NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Eerste magnetische vuilafscheider voor warmtepompen
Dankzij de magneet, het filterpatroon en het intern ontwerp verwijdert de MP1 alle vuildeeltjes uit het verwarmingswater, zowel ijzerhoudende als niet-ijzerhoudende.

Eerste magnetische vuilafscheider voor warmtepompen

Zo voorkomt deze innovatieve filter problemen in de installatie, verlengt hij de levensduur van de warmtepomp en verhoogt hij het rendement.

Ultrafijn vuil verwijderd

Heel wat problemen in de warmtepompinstallatie zijn het gevolg van roest of ander vuil in het verwarmingswater. Vooral bij de opstart maar zeker ook na verloop van tijd is dit een aandachtspunt. De MP1-filter, met een maaswijdte van 800 micron, verwijdert tot de allerfijnste vuildeeltjes uit het water, zowel de magnetische, ijzerhoudende, als de niet-magnetische zoals algen, slib en zand. De MP1 is zelfreinigend voor een langdurige efficiëntie. Hij is geschikt voor alle warmtepompen en heeft een maximale werkingsdruk van 6 bar.

De MP1, de eerste magnetische vuilafscheider specifiek voor warmtepompen, genereert een lager drukverlies waardoor de circulatiepomp vijfmaal minder verbruikt.

Ingenieuze werking

Het water dat door de MP1-filter stroomt, gaat doorheen ultrafijne mazen en belandt dan in de filterkamer. Daar werken een magneet, een filterpatroon en het intern ontwerp samen om het installatiewater grondig te zuiveren. In de filterkamer, die een grotere diameter heeft dan de leiding, gaat het water trager stromen. De grotere vuildeeltjes botsen tegen de mazen van het RVS filterpatroon. Door de zwaartekracht zakken ze naar beneden. Een Neodymium-magneet met een sterkte van 11.000 gauss trekt vervolgens alle ijzerhoudende onzuiverheden aan.

Hogere seizoensprestatie

De MP1 verhoogt het rendement van de installatie. Om warmtepomprendementen te vergelijken is er de COP, ‘Coefficient of Performance’, als maat voor de energie-efficiëntie van de warmtepomp bij specifieke randvoorwaarden. Daarnaast is er de SPF, ‘Seasonal Performance Factor’, als maat voor de gemiddelde prestatie over heel het stookseizoen. De SPF houdt ook rekening met het elektrisch verbruik van andere installatiecomponenten zoals de circulatiepompen. En die zullen dankzij de MP1 energiezuiniger werken.

De hogere waterdebieten in de warmtepompinstallatie maken de weerstand van leidingen en componenten belangrijker dan in traditionele verwarmingsinstallaties. Daarom besteedde RBM bij het ontwerp van de MP1 extra aandacht aan de interne weerstand. De filter genereert een significant lager drukverlies dan andere magnetische vuilafscheiders waardoor de circulatiepomp minder weerstand moet overwinnen en dus minder energie verbruikt.

In vergelijking met een standaard magnetische vuilafscheider, zorgt de MP1 op een jaar tijd voor vijf keer minder energieverbruik. Dat betekent een besparing van 10,4 kg CO2-uitstoot. Zo komt de installatie van duizend MP1’s overeen met het aanplanten van 693 bomen!

Vlotte opstart, langere levensduur

De MP1 plaatst men best in de retourleiding van de warmtepomp. Zo beschermt hij de belangrijke componenten van de warmtepomp, zoals de condensor, tegen alle soorten vuildeeltjes in de installatie. Vooral bij de opstart kan het verwarmingswater erg vervuild zijn, mogelijks met nefaste gevolgen. Het gebruik van zuiver water voorkomt heel wat opstartproblemen.

Ook tijdens de werking van de installatie vormt zich vuil in de leidingen, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van lucht met corrosie als gevolg. Dit kan de componenten van de warmtepompinstallatie verslijten of beschadigen, met een lager rendement en verkorte levensduur tot gevolg. Een continue zuivering van het leidingwater voorkomt dat vuildeeltjes de werking van de installatie verstoren.

Eenvoudige installatie en onderhoud

De MP1 is eenvoudig te plaatsen, veelzijdig in gebruik en gemakkelijk te demonteren door de rechte MM koppeling. Dankzij het geïntegreerd afsluitmechanisme is de filter op een eenvoudige wijze af te sluiten van het verwarmingscircuit voor inspectie, onderhoud of het toedienen van de RBM Clean Tracer. Optionele isolatieschalen rond de MP1 verhogen de energie-efficiëntie en voorkomen condensatie in geval van koeling.

De manuele ontluchter zorgt voor een gemakkelijke afvoer van lucht tijdens het vullen van de installatie. De aansluiting van de ontluchter is ook geschikt voor een temperatuur- of druksensor. De aftapkraan dient voor het verwijderen van de onzuiverheden die de filter tegenhoudt en onderin de vuilafscheider opgevangen worden. De magneet is verwijderbaar voor onderhoud.

Onmisbaar product voor warmtepompinstallaties

Deze zelfreinigende magnetische vuilafscheider van kwalitatieve materialen is onmisbaar voor iedere warmtepompinstallatie. Hij verwijdert alle onzuiverheden uit het verwarmingswater. Zo voorkomt hij beschadigingen aan de warmtepomp en zorgt hij voor een hogere energie-efficiëntie van de warmtepompinstallatie. In het najaar geniet u van de RBM lanceringspromotie. Vraag ernaar bij uw groothandel.

Meer info op www.rbm-benelux.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details