NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
“Wij willen de HVAC-­installateur optimaal ontzorgen in de ­energietransitie”
De energietransitie naar een decentraal koolstofarm energiesysteem is volop ingezet.

“Wij willen de HVAC-­installateur optimaal ontzorgen in de ­energietransitie”

De energietransitie naar een decentraal koolstofarm energiesysteem is volop ingezet. Nieuwe technologieën laten bovendien toe om energiediensten digitaal aan te sturen en slim aan elkaar te koppelen. Het verhaal – waarin HVAC een hoofdrol speelt – wordt steeds interessanter, maar ook complexer. Tijdens Install Day zal Cebeo, specialist in elektrotechnische oplossingen, tonen dat het gewapend is voor de uitdagingen. “Als Belgisch marktleider in de distributie van elektrische producten en oplossingen is het aan ons om aan dit verhaal bij te dragen en HVAC-installateurs bij te staan waar nodig”, aldus Hilde Vandenberghe, categoriemanager renewable energy en HVAC.

Cebeo gooit het dit jaar tijdens Install Day over een andere boeg. Geen algemene insteek, maar een sterke en bewuste focus op de bruisende HVAC-sector. Hilde Vandenberghe: “En die aan­pak ligt in het verlengde met de focus van de beurs zelf, die ook heel sterk HVAC-getint is. Tijdens de beurs willen we tonen dat Cebeo heel wat kan betekenen voor de HVAC-installateur. Hoewel er vorig jaar  maar liefst nog meer dan 200.000 gaswandketels verkocht zijn, merken we in het algemeen een kentering richting elektrische processen in de vorm van zonnepanelen, warmte­pompen, laadpalen voor elektrische wagens … Die bevestiging kregen we vorig jaar op de beurs, toen HVAC-installateurs bij ons kwamen aankloppen om meer te weten te komen over het elektrisch aansturen van deze processen.”

Waar verwarming en sanitair vroeger met voorsprong de hoofdverbruikers waren in huis, is een optimaal energiebeheer met zelf opgewekte en aangestuurde energie vandaag bijna de norm. Hilde Vandenberghe: “En Cebeo zorgt mee voor het aansturen van die energie richting verwarming en sanitair, wat natuurlijk een heel positief effect heeft op de factuur van de eindgebruiker. Uiteraard hebben wij HVAC-elektrisch een zeer uitgebreid gamma, maar tijdens Install Day zullen we sterk focussen op warmtepompen en warmtepompboilers voor sanitair warm water enerzijds en ons ventilatie-gamma anderzijds.”

Hilde Vandenberghe, categoriemanager renewable energy en HVAC bij Cebeo.

Ventilatie van C naar D

De HVAC-sector is een sector die continu in beweging is. Zo is er op het vlak van ventilatie een verschuiving merkbaar van een C-systeem, waarbij verse lucht op natuurlijke wijze naar binnen wordt gezogen en de gebruikte binnenlucht mechanisch wordt afgevoerd, naar een D-systeem, waarbij de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch gebeurt. Hilde Vandenberghe: “Die D-systemen met warmtewisseling bieden een energetisch voordeel en winnen aan populariteit. Tijdens Install Day tonen wij de verschillende types van onze leveranciers, gaande van vloermodellen tot wand- en plafondmodellen, populair in bijvoorbeeld kleinere appartementen. Daarnaast tonen we natuurlijk ook de nieuwe types buizen en leidingen.”

Maar Cebeo is meer dan een groothandelaar en neemt ook een prominente ondersteunende rol op zich. “Want hoe harder de energietransitie zich samen met innovatie doorzet, hoe meer certificaten de installateur moet hebben”, vertelt Hilde Vandenberghe. “En ook daar ontzorgen we onze klanten zo goed mogelijk in door die services aan te bieden. Wie volgens EPB ventileert, moet een keuring doorstaan. Cebeo kan die inregeling mee helpen faciliteren. Want nog meer dan vroeger heeft Cebeo specialisten in dienst die zich louter en alleen focussen op HVAC. We hebben zelfs een programma ontwikkeld voor het maken van berekeningen, legplannen …”

Monoblock

Tijdens Install Day besteedt Cebeo ook veel aandacht aan alle nieuwigheden op het vlak van warmtepompen. Hilde Vandenberghe: “We focussen in dat segment vooral op de monoblocksystemen. Waarom? Om een binnen- en buitenunit te plaatsen moet je koeltechnisch gekeurd zijn. Een monoblock­systeem vereist geen koeltechnische handeling en is dan ook eenvoudig door onze installateurs te plaatsen. Ook omwille van ecologische redenen is een monoblocksysteem de juiste keuze. We weten immers niet of de fluorhoudende F-gassen in de toekomst nog gebruikt mogen worden als koelmiddel. En met een nieuw systeem dat koelt op basis van propaan in plaats van F-gas, biedt monoblock vandaag een milieuvriendelijker alternatief. Ook dat zullen onze adviseurs uitgebreid toelichten tijdens Install Day.”

Cebeo kijkt dus niet enkel naar de toepassing, maar ook naar het product op zich. “Zonnepanelen of warmtepompen zijn duidelijk duurzame toe­passingen, maar wat met de sustainability van het product zelf? Wat zijn de productieprocessen? Welke materialen worden gebruikt? Dat zijn allemaal vragen die Cebeo zich stelt. Wat de keuze van de fabrikant betreft, gaan we dus niet over één dag ijs. Tot slot tonen we op Install Day uiteraard ook ons uitgebreide gamma warmtepompboilers en zetten we ons koeling-assortiment in de kijker. Koelen wordt de komende jaren een belangrijk aandachtspunt. De eisen voor het E-peil zijn vandaag zo hoog dat verwarmen bijna niet meer nodig is en het vooral een uitdaging wordt om in de zomer, en zelfs op minder koude winterdagen, voldoende te kunnen koelen. Het verhaal wordt inderdaad complexer, maar dat maakt het ook interessant. En Cebeo heeft alle kennis en producten in huis om HVAC-installateurs hierin te begeleiden”, besluit Hilde Vandenberghe.

Tijdens Install Day vind je Cebeo aan stand 198-199 in hal D.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details