NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hernieuwbare energie, warmtenetten, collectieve stookplaatsen en ESCo’s vormen de toekomst
Tom Claes, bedrijfsleider Sanitechniek.

Hernieuwbare energie, warmtenetten, collectieve stookplaatsen en ESCo’s vormen de toekomst

B2B-gericht bedrijf voor professionele HVAC- en sanitaire installaties Sanitechniek nv werd opgericht in 1987 en behoort sinds 1999 tot de Willemen Groep, één van de grootste familiale bouwondernemingen van België. Het bedrijf, met kantoor in Sint-Katelijne-Waver, groeit nog elk jaar en bestaat ondertussen uit 60 gemotiveerde medewerkers.

Eternit: 4 pijpswarmtepompen, 6 wegventielen en koelplafonds.

Sanitechniek positioneert zich niet alleen als uitvoerende, maar ook als meedenkende partij. Het bedrijf doet de volledige engineering en installatie van centrale verwarming, koeling, mechanische ventilatie, airconditioning, sanitair en brand­bestrijding. De laatste jaren wordt daar­bij meer en meer de nadruk gelegd op hernieuw­bare techno­logieën zoals (gas)warmte­pompen, zonne-energie, warmtekracht­koppeling en bodemenergietechnologie. Sanitechniek heeft bovendien geen enkele rechtstreekse binding met leveranciers en kan daardoor altijd optreden als neutraal adviseur.

Het bedrijf bestaat ondertussen uit 60 gemotiveerde medewerkers.

Externe en interne digitalisatie

“Nieuwe technologieën doen hoe langer hoe meer hun intrede in onze projecten. Denk hierbij aan projecten die volledig 3D (Revit) worden uit­getekend. Ook onze opleveringen gebeuren – indien mogelijk – niet meer met stapels papier, maar liefst volledig digitaal. Het was dus tijd om onze processen hierop aan te passen en te onder­steunen met de meest moderne en gebruiks­vriendelijke software­toepassingen”, zegt bedrijfsleider Tom Claes.

“De uitkomst van de zoektocht naar een gebruiks­vriendelijk en geïntegreerd IT-systeem met daarin alle informatie en nodige applicaties, is ons huidig ERP-pakket ‘Business Central’. Dubbel werk en onnodige administratie wordt hierbij voltooid verleden tijd. Om nog maar een voorbeeld van digitalisatie te geven, in maart 2020 werden we – door de Covid-19-pandemie – plots allemaal verplicht om van thuis uit te werken. Wel, bij ons kon dat van de ene op de andere dag.”

De ‘overdracht’ van fossiele brandstof naar hernieuwbare energie is een duidelijke evolutie.

Willemen Academy

Sanitechniek maakt deel uit van de Willemen Groep, op vandaag met 2.300 medewerkers één van de grootste familiale bouwgroepen van België. Tom Claes: “Bouwen aan de toekomst vraagt een kritische geest, om voortdurend al het bestaande in vraag te stellen, te herdenken en opnieuw op te bouwen. Om steeds gewapend te zijn voor de toekomst zorgen we dat niet alleen de ‘hard skills’ – opleidingen inzake technieken, normeringen, … – van onze mede­werkers steeds up-to-date blijven, maar ook de ‘soft skills’. Daarvoor werden allerlei opleidingen gebundeld in de Willemen Academy, een eigen opleidingsinstituut. Zo bieden we onze project­leiders en werf-onder­steunende mede­werkers kwalitatief hoog­staande opleidings­programma’s aan.”

Sanitechniek voert niet alleen uit, maar denkt ook mee.

Evolutie

In de sector worden enkele evoluties al jaren steeds duidelijker. De ‘overdracht’ van fossiele brandstof naar hernieuwbare energie is daar ongetwijfeld het speerpunt van. Tom Claes: “Maar ook de toename van warmtenetten valt op. Een warmtenet is een collectieve energievoorziening voor de verwarming en het sanitair warm water van gebouwen. In plaats van in elke woonentiteit een aparte verwarmingsinstallatie te installeren, stuurt één centraal verwarmingssysteem water van ongeveer 70 °C naar de woonentiteiten. Het afgekoelde water stroomt terug naar de centrale warmteproductie, waar het weer wordt opgewarmd. Wij hebben meegewerkt aan de warmtenetten van de nieuwe site Nieuw Zuid (Antwerpen) en de 1ste fase op project Minerve (Edegem). Bij die laatste wordt de restwarmte van de nabijgelegen Agfa-Gevaert-fabriek (Mortsel) her­gebruikt. Ook woon­eenheden vanuit een collectieve stook­plaats verwarmen en passief koelen met water op lage temperatuur is energie­zuinig, veilig en gebruiks­vriendelijk. Ook kan je het ontwerpen, implementeren en financieren van energiebesparing uitbesteden aan een bedrijf, een Energy Service Company (ESCo). Er komen nog boeiende tijden aan!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details