NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Duurzame renovaties en energieneutrale gebouwen creëren gaan hand in hand
Bestaande gebouwen zijn de basis om met digitale technologie energie-efficiënt te wonen en werken.

Duurzame renovaties en energieneutrale gebouwen creëren gaan hand in hand

Electricity 4.0 start volgens expert ter zake met revisie van bestaande structuren

De energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren is een cruciale stap om de CO2-uitstoot te verminderen. Meer nog: er gaan grote kansen in schuil. Al is daar een complete revisie van de bestaande infrastructuur en energiesystemen voor nodig. Schneider Electric ondersteunt die visie aan de hand van doordachte, energiezuinige oplossingen.

Schneider Electric is een toonaangevende wereld­speler op het vlak van digitale transfor­matie, energiemanagement en industriële auto­matisering. Met geïntegreerde proces- en energie­technologieën speelt het bedrijf in op efficiënt energieverbruik, lagere kosten en het behalen van verschillende duurzaamheidsdoelen. Net dat slim omspringen met energie speelt een belangrijke rol in het verlagen van de CO2-emissies. 

“Bij Schneider Electric zijn we van mening dat eigenaars en beheerders van gebouwen nu actie moeten ondernemen”, zegt Hans Smid, vice-president Digital Energy voor België en Nederland bij Schneider Electric. “Zo moeten we collectief 10 tot 15 gigaton CO2 minder uitstoten tegen 2030. Dat kan door onder meer in te zetten op digitalisering, elektrificatie en hernieuwbare energiebronnen. De energietransitie zal tegen 2050 een zeer grote vraag naar elektriciteit met zich meebrengen. We schatten in dat die drie keer zo groot zal zijn als de verbruikte hoeveel­heid in 2018. Om energiezekerheid te waar­borgen is de betrouwbaarheid van onze energie-infra­structuur een belangrijk punt. Storingen beïnvloeden namelijk de dagelijkse activiteiten en stijgende energiekosten hebben een weerslag op de operationele kosten. Met IoT-apparaten die beschikken over krachtige analytische tools optimaliseer je de energie-efficiëntie. We verwachten dat er tegen 2030 drie keer zoveel van deze toestellen actief zullen zijn in gebouwen als in 2020.”

Digitale transformatie pakt de klimaatverandering en energiecrisis aan.

Digitalisering en elektrificatie

Alle bovenstaande elementen vragen om aangepaste, innovatieve oplossingen. Daarom zet Schneider Electric in op wat het Electricity 4.0 noemt: duurzame, slimme energie die de klimaatverandering en energiecrisis aanpakt. Daarvoor moet de stroomvoorziening van gebouwen koolstofvrij gemaakt worden. Elektrificatie uit hernieuwbare bronnen vervangt fossiele brandstof en maakt energie schoner. “Al moeten we hier een keerzijde van de medaille aankaarten”, geeft Hans Smid toe. “Onze woningen, bedrijven en transportsystemen moeten dat duurzame traject volgen. Dat kan alleen door energieverspilling tegen te gaan en een efficiënte inzet van de beschikbare energie te stimuleren. We mogen energie niet langer zien als een product, wel als een dienst.” 

Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld microgrids installeren die energieopslag, een afstemming van de vraag op het aanbod en belasting van het netwerk regelen. Dat vraagt om een combinatie van digitalisering en elektrificatie, in samenwerking met het IoT, big data en artificiële intelligentie. “Dat geeft inzicht in realtime informatie en mogelijkheden voor aanpassingen. Het laat ook toe bronnen van CO2-uitstoot te identificeren en te vervangen door schonere energie.”

Met zijn producten, systemen, software en diensten implementeert Schneider Electric Electricity 4.0 in woningen, gebouwen, datacenters, industrieën, infrastructuur en netwerken.

Mogelijkheden in bestaande gebouwen

Voor Schneider Electric situeert het potentieel zich vooral in bestaande gebouwen. Die zijn vandaag wereldwijd verantwoordelijk voor 37 procent van de CO2-uitstoot. Nieuwe projecten worden ontworpen in het teken van duurzaamheid, maar de grootste mogelijkheden om energie-efficiënt te werken zitten in de bestaande gebouwen. “We zien dat 30% van de CO2-uitstoot van gebouwen het gevolg is van gebruikte bouwmaterialen en inefficiëntie. 70% is afkomstig van fossiele brandstoffen en een gebrek aan hernieuwbare of elektrische energie”, licht Hans Smid toe. “Renovatie is minder koolstofintensief dan nieuwbouw en speelt in op het circulaire karakter van materialen en de CO2 die zij tijdens hun levenscyclus bevatten. Daarom zien we dit bij Schneider Electric als een optimale oplossing. Met onze 250 jaar ervaring in technologische evoluties weten we dat de technologie beschikbaar is om 70%  van de CO2-uitstoot te reduceren en naar slimme energie te evolueren. Dat is de versnelling die we nodig hebben om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen.” 

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Schneider Electric.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Dieweg 3
1180 Brussel
België
Telefoonnummer +32 (0)2 37 37 502 E-mailadres [email protected] Website se.com/be/nl/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?