NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Compacte veiligheidsverlichting voor optimale evacuatie
De spotoplossing X-Light 360 garandeert een mooie, esthetische integratie in valse plafonds.

Compacte veiligheidsverlichting voor optimale evacuatie

Bij brand of tijdens een noodsituatie is veiligheids- of noodverlichting essentieel voor een vlotte evacuatie. In publieke en openbare gebouwen is ze zelfs verplicht. Legrand pakt daarom uit met X-Light: eenvoudige en compacte noodverlichting die je in een handomdraai installeert.

Woningen en gebouwen moeten voldoen aan heel wat eisen op het vlak van comfort, energieverbruik en veiligheid. Noodverlichting maakt daar integraal deel van uit. De uitgebreide lijst aan normen en eisen waar noodverlichting aan moet voldoen, hoeft de esthetiek van de verlichting niet in de weg te staan. Dat bewijst Legrand met zijn nieuwe reeks X-Light. “De serie omvat twee varianten”, zegt Jurgen Van Zaelen, productmanager Home and Building Systems bij Legrand. “De X-Light 180 is een echt basismodel: een rechthoekige armatuur met ledverlichting voor zowel installatie boven de deur als voor in- en opbouw in het plafond. De tweede uitvoering is de X-Light 360. Deze inbouwspotoplossing is veelzijdiger en bovendien zeer minimalistisch en discreet.”

De nieuwe X-Light-noodverlichting van Legrand in de 180-uitvoering.

Verrassend veelzijdig

De X-Light-serie van Legrand is niet per se de meest innovatieve toepassing ter wereld. Dat was ook niet het uitgangspunt van de specialist in elektrische en digitale gebouweninfrastructuren. Jurgen Van Zaelen: “Het was een zeer bewuste keuze om openlijk de concurrentie aan te gaan op het vlak van noodverlichting. Als je niet concurreert, speel je niet mee. Daarom ontwikkelden we een absoluut basisproduct dat zich onderscheidt qua prijs, kwaliteit en CO2-emissies. Want bij de productie van deze armaturen verbruiken we tot 40% minder grondstoffen bij die van onze vorige collectie. Voor noodverlichting in het high-endsegment kan je terecht in ons URA One-gamma.”

De spotoplossing X-Light 360 garandeert een mooie, esthetische integratie in valse plafonds zonder toebehoren of voorschakelapparatuur. In deze subtiele uitvoering is, in tegenstelling tot de 180-variant, een autotestmodus voorzien en het toestel heeft een permanent/niet-permanente werking. In noodgevallen behaal je tot 350 lumen voor een goed zichtbare aanduiding van de evacuatie­routes. Tijdens niet-urgente situaties wordt de lichtsterkte gehalveerd. Bijkomend is de noodverlichting ook inzetbaar als antipaniek­verlichting voor werkplekken.

De nieuwe X-Light-noodverlichting van Legrand in de 360-uitvoering.

Accessoires die het verschil maken

Voor zowel de X-Light 180 als X-Light 360 heeft Legrand diverse accessoires in zijn assortiment. De bijhorende signalisatieplaten zijn snel en makkelijk te installeren door de gemarkeerde bevestigings­punten voor de zelfborende schroeven en door het eenvoudige clip-bevestigingssysteem. Ook de kleefbare pictogrammen zijn eenvoudig verkrijgbaar bij Legrand. De inbouwkaders worden geleverd met twee plastic steunvoetjes die kwetsbare systeem­plafonds beschermen bij de montage.

De installateur bereidt met gemak de basisbekabeling voor waarna hij de monturen er eenvoudig opklikt.

Intuïtieve installatie als troef

De belangrijkste troef van Legrands X-Lightserie is het absolute gebruiksgemak voor installateurs. “De basis van X-light 180 is ontworpen voor een optimale kabelgeleiding, onafhankelijk van de richting van de kabelinvoer”, zegt Jurgen Van Zaelen. “Beide varianten zijn voorzien van een stekerbare connector met schroefklemmen. Daardoor bereidt de installateur met gemak de basisbekabeling voor waarna hij de monturen er opklikt. Je bestelt achteraf trouwens heel eenvoudig losse onderdelen die aan vervanging toe zijn. Zo hoef je niet het hele systeem te vernieuwen. Deze nieuwe toepassing is 100% veilig en vanuit ecologisch en budgettair standpunt echt een topproduct.” De uitbreiding van het noodverlichtings­assorti­ment is voor Legrand een van de speerpunten van het bedrijf. “De afgelopen jaren stond deze collectie eerder stil. Nu zijn we aan een revolutie bezig. Dit is nog maar de eerste innovatie in een reeks nieuwigheden die eraan komt. Ik kan nog niet veel prijsgeven, maar hou Legrand dus zeker in de gaten”, besluit de productmanagement.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details