Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Het belang van cv-waterkwaliteit anno 2022

Aquasolve1946
Voor grotere installaties wordt er vaker overgegaan tot een wateranalyse in het labo.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Fernox

28 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het meten van de belangrijkste parameters van de cv-waterkwaliteit wordt een steeds belangrijker onderdeel van de juiste methode om een cv-installatie op te vullen en op te starten. Meten en weten is cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Fernox, sinds de oprichting in 1964 een toonaangevende specialist inzake waterbehandeling, voorziet de installateurs van het broodnodige advies en gerichte oplossingen. 

In juli 2021 verscheen de Technische Voorlichting 278: ‘Verwarmingsinstallaties met warm water: aanbevelingen om afzettingen en corrosie te voorkomen’ van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Een belangrijk vertrekpunt is de waterkwaliteit van het vulwater, met als belangrijkste parameters de pH (zuurtegraad), de hardheid (hoeveelheid kalk in oplossing), de helderheid en zuiverheid (turbiditeit). Voor het cv-water dient ook de geleid­baarheid (conductiviteit) te worden gemeten en de concentratie aan additieven, zoals pH-buffers en corrosie-inhibitoren.

Deze nieuwe Technische Voorlichting brengt nieuwe verantwoordelijk­heden voor de installa­teur met zich mee. De kwaliteit van het vul­water dient te worden bepaald. Tien weken na de opstart moet ook de kwaliteit van het cv-water worden geëvalueerd; indien geen chemische waterbehandeling werd toegepast. Dit kan door ter plaatse te meten met testkits of met meetapparatuur. Testkits hebben het voordeel dat ze eenvoudig in gebruik zijn, bv pH-teststrips. Als nadeel geldt echter dat ze indicatief zijn en soms onvoldoende detail weergeven. Een grotere accuraatheid kan worden bekomen met digitale meetsondes. Nadeel hierbij is dat deze duurder zijn en ook periodiek moeten worden gekalibreerd, wat niet altijd eenvoudig is. 

Analyse in het labo

Voor grotere installaties wordt er vaker over­gegaan tot een wateranalyse in het labo. Voor een kost van ongeveer 50 euro analyseert Fernox 14 parameters die belangrijk zijn voor de kwaliteit van vul- en cv-water. Dit analyserapport wordt dan, conform de TV 278, aan het logboek van de cv-installatie toegevoegd. 

Ook in bestekken wordt er steeds meer aandacht besteed aan de waterkwaliteit met vermeldingen naar NBN EN 12828 of pH buffering volgens NBN 14868. Deze trend wordt ook ondersteund door de meeste ketelfabrikanten die service aanbieden bij de opstart van warmtegeneratoren, inclusief het meten van de waterkwaliteit. 

Het meten van de waterkwaliteit betekent natuurlijk niet dat de regels van goede praktijk voor het installeren, de opstart, het beheer en het onderhoud van een goede cv-installatie mogen worden genegeerd. Maar het verwaarlozen van een goede cv-waterkwaliteit, vanaf het ontwerp en de opstart, heeft al voor veel schade en problemen gezorgd. Met het aanreiken van de juiste tools zoals testkits, digitale meetsondes, labo-wateranalyses en waterbehandeling helpt Fernox om dit te voorkomen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details