeurtenis als de oorlog in Oekraïne nodig hebben om tot dat besef te komen.”

Installatie optimaliseren

Leeten ziet op de PV-markt twee soorten klanten: enerzijds zij die nog niet over lokale energie­productie beschikken en dus met een PV-installatie hun energie­verbruik willen optimaliseren. Ander­zijds is er een grote groep mensen die al zonne­panelen heeft liggen, maar denkt aan een uitbreiding of optimalisatie van de installatie. “Toen we vijftien jaar geleden met PV begonnen, was het motto veeleer: ‘Leg je dak zo vol mogelijk met zonne­panelen, om zoveel mogelijk groenestroom­certificaten binnen te halen’. Op tech­nisch vlak kwam daar niet al te veel complex denkwerk bij kijken. Vandaag is het belang van een correct uitgetekende installatie enorm toegenomen. De juiste energie­balans uitwerken is tegen­woordig cruciaal. Net daar kunnen wij als Rexel, met onze nagenoeg oneindige technische kennis, een meerwaarde bieden voor onze klanten.” 

Steven Leeten, Strategic Business Development Manager bij Rexel.

Volgens Leeten is de PV-installatie meer dan ooit het hart van de elektrische installatie in huis. “Dat besef gaat gepaard met een heuse paradigma­shift. Mensen moeten beseffen dat de PV-installatie de basis is, en dat al de andere technieken worden geïntegreerd rond de lokale productie. Vroeger was het elektriciteits­net de basis en vormden de zonne­panelen een leuk extraatje. Nu is het devies: zo weinig mogelijk gebruik maken van het elektriciteits­net en het eigen verbruik zoveel mogelijk afstemmen op de PV-installatie.” Zijn thuis­batterijen een goede manier om dat eigen verbruik te verhogen? Het is een mogelijk­heid, maar geen absolute must – er zijn goed­kopere alternatieven, meent Leeten. “Een andere manier om energie op te slaan is niet elektrisch, maar thermisch, door elektrische boilers aan te sturen met zonne­productie. Zo heb je in de praktijk zonder een enorme investering een eigen batterij ontworpen.” 

Geen ‘one size fits all’

Het zelfconsumptie-vraagstuk is per definitie maat­werk, gaat Leeten verder. “Er is in deze branche geen ‘one size fits all’-oplossing. De installateur moet eerst en vooral het energie­profiel van zijn klant door en door kennen. Een gepensioneerd koppel in een verouderde villa leeft helemaal anders dan een jong gezin in een nieuwbouw­woning. Voor deze gezinnen zullen misschien totaal tegenover­gestelde adviezen van toepassing zijn.”

Die complexiteit maakt meteen ook duidelijk dat de installateur een cruciale rol speelt. “De installateur heeft meer dan ooit een advies­functie. Het heeft even geduurd, maar we stellen met plezier vast dat heel wat vaklui de bood­schap begrepen hebben – de stijging van de energie­prijzen heeft hen meer dan ooit de ogen geopend”, aldus Leeten. De installateur vervult een belangrijke rol in het traject naar het ideale scenario: “Een wereld waarin de lokale productie als standaard geldt in intelligente smart homes, die op hun beurt zijn geïntegreerd in een smart grid. Dat is de richting waarin we onvermijdelijk evolueren. Een toekomst die op technisch vlak een stuk complexer is, maar die daarom net kansen biedt aan de installateurs. Als Rexel kunnen we hen ondersteunen om die weg samen af te leggen”, besluit Steven Leeten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details