NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
BIM LIVE Experience wil koudwatervrees wegnemen

BIM LIVE Experience wil koudwatervrees wegnemen

That’s one small step for man, one giant leap for mankind. Armstrongs legendarische woorden hadden evengoed de samenvatting kunnen zijn van de boodschap die Stabiplan wou uitdragen op de BIM LIVE Experience, die de BIM-softwareproducent eind maart organiseerde in Mechelen. “De stap is groot, maar eens gezet betekent BIM écht een meerwaarde. Er zijn geen redenen meer om de overstap niet te maken”, sprak Ruud Kats, sales director Benelux, de aanwezigen toe.

Al sinds 1990 maakt Stabiplan BIM-software die specifiek gericht is op MEP: Mechanical, Electrical en Plumbing. Voor de installatiesector dus; alle technieken met betrekking tot HVAC, elektriciteit en riolering maken hier deel van uit. Met het softwarepakket Stabicad kan de klant een digitale maquette maken om MEP te modelleren. Die begint heel algemeen en breidt in de loop van het bouwproces steeds uit.

Naast Stabicad biedt Stabiplan MEPcontent aan: een digitale bibliotheek die alle informatie bevat die nodig is voor coördinatie, clash detectie, montage en oplevering. En met de cloudoplossing Trimble Connect krijgen betrokkenen binnen een bouwproject toegang tot relevante en actuele projectgegevens om te analyseren, beheren en delen. Trimble Connect werkt over de grenzen van verschillende programma’s heen.

Stabiplan

Stabiplan experimenteert ook al volop met virtual reality. De aanwezigen kregen daarvan al een voorproefje. (Beeld: Woodmonkey Photography)

 

BIM-experts

Maar Stabiplan ziet het los van de eigen business ook als zijn taak om de markt, waarvan een groot deel nog met de 2D-software AutoCAD werkt, zo snel mogelijk te doen overschakelen naar BIM. Het trekt daarvoor dit jaar het land door met de BIM LIVE Experience. Een eerste seminarie ging door op 25 maart in Technopolis in Mechelen. Klanten konden er nader kennismaken met de BIM-oplossingen van Stabiplan en enkele BIM-experts kwamen er ook spreken. Het evenement bestond uit twee sessies. In een eerste sessie, ‘Van BIM naar Constructible’, werden volgende topics behandeld: de uitdagingen van de installatiesector, alle nieuwigheden van Stabicad en alle oplossingen die Stabiplan als Trimble Company te bieden heeft. Een tweede sessie was specifiek gewijd aan Stabicad LT – dat werkt op een eigen CAD-platform – en bevatte onder meer een live demonstratie van het programma, dat volgens Stabiplan meer uitgesproken en completer is dan andere BIM-programma’s, omdat het bedrijf louter focust op MEP.

Stabiplan

Ruud Kats, sales director Benelux: ‘Architecten en studiebureaus moeten nauwer samenwerken met installateurs en aannemers.’ (Beeld: Woodmonkey Photography)

 

“Constructible world”

“De stap van CAD naar BIM is voor velen nog te groot. Het klopt dat werken met BIM iets complexer is, maar eens je het onder de knie hebt, betekent het écht een meerwaarde en kan je zelfs spreken van een ‘constructible world’”, zei Ruud Kats, sales director Benelux bij Stabiplan. “We zien bepaalde bedrijven, zoals Mitsubishi, nu voorop lopen, terwijl andere hopeloos achterop hinken. We moeten vooral de fabrikanten in beweging krijgen. Content is essentieel voor BIM en die is nu leverbaar. We zien ook dat installateurs niet altijd van bij aanvang betrokken worden in het BIM-proces. Architect en studiebureau maken eerst hun model aan, daarna gaan ze op zoek naar aannemers en, in een nog latere fase, naar installateurs. Terwijl het eigenlijk een must is om eerst samen te zitten en alles meteen mee te nemen in het model, dus ook technieken. Architecten en studiebureaus moeten dus nauwer gaan samenwerken met installateurs en aannemers zodat modellen niet telkens opnieuw moeten worden gemaakt. AE+ Engineering is daar een mooi voorbeeld van. Dat studiebureau voor technieken werkt enkel nog met BIM. Installateurs hebben bij hen geen andere keuze en worden van meet af aan in het ontwerpproces betrokken.”

Stabiplan zal met de BIM LIVE Experience ook nog halt houden in West-Vlaanderen, Brussel en Wallonië. “Want het is nu echt tijd dat iedereen in beweging komt. Alles is er om volledig over te stappen op BIM”, besluit Kats.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details