NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een gebouwbeheersysteem in evolutie
Zo goed als alle technische installaties zijn gekoppeld aan het gebouwenbeheersysteem.

Een gebouwbeheersysteem in evolutie

Het ontwerp van het gebouwbeheersysteem (GBS) van AZ Alma in Eeklo dateert al van zo’n tien jaar geleden. En hoewel de technologie almaar sneller verandert – denk maar aan de opkomst van AI – is dat systeem nog verre van verouderd. Dat is te danken aan de intensieve samenwerking tussen het ziekenhuis en het competence center Digital Building Solutions binnen EEG Group. In een heus partnership wordt het maximale uit de technologie gehaald, en kende het gebouwbeheersysteem al heel wat evoluties.

Om het GBS optimaal te kunnen inzetten, is een goede communicatie tussen AZ Alma en EEG Digital Building Solutions noodzakelijk.

EEG kwam al in de projectfase aan boord bij AZ Alma. “Onze vestiging te Gullegem heeft het volledige lot elektriciteit uitgevoerd”, zegt Thomas Verstaen, verantwoordelijke voor EEG Digital Building Solutions. “Bovendien werden ook andere loten zoals sanitair, medische producten, … uitgevoerd door onze vestigingen. Zo goed als alle technische installaties zijn gekoppeld aan het gebouwenbeheersysteem dat door EEG Digital Building Solutions werd geprogrammeerd.” 

Momenteel focust EEG zich in de samenwerking met AZ Alma voornamelijk op de opvolging van de installaties. “Vandaag is dat vooral gericht op energie en maken we de installaties zo energie-efficiënt mogelijk”, legt Verstaen uit. En op dat vlak laat het gebouwbeheersysteem veel mogelijk­heden toe. “Het GBS omvat de programmatie van de verschillende elementen zoals de luchtgroepen, maar het gaat verder. Als de luchtgroep boven op het dak staat en de warmte-elementen beneden, zorgt het GBS voor de communicatie van dat element naar de hele installatie, over de kranen tot aan de warmtemakers. Dat is de ketting van de luchtgroep, maar je hebt dat ook voor een zone of een lokaal met pakweg een klimaatplafond.”

Het gebouwbeheersysteem dat al een aantal jaren in dienst is, zet sterk in op energiezuinigheid.

Technologie evolueert snel. Toch zet het gebouw­beheersysteem dat al een aantal jaren in dienst is, sterk in op energiezuinigheid. “De software zorgt ervoor dat warmte op de meest efficiënte manier gegenereerd wordt. Er wordt altijd zo weinig mogelijk warmte geproduceerd. Bovendien worden eerst de groene warmtebronnen aan­gesproken zoals de warmtepompen en de warmte­krachtkoppeling”, aldus Verstaen. “Pas als laatste worden de gasketels ingeschakeld.”

Communicatie

Om het GBS optimaal te kunnen inzetten, is een goede communicatie tussen AZ Alma en EEG Digital Building Solutions noodzakelijk. “Deze speelt zich af op drie niveaus”, zegt Bruno Decraene, stafmedewerker technische infra­structuur bij AZ Alma. “Op het dagelijkse niveau is er een onderhoudscontract met EEG Digital Building Solutions. Dit contract voorziet in een wekelijks bezoek van iemand op de site, die erover waakt dat het gebouwbeheersysteem blijft draaien zoals het hoort. Deze persoon is ook het contactpunt voor onze techniekers. Bovendien kunnen we via het serviceportaal mogelijke problemen melden.”

De software zorgt ervoor dat warmte op de meest efficiënte manier gegenereerd wordt.

“Op het tweede niveau is er één maal per kwartaal een overleg­moment. EEG Digital Building Solutions bezorgt ons dan een rapport met de prestaties van de installatie.” In dat overleg wordt ook vooruit­geblikt naar de toekomst. “Er worden keuzes gemaakt over waar we verder op gaan inzetten, en we toetsen ook nieuwe ideeën af.” En tot slot is er nog het derde niveau. “Thomas en ik bellen elkaar regelmatig, en tijdens deze gesprekken gaat het over de nog langere termijn. Op dit moment werken we op die drie niveaus vaak samen over energie, maar in het begin ging dat bijvoorbeeld over commissioning, er met name voor zorgen dat de systemen optimaal functioneren toen we het ziekenhuis introkken.”

Momenteel focust EEG zich in de samenwerking met AZ Alma voornamelijk op de opvolging van de installaties.

Via die communicatie en de toekomstvisie is het ook mogelijk om het systeem up-to-date te houden. “Ons gebouwbeheersysteem is tien jaar geleden ontworpen”, zegt Decraene. “Het blijft ergens een kind van zijn tijd, maar we slagen er evenwel goed in om er mee vooruit te gaan en ons ding te doen.” Thomas Verstaen bevestigt deze visie. “Het gaat er niet per se om dat de technologie even sterk is als de AI-systemen die vandaag ontwikkeld worden, maar om wat je ermee doet. Software, en het gebouwbeheersysteem, is een tool. Je moet daar iets mee doen. Je kan het niet gewoon loslaten en hopen dat het alles gaat oplossen.” Bovendien is het, in het kader van energie-efficiëntie, duurzaam­heid en besparingsmaatregelen, belangrijk om het onderste uit de kan te halen van de beschikbare technologie. “Deze efficiënt gebruiken, aanpassen naar de werkelijke situatie en uitbreiden met nieuwe technologische evoluties brengt het meeste op.”, besluit Verstaen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details