NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
België scoort goed in studie naar veerkrachtige elektriciteitssystemen

België scoort goed in studie naar veerkrachtige elektriciteitssystemen

België hoort bij de landen met het hoogste potentieel om de veerkracht van het elektriciteitssysteem te verbeteren door zonne-energie en noodomvormers in te zetten in woningen. De Noord-Europese landen scoren daarentegen het minst goed. 

Vandaag publiceert Sweco de studie naar de veerkracht van ons elektriciteitssysteem. Die laat zien dat zonne-energie een belangrijke rol kan spelen bij het matigen van de effecten van stroomonderbrekingen, door de toegang tot essentiële basisnoden en openbare diensten te voorzien.  

Tijdens stroomonderbrekingen kan noodstroom met een lage capaciteit vitale functies ondersteunen, zoals mobiele communicatie tussen de burgers en de overheid, toegang tot water of het opladen van basisapparaten. Een veelbelovende oplossing is de noodstroom die wordt opgewekt met zonnepanelen in woningen, in combinatie met noodomvormers overdag, of hybride omvormers met volledige back-upbatterijen.

‘Op Terbekehof hebben we een energiegemeenschap opgericht van vijf bedrijven en een collectieve waterbuffer. De groeiende belangstelling van de andere bedrijven op het terrein wijst op een trend naar duurzame, veerkrachtige bedrijventerreinen. Zodra de wetgeving het toelaat, zullen we de ‘eilandmodus’ activeren voor constante stroomvoorziening tijdens stroomonderbrekingen. Dit is een grote sprong voorwaarts in energieveerkracht,’ zegt Daan Ongkowidjojo, Manager Energy for Society bij Sweco Belgium. 

Aangezien standaard netgekoppelde zonne-energiecentrales om veiligheidsredenen stoppen met het opwekken van elektriciteit tijdens stroomonderbrekingen, spelen omvormers een cruciale rol. Noodomvormers, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten zonder dat er batterijen nodig zijn, maken het mogelijk essentiële apparaten te laten werken tijdens stroomonderbrekingen. Hybride omvormers, die batterijen of andere vormen van opslag integreren, bieden een uitgebreidere oplossing maar zijn een stuk duurder. 

De onderzochte landen groeit het gebruik van zonne-energiesystemen als gevolg van de energietransitie, dalende prijzen voor zonne-energie, subsidies en strengere regelgeving. Duitsland is de leider wat betreft geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit, terwijl Nederland de hoogste capaciteit per capita heeft. België staat op de derde plaats wat betreft geïnstalleerde capaciteit per capita en op de tweede plaats wat betreft potentiële veerkracht tegen 2028.

‘De opmerkelijke groei van gedistribueerde fotovoltaïsche systemen in België getuigt van een sterk engagement voor hernieuwbare energie. Door 400 euro extra te investeren, kunnen bewoners zich verzekeren van ononderbroken stroomvoorziening, zelfs tijdens onvoorziene pannes,’ voegt Alexandra Lybaert, Program Manager Energy Transition bij Sweco Belgium, daaraan toe.

De studie verkent ook het theoretische potentieel voor een betere veerkracht in kritieke infrastructuur, zoals waterbeheer en mobiele communicatie, door zonne-energieoplossingen te integreren of ze in de buurt van zonne-energiecentrales te plaatsen.

Over de studie
Sweco heeft de mogelijke elektriciteitsveerkracht in negen Europese landen over de komende vijf jaar geanalyseerd door de toekomstige ontwikkeling van zonne-energie evenals de kosten en mogelijke belasting van noodstroomoplossingen tijdens stroomonderbrekingen te onderzoeken. De onderzochte landen zijn: België, de Tsjechische Republiek, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het VK.

Geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit per capita

Opmerking: De geïnstalleerde capaciteit per capita geldt voor alle geïnstalleerde zonne-energie (niet alleen in woningen). Door gebruik te maken van de geïnstalleerde kWp per capita op de totale geïnstalleerde capaciteit, krijgt men een duidelijker inzicht in de omvang en distributie van zonne-energie in het land in verhouding tot de bevolkingsgrootte. 

Aandeel van de bevolking met mogelijke elektriciteitsveerkracht tegen 2028

Opmerking: In dit scenario zouden alle nieuwe zonne-installaties in woningen van 2023 tot 2028 een noodomvormer omvatten en zou elk huishouden elektriciteit leveren aan drie naburige huishoudens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details