NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Welke kabelgoot gebruikt u voor welke toepassing?

Welke kabelgoot gebruikt u voor welke toepassing?

Het belang van een nette kabelgoot
Losliggende kabels in een kamer zien er rommelig uit. Verder zijn kabels die niet netjes weggewerkt zijn gevaarlijk. Ze raken sneller beschadigd en zeker als je kinderen hebt, is het een fijne gedachte als ze netjes weggewerkt zijn via kabelgoten. Het lastige van het fenomeen kabelgoot is echter dat er talloze soorten, modellen en merken bestaan. Er is op dit gebied veel keuze. Daarom hieronder een handig overzicht welk type kabelgoot je voor welke toepassing kunt gebruiken.

Gebruik van een kabelgoot in huis
In huis gebruikte kabelgoten zijn vrijwel altijd van kunststof gemaakt en beschermen tegen vocht en stof. De meest toegepaste soorten zijn de tv-kabelgoot, de leidingkoker en het plintsysteem. Tv-goten kunnen zowel op de muur als ook in de muur verwerkt worden en worden toegepast om de kabels van televisies netjes te verbergen. Leidingkokers zijn ideaal om stroomkabels langs plinten of wanden weg te werken. Plintgoten zijn doorgaans ook van kunststof en dienen hetzelfde doel. Er zijn echter ook varianten plintgoot die van metaal zijn gemaakt en een stuk sterker en duurzamer (maar ook duurder) zijn.

Toepassing van goten voor kabels in bedrijven en fabrieken
In fabrieken, loodsen en bedrijven worden ook veel kabelgoten gebruikt. Deze zijn, anders dan in woonhuizen, doorgaans gemaakt van metaal. De meest voorkomende modellen/soorten zijn de bedradingskoker, een metalen kabelgoot (vaak in plafonds gebruikt), metalen wandgoten en metalen vloergoten. Bedradingskokers past men vaak toe in een schakelkast of patchkast. In dit soort bekabelingsbehuizing zitten braamvrije gaten aan de zijkant, zodat elektriciteitskabels er eenvoudig doorheen gelegd kunnen worden. De Stago KG281 en de van Geel P31 staan bekend als de meest populaire metalen kabelgoot die in bedrijfshallen en loodsen wordt gebruikt. Ze zijn namelijk erg sterk en kunnen veel gewicht verdragen. Kies voor een goed ventilerende kabelgoot van een gerenommeerd merk als Stago of Geel, zodat de kabels niet oververhit kunnen raken. Verder zijn er nog de wandgoten, die er uitzien als een soort metalen rekjes. Deze worden bevestigd in of aan wanden om de kabels netjes door een ruimte te leggen. Ook hier is de keuze qua modellen, soorten en merken weer groot! Ten slotte kennen we nog het fenomeen van de metalen vloergoten. Deze zorgen dat kabel keurig en onzichtbaar in vloeren weggewerkt worden. Op die manier wordt voorkomen dat er iemand over de kabels heen struikelt en er ongelukken gebeuren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details