NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Compact en installatievriendelijk: lucht-waterwarmtepomp zonder binnenunit 
De Compress 2000 AWF Full Monoblock werd heel compact vormgegeven: er is minder dan 2 m2 nodig voor de hele installatie.

Compact en installatievriendelijk: lucht-waterwarmtepomp zonder binnenunit 

Verwarmingsfabrikant Bosch introduceert de Compress 2000 AWF Full Monoblock, een lucht-waterwarmte­pomp die uitblinkt in compactheid en installatie­gemak omdat ze geen binnenunit heeft. Met de nieuwe warmte­pomp wil Bosch de mensen die aarzelen om voor de duurzame verwarmings­techniek te kiezen omdat de over­schakeling te omslachtig zou zijn, op hun wenken bedienen. De Compress 2000 AWF Full Monoblock moet zo de implementatie van warmte­pompen op grote schaal mogelijk maken.

De Compress 2000 AWF Full Monoblock moet de implementatie van warmtepompen op grote schaal mogelijk maken.

Omdat de Compress 2000 AWF Full Monoblock geen binnenunit omvat, neemt ze vanzelfsprekend nauwelijks ruimte in de woning in. Dat maakt de lucht-waterwarmtepomp bijzonder geschikt voor kleinere woningen of voor appartementen, maar ook voor renovatieprojecten die voorzien in de installatie van een warmtepomp. 

Wie denkt dat de afwezigheid van een binnenunit een grotere buitenunit betekent, heeft het mis. Ook de buitenunit werd heel compact vorm­gegeven: er is minder dan 2 m2 nodig voor de hele installatie. De warmtepomp kan op de grond worden geplaatst of aan de muur worden bevestigd. Plaatsing op balkons behoort ook tot de mogelijkheden. 

De warmtepomp kan op de grond en op balkons worden geplaatst, maar ze ook bevestigd worden aan de muur.

Zeker in dat laatste geval is het vermijden van geluidsoverlast natuurlijk wel een aandachtspunt. En ook daar heeft Bosch aan gedacht. De warmte­pomp heeft drie geluids­vermogensmodi: standaard, stil en superstil, met een geluids­niveau gaande van 53 tot 73 dB(A), en zorgt zo in haast geen enkele situatie voor geluidshinder.  

Er zijn twee omkastingen beschikbaar voor de Compress 2000: een kleine variant, voor de warmtepompuitvoeringen met een vermogen van 4 tot 6 kW, en een omkasting in mediummaat, voor de uitvoeringen met een vermogen van 8 tot 16 kW. De bediening is eenvoudig dankzij een intuïtieve interface. Het bedieningspaneel kan binnen worden gemonteerd. 

Hoge prestaties

De Compress 2000 mag dan wel compact uitgevoerd zijn, qua prestaties hoeft het toestel niet onder te doen voor gangbare modellen. De efficiëntieklasse gaat van A+ tot A+++, met vermogens die dus gaan van 4 tot 16 kW – 4 tot 10 kW monofasig en 12 tot 16 kW driefasig. Indien gewenst, is er een cascadeopstelling tot zes toestellen mogelijk. 

Het toestel biedt een ruim warmwatercomfort en kan werken bij buitentemperaturen van -25 tot +43°C, meer dan voldoende voor het Belgische klimaat. De Compress 2000 haalt mooie rendementen met een SCOP tot 5,15 (A7/W35). Bij warm weer kan het toestel efficiënt koelen (EER tot 5,50) waarbij het voorzien is voor combinatie met watervoerende afgiftesystemen. De warmtepomp kan gemakkelijk geïntegreerd worden in hybride opstellingen, om bestaande installaties energiezuiniger te maken. Als koel­middel wordt gebruikgemaakt van R32, met een GWP van 675. 

De Compress 2000 AWF Full Monoblock is in het bijzonder geschikt voor kleinere woningen of voor appartementen.

Nieuwe productievestiging

De Bosch Home Comfort Group – de divisie van Bosch voor residentiële HVAC-toestellen – draagt fundamenteel bij aan klimaatneutraliteit. Dat begint bij de vestigingen van de groep zelf die, globaal genomen, CO2-neutraal zijn sinds 2020, maar dus ook door sterk te investeren in de ontwikkeling van warmtepompen als oplossing voor de energietransitie in gebouwen. Zo werd eind vorig jaar een nieuwe productievestiging in Aveiro (Portugal) in gebruik genomen voor lucht-waterwarmtepompen. In totaal zal de groep 1 miljard euro geïnvesteerd hebben in warmtepomptechniek tegen 2030. Bosch heeft een breed gamma aan dergelijke toestellen, zowel lucht-water- als bodem-watervarianten. Krachtlijnen in de ontwikkeling zijn onder meer warmwatercomfort, een geluidsarme werking en de overschakeling op koelmiddelen met een laag GWP.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details