NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De kracht van data in gebouw- en energiebeheer
De uitgebreide expertise inzake HVAC, elektriciteit, sanitair, energie en automatisering voor zowel industriële toepassingen als gebouwen maakt van Imtech een veelzijdige en betrouwbare installatiepartner. (Beeld: Jo De Rammelaere)

De kracht van data in gebouw- en energiebeheer

Imtech is gespecialiseerd in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van multitechnische installaties in een breed scala aan sectoren, zowel voor gebouwen als voor de industrie. De uitgebreide expertise inzake HVAC, elektriciteit, sanitair, energie en automatisering voor zowel industriële toepassingen als gebouwen maakt van Imtech een veelzijdige en betrouwbare installatiepartner.

Binnen Imtech is ‘Smart Buildings’ de afdeling die gespecialiseerd is in de volledige automatisering van gebouwen. Daarin zitten dan weer twee luiken. Als eerste is er het gebouwbeheersysteem, dat alles ‘low level’ regelt. Denk hierbij aan thermostaten en dergelijke. Daarboven ligt een algemeen beheersysteem, een platform dat alle data beheert, bijvoorbeeld met betrekking tot externe factoren zoals het weer. 

De ImSight® static smart grid kan – onder andere – zonnepanelen en hun omvormers, batterijen, meters en opladers voor elektrische wagens perfect beheren. (Beeld: Jo De Rammelaere)

Sleutel tot slimme energiebalans

CEO Erik Groes: “De toenemende vraag naar complexe technische projecten stimuleert de behoefte aan Smart Buildings. Imtech benut data en geavanceerde monitoringanalyses om de energie-efficiëntie van gebouwen aanzienlijk te verbeteren. Onze systemen bieden niet alleen een volautomatische besturing van HVAC-systemen, maar integreren en sturen ook aspecten zoals verlichting, zonwering en toegangscontrole. Als onafhankelijke aanbieder garanderen wij een complete én op maat gemaakte oplossing voor gebouwbeheer.”

“In een tijdperk waarin energieprijzen ongekende hoogten bereiken, is het essentieel om slim om te gaan met energieverbruik en lokaal opgewekte groene energie. Ons eigen Building Operating System (BOS), ImPower®, biedt inzicht in gebouw(en) en het gedrag van gebruikers. De controller, ImSight®, vindt dan de optimale balans tussen energieproductie, -verbruik en -opslag. De besparingen die wij realiseren door diverse assets flexibel te beheren, worden duidelijk weergegeven in een overzichtelijk dashboard.”

Imtech Smart Buildings is gespecialiseerd in de volledige automatisering van gebouwen. (Beeld: Shutterstock)

Energiebeheer heruitgevonden

“De ImSight® static smart grid kan – onder andere – zonnepanelen en hun omvormers, batterijen, meters en opladers voor elektrische wagens perfect beheren. 

De controller ziet bijvoorbeeld dat het systeem aan het injecteren is op het net, maar dat de batterijen nog niet volledig opgeladen zijn. De ‘overtollige’ elektriciteit wordt dan naar de batterijen gestuurd. Zo gebruik je de beschikbare energie op de meest effectieve wijze”, legt Erik Groes uit.

“ImSight® dynamic smart grid voegt daar dan nog externe factoren zoals forecasters aan toe. Een voorbeeld? Als er zon voorspeld is, dan zal Imsight® de systemen aansturen om zo al een soort pre-cooling in gang te zetten. Op die manier kan een klant het energiebeheer nóg verder optimaliseren. De grootste besparingen zitten eigenlijk al in de static versie, maar de dynamic versie maakt het wel bijna 100 % efficiënt. Vooral voor grotere ondernemingen kan dat laatste nog serieus wat geld opleveren.”

De systemen van Imtech bieden niet alleen een volautomatische besturing van HVAC-systemen, maar integreren en sturen ook aspecten zoals verlichting, zonwering en toegangscontrole. (Beeld: Jo De Rammelaere)

Pionieren met waterstoftechnologie

Een belangrijke klant van Imtech is Port of Antwerp-Bruges. Naast een vijftigtal laadpalen – fast chargers – werd ook een electrolyser geplaatst, die het overschot van de zonnepanelen omzet in waterstof en dan stockeert.

“We zijn hiermee de eerste in België”, gaat Erik Groes verder. “Want we gebruiken die waterstofstock om enkele gebouwen in de haven mee te verwarmen. In ons hoofdkantoor in Temse hebben we bovendien al een tweetal jaar waterstofaangedreven wagens rondrijden, die we opladen met eigen laadtankstations. Ook hier zullen we het systeem uitbreiden om er dan in de winter ons HQ mee te verwarmen. Zo blijven we perfect inspelen op een steeds sneller veranderende markt. Sterker nog: we blijven alle evoluties zelfs een beetje
voor.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details