NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Weishaupt lanceert krachtige warmtepomp met natuurlijk koelmiddel
De Aeroblock®-warmtepomp heeft een uiterst strak design.

Weishaupt lanceert krachtige warmtepomp met natuurlijk koelmiddel

Weishaupt verwierf al zijn positie op de markt van energietechniek met zijn uiterst performante, stille en esthetische Biblock®-lucht-waterwarmtepomp. Nu weet de internationale HVAC-speler zichzelf opnieuw te overtreffen en lanceert hij met Aeroblock® een gloednieuw systeem dat inspeelt op de uitdagingen rond milieuveiligheid. Dit toestel onderscheidt zich onder meer door het gebruik van het natuurlijke koelmiddel propaan en door zijn eenvoud in installatie.

De Biblock®-lucht-waterwarmtepomp is op zich een revolutionair systeem omdat het qua performantie die van geothermie benadert, zonder de ongemakken en kostprijs van uit te voeren boringen. Deze warmtepomp is bekroond met de German Design Award 2022 voor zijn stilste en krachtigste werking en zijn esthetische karakter. Toch daagde de producent van branders, condensatiesystemen, thermische zonnesystemen, warmtepompen en gebouwbeheersystemen zich­zelf opnieuw uit. Het doel? Een antwoord bieden op de verstrengde F-gassenverordening die komaf wil maken met synthetische koelmiddelen. “We zien dat de markt convergeert naar het natuurlijke koelmiddel propaan of R290”, steekt Johan De Cuyper van wal, algemeen directeur van Weishaupt Belux. “De evolutie naar natuurlijke koelmiddelen is noodzakelijk om het milieu beter te beschermen bij eventuele lekkage. Al wil dat niet zeggen dat dit een eenvoudige stap is voor ons als fabrikant. Een nieuw koelmiddel betekent namelijk een compleet nieuwe koelgroep en dus een nieuw product.” Enter de Aeroblock®-warmtepomp.

De nieuwe Aeroblock®-lucht-waterwarmptepomp is een monoblockunit die buitenstaat.

Uiterst stille werking

Met zijn nieuwe Aeroblock® zet Weishaupt het elan van de vorige generatie verder. Meer nog, door het gebruik van het natuurlijke koelmiddel propaan moest de fabrikant zijn oplossing herdenken. Johan: “Propaan is brandbaar, daarom is de Aeroblock® een monoblockuitvoering die buiten geplaatst wordt. Doordat het koelcircuit als een hermetisch gesloten geheel, af fabriek, wordt geleverd, is het bovendien makkelijk te installeren door de klassieke verwarmingsinstallateur. Geen nood dus aan een koeltechnisch gecertificeerde installateur. Deze moet namelijk enkel een hydraulische en elektrische aansluiting voorzien. De Aeroblock® wordt gecombineerd met de multifunctionele Weishaupt-boiler WKS 300/100 LE #4. Deze verenigt een boiler (300 liter), een buffervat (100 liter) en de regeltechniek in een compacte behuizing. Ook dit toestel kenmerkt zich door een gebruiksvriendelijke installatie.”

Omdat de warmtepomp integraal buitenstaat, stelt dit strengere akoestische vereisten. De twee actieve elementen, ventilator en compressor, bepalen de geluidsimpact. Weishaupt trok het design door, met een niet-zichtbare ventilator, en ontwikkelde met zijn leverancier Emerson een nieuwe compressor. “De low-sound scroll­compressor genereert voor hetzelfde toerental tien decibel minder geluid. Daarnaast kiezen we bij Weishaupt bewust voor grote ventilatoren, zodat er minder draaiingen nodig zijn voor dezelfde energie. Ook dat reduceert de lawaaihinder. Tot slot is het toestel zeer goed geïsoleerd. Dit resulteert in een geluidslast voor de omgeving van zo’n 35 decibel op ongeveer twee meter afstand van het toestel.”

Weishaupt staat erom bekend performantie feilloos te combineren met minimale geluidsoverlast en esthetiek.

Sterk in renovatiemarkt

Door propaan als koelmiddel in te zetten, behaalt de Aeroblock®-warmtepomp hogere temperaturen, tot zeventig graden. Daardoor is dit nieuwe toestel nog meer geschikt voor de renovatiemarkt. “Die is een beetje de slapende reus op energievlak. Er is nog veel werk om de energiedoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen”, benadrukt Johan. “Vanuit Weishaupt dragen we ons steentje bij en ondersteunen we de installateur maximaal. Om te bepalen of een warmtepomp geschikt is voor een oudere woning, volstaat een snelle check naar isolatie en warmteafgiftesysteem niet. Niet voldoen aan de nieuwste isolatienormen of geen vloerverwarming hebben betekent niet automatisch dat een warmtepomp uitgesloten is. Daarom voeren wij samen met de installateur een uitgebreide energiehaalbaarheidstudie uit. Deze brengt de comfortvraag ruimte per ruimte in kaart, geeft aan wat nu al mogelijk is en stelt verbeter­voorstellen voor. Zo krijgen de bewoners niet alleen een energiepaspoort van hun woning, maar ook een duidelijke roadmap voor de toekomst.”

Weishaupt staat bekend om zijn betrouwbaarheid en hoge service. De fabrikant staat dan ook nu zijn installateurs bij met gerichte opleidingen en begeleiding bij een eerste installatie. Ben je benieuwd naar de Aeroblock®? Neem dan zeker een kijkje op stand 1 tijdens Install Day.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details