NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Behuizingen voor buitentoepassingen: niet enkel de IP-graad telt
Spelsberg raadt installateurs aan om hun keuze voor behuizingen in de open lucht af te toetsen aan diverse parameters.

Behuizingen voor buitentoepassingen: niet enkel de IP-graad telt

Wie behuizingen of aftakdozen buitenshuis wil plaatsen, dient rekening te houden met enkele cruciale parameters die de levensduur van de behuizing ingrijpend beïnvloeden. Anders dan vaak wordt aangenomen, is de zogenaamde IP-aanduiding niet de enige factor die de installateur in acht moet nemen. Specialist Spelsberg houdt rekening met alle relevante criteria om een veilige en betrouwbare installatie te kunnen realiseren. 

De IP-waarde is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen weer, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht. Zo kan je ervan uitgaan dat een behuizing met IP 44 spatwaterdicht is. Een doosje met IP 68 is volledig waterdicht. 

‘Een IK-graad van 6 of 7 wijst toch op een beduidend lagere impactweerstand, IK 8 is al een stuk beter.’

Uv-bestendigheid

Maar anders dan installateurs soms denken, zegt de IP-codering niet alles. Bart Tastenoye, General Manager bij Spelsberg Belgium, licht toe: “We zien heel vaak dat behuizingen worden aangeprezen voor toepassing buitenshuis, met de IP-waarde als enige referentie. Maar ook het plastic dat gebruikt wordt bij de productie, speelt een belangrijke rol. Denk maar aan de uv-bestendigheid: wanneer je een behuizing aan een gevel hangt die is vervaardigd uit plastic dat niet uv-bestendig is, zal de het doosje na enkele jaren onvermijdelijk degraderen.” 

Daarom raadt Spelsberg installateurs aan om hun keuze voor behuizingen in de open lucht af te toetsen aan diverse parameters. “Wie er vooraf geen rekening mee houdt, kan op termijn voor problemen komen te staan. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. De installateur stelt vooraf best enkele vragen, zoals: hoelang moet de behuizing blijven hangen? We zien tegenwoordig steeds meer toepassingen op lange termijn, zoals PV-installaties, buitenverlichtingsinstallaties en laadpunten voor elektrische auto’s”, vervolgt Tastenoye. “Dan speelt ook de IK-waarde een rol: de slagvastheid van het object. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de behuizing bestand is tegen de impact van zware of minder zware objecten die met de behuizing in aanraking komen – denk maar aan een vogel die ertegen vliegt of een stevige hagelbui. Een IK-graad van 6 of 7 wijst toch op een beduidend lagere impactweerstand, IK 8 is al een stuk beter.”

De buitenbehuizingen van Spelsberg garanderen een installatie die ook op lange termijn van hoogwaardige kwaliteit blijft.

Heldere communicatie

Spelsberg, een van oorsprong Duitse fabrikant, gaat er prat op kwaliteit hoog in het vaandel te dragen. De buitenbehuizingen van Spelsberg garanderen dan ook een installatie die ook op lange termijn van hoogwaardige kwaliteit blijft. Op de website van Spelsberg staat bij alle types behuizingen zowel de IP- als IK-waarde aangeduid. Andere labels geven bijkomende informatie: het label DNV wijst erop dat de behuizing geschikt is voor schepen en offshore-installaties, DLG duidt dan weer de ammoniakbestendigheid van de behuizing aan – wat bijvoorbeeld van pas komt in de landbouwsector. Een behuizing met het IQ-icoontje geeft mee dat het product van
industriële kwaliteit is. 

Zo voldoet GEOS, de Spelsberg-behuizing voor industriële en outdoor-toepassingen, aan alle belangrijke parameters. Over alle mogelijke risico’s is nagedacht, zo demonstreert Tastenoye. “Zo is bij het ontwerp rekening gehouden met afwatering. Er bestaat immers altijd een risico op het binnendringen van condenswater of water afkomstig van gesmolten sneeuw – met schade aan de elektrische installatie als mogelijk gevolg. GEOS sluit die risico’s uit, want in de zijkanten van de behuizing zijn afwateringskanaaltjes voor­zien. Die voeren het smeltwater af vooraleer het de kans krijgt om op te hopen en opnieuw aan te vriezen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?