NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elektromagneten die gezien mogen worden voor brandvertragende deuren
Alle elektromagneten van Kendrion worden uitgerust met een Zener-vonkblusdiode en een ompoolbeveiliging.

Elektromagneten die gezien mogen worden voor brandvertragende deuren

Bintz Technics is verantwoordelijk voor de distributie van Kendrions uitgebreide assortiment deurmagneten voor brandvertragende deuren op de Belgische markt. Die zijn niet alleen effectief en gebruiksvriendelijk, maar zien er ook nog eens goed uit.

In openbare gebouwen is het van groot belang om een brandhaard te kunnen scheiden van andere compartimenten van het gebouw. Om dit te bereiken, worden zelfsluitende en brandwerende deuren geïnstalleerd. Die deuren zijn uitgerust met elektromagnetische vastzetinrichtingen op basis van elektromagneten, die ze in normale situaties open houden. In geval van brand wordt het signaal naar deze elektromagneten onderbroken door het centrale controlesysteem, waardoor de deuren automatisch sluiten. Bintz Technics verdeelt de deurmagneten van Kendrion, een van oorsprong Duits bedrijf met maatschappelijke zetel in Nederland dat hoogwaardige elektromagnetische componenten en systemen produceert voor de automatiseringswereld en de automobielsector, op de Belgische markt. De magneten zijn niet alleen effectief en gebruiksvriendelijk, maar zien er ook nog eens goed uit.

De GTR048, met kleefkrachten van 200 N of 400 N.

In de praktijk worden meestal twee soorten elektromagnetische vastzetinrichtingen gebruikt om deuren open te houden en ze te sluiten wanneer dat nodig is. Een daarvan kan worden ingebouwd in de behuizing van deurdrangers met glijarm. In geval van een alarm of stroomuitval wordt de vastzetting opgeheven, waardoor de deur automatisch sluit door de deurdranger. Externe rook- of brandcentrales zorgen voor de aansturing. Deze vastzetting kan ook handmatig opgeheven worden. Bovendien kunnen deur­drangers met glijarm ook worden uitgerust met een geïntegreerde rookmelder.

Peter Baetens, zaakvoerder van Bintz Technics, legt uit: “Deurdrangers kunnen worden gecombi­neerd met deurmagneten om branddeuren open te houden. Wanneer de magneet onder spanning staat, kleeft de ankerplaat die op het deurblad bevestigd is tegen de magneet. Als tijdens een brand de spanning onderbroken wordt, verdwijnt het magnetisch veld, wordt de magneet ontkoppeld en sluit de branddeur de ruimte automatisch af. Dit systeem kan ook handmatig te allen tijde worden ontgrendeld met een drukknop.” 

De SAFE-lijn-deurmagneten hebben respectievelijk een IP54- en IP65-classificatie.

Hoogwaardig, efficiënt en gebruiksvriendelijk

Kendrion, beursgenoteerd AEX, produceert al sinds de late jaren 60 deurmagneten en staat bekend als een van de pioniers in dat vakgebied. Kendrions voortdurende innovatie op het gebied van design en technologie zorgt ervoor dat het bedrijf nog steeds een van de marktleiders is. Alle elektromagneten van Kendrion worden uit­gerust met een Zener-vonkblusdiode en een ompool­beveiliging. Bovendien is er in het center van de magneet een verende stootpen voorzien die rest­magnetisme, dat tussen ankerplaat en elektro­magneet kan ontstaan, overwint.

Tot voor kort waren Kendrion-oplossingen vooral gericht op de Duitse markt, maar met de CQ-lijn biedt het bedrijf nu ook een assorti­ment deurmagneten aan dat universeel ingezet kan worden. Dit assortiment omvat zowel een betaalbare standaardversie, de CQ STANDARD, als de CQ SAFE met een hogere beschermingsgraad. Alle deurmagneten van Kendrion hebben een IP42-classificatie. De SAFE-lijn-deurmagneten hebben respectievelijk een IP54- en IP65-classificatie. Ze voldoen aan de Europese normen EN1155 en EN14637. Bepaalde Kendrion-deurmagneten zijn eveneens leverbaar in ATEX-uitvoering.

Peter Baetens verduidelijkt: “CQ STANDARD omvat de GTR048 met kleefkrachten van 200 N of 400 N en de GTR063 met een kleefkracht van 850 N. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende spanningen, waaronder 24 V of 48 V DC en 230 V AC. De CQ SAFE, met spanning 24 V DC, biedt basistypes zoals de GTR042, GTR050, GTR063 en GTR070, met kleefkrachten van 300 N tot 1372 N.

Dergelijke magneten kunnen gemonteerd worden op muren, vloeren of aan het plafond. Ze zijn verkrijg­baar in verschillende modellen, vaste standaard­modellen of met varieerbare hoek­instellingen en veergedempte uitvoeringen voor zware deuren. Installatie is eenvoudig, zoals bij­voor­beeld bij de GTR048, waarbij de behuizing gewoon wordt opgeklikt en de onderbrekings­knop op drie plaatsen kan worden ingeschoven. Er zijn uitbreek­plaatjes voorzien die als kabel­ingang gebruikt kunnen worden. De aansluit­­kabels kunnen eenvoudig langs de rubberen doorvoer aan de zijkant of achteraan worden ingebracht.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details