Tal van Belgische woningen die gerenoveerd worden, zijn niet voldoende geïsoleerd om ze slechts met behulp van een warmtepomp te verwarmen. Met bijkomende isolatie kan een warmtepomp de volledige warmtevraag voorzien, maar in situaties waar bijkomende isolatie niet mogelijk is kunnen ook hybride installaties geplaatst worden. Echter, de bestaande cv-installaties bevatten vaak heel wat vervuiling, waardoor cv-installaties minder efficiënt hun warmte afgeven en dus meer energie verbruiken.
Fernox is gespecialiseerd in waterbehandeling in gesloten circulerende systemen, en past daar zowel chemische reiniging als reiniging via magneetfilters voor toe. Geotherma maakt gebruik van de dienstverlening van Fernox om optimale hybride installaties af te leveren.
“Bij een grondige energetische renovatie van cv-installaties, wordt de woning goed geïsoleerd, zodat ze aangepast is om een warmtepomp te gebruiken”, zegt Yves Desplenter, Sales Director bij Fernox. “Maar door de kostprijs van die aanpassingen wordt er vaak geopteerd om de bestaande cv-installatie te behouden.” Ook Arnout De Hondt, Service Coordinator bij Geotherma, ziet de markt evolueren naar warmtepompen. “Met de shift in gas- en elektriciteitsprijzen en de roep naar klimaatvriendelijkere oplossingen merken we dat de renovatiemarkt steeds meer vragen stuurt voor warmtepompen.”
En dat kan de nodige problemen met zich meebrengen. “We zien dat daar vaak heel veel vervuiling in zit, voornamelijk magnetiet en slib.” En als er vuil in zit, is het aangeraden om actie te ondernemen. “Dat betekent dat de installatie grondig gereinigd moet worden. Er moet een reinigingsmiddel worden toegevoegd, eventueel met de hulp van een spoelpomp, om zo de vervuiling te verwijderen.”
“Wij zijn dergelijke vervuilde installaties al enkele keren tegengekomen”, zegt Arnout De Hondt. “Vaak krijgen we dan de opmerking van de installateur dat er heel veel vuil aanwezig is in de cv-installatie.” Niet optimaal om een warmtepomp op aan te sluiten, dus. “Daarom hebben we de handen in elkaar geslagen met Fernox, en nu kunnen we een chemische reiniging aanbieden als de installateur twijfel heeft.”
“Die reinigingen zijn nu al bijzonder relevant, maar gaan nog veel relevanter worden”, blikt Sander Goossens, Business Developer bij GeoTherma, vooruit. “In België worden er elk jaar 200.000 gasketels geïnstalleerd, dat moeten op termijn allemaal warmtepompen worden. En dat zijn heel vaak installaties die op een bestaand afgiftesysteem gaan aansluiten.”
Maar hoe gaat dat proces dan in z’n werk? “Het begint met de vraag van de installateur, als die twijfelt over de bestaande kwaliteit van de installatie”, aldus De Hondt. “We doen dan eerst een analyse van het water, die we opsturen via Fernox. Zij zeggen welke reinigingsmiddelen nodig zijn om bij die specifieke situatie te gebruiken, en wij voegen de reinigingsmiddelen toe en spoelen dan.”
“Daarvoor zijn er twee mogelijkheden”, legt Yves Desplenter uit. “Er zijn enkele eenvoudige kits om ter plaatse een inschatting te doen van de cv-waterkwaliteit. Geleidbaarheidmeting,pH of zuurtegraad en de vervuiling worden ter plaatse beoordeeld door het nemen van een waterstaal. Als de klant wil, kan er ook overgegaan worden tot een meer grondige labo-analyse, waarbij zowel het vulwater als het cv-water geanalyseerd worden.” Fernox maakt vervolgens een rapport op met aanbevelingen voor de eindklant. “Heel vaak zien we dan dat het raadzaam is om installaties te spoelen met reinigingsmiddel en nadien terug te vullen met water met een beschermmiddel op, om te voorkomen dat corrosie opnieuw ontstaat.”
Een spoeling met de reinigingsmiddelen van Fernox biedt niet alleen op vlak van de efficiëntie van de warmtepomp voordelen. “Ook de levensduur van de gehele installatie wordt verlengd”, zegt De Hondt. “Elke installatie bestaat uit kleppen, warmtewisselaars, pompen… Goed onderhoud is goed voor de levensduur, en bij het onderhoud wordt de kwaliteit van het cv-water gecontroleerd.”