NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatie troef bij meetoplossingen
De nieuwe ‘USM1+’ is het meest uitgebreide ultrasonore station dat vandaag op de markt verkrijgbaar is.

Innovatie troef bij meetoplossingen

Meten is weten: het is een uitdrukking die steeds meer aanhangers krijgt. Dankzij de technische evolutie liggen sensoren en transmitters in ieders bereik, waardoor ze gemeengoed zijn geworden. De ‘sky is the limit’ als het op toepassingsmogelijkheden aankomt. En de markt heeft zijn hoogtepunt nog bijlange niet bereikt. Dat demonstreert ook CaTeC uit het Nederlandse Wateringen dat onlangs opnieuw een resem interessante nieuwigheden lanceerde. 

Met de nieuwe ‘600’-serie van E+E heeft CaTeC nu de perfecte oplossing om de verschildruk in HVAC- en gebouwbeheersystemen te meten.

CaTeC wist de laatste jaren een solide reputatie uit te bouwen als exclusieve verdeler van hoogkwalitatieve en innovatieve meetinstrumenten en sensoren in de Benelux. “Ons assortiment is enorm breed”, vertelt marketing­verantwoordelijke Joke Draaisma. “Niettemin ligt de focus op het meten van klimaatparameters en het registreren/analyseren van meetsignalen. Daarom richten we ons voornamelijk op toepassingen waar het binnenklimaat of de meteorologische condities moeten worden bepaald. Verder kan onze instrumentatie worden gebruikt voor industriële en technische processen in uiteenlopende sectoren. De fabrikanten waarvan we de producten verdelen, zijn allemaal primussen in hun domein. Ze blijven investeren in R&D, waardoor wij onze klanten continu met innovatieve nieuwigheden kunnen verrassen.”

De ‘WSC11’ is een compact, maar compleet meteostation voor kleinere gebouwen.

Klein maar compleet

Eén van die revolutionaire innovaties is de ‘WSC11’: een compact, maar compleet meteostation voor kleinere gebouwen. “Deze oplossing meet de relatieve vochtigheid en temperatuur, de windsnelheid en -richting, het licht in drie windrichtingen (O/Z/W), de barometrische druk, de schemergraad, de neerslag en de globale straling”, vertelt Joke Draaisma. “Het station is uitgerust met een GPS-module en ontvangt automatisch locatie, tijd, datum en hoogte. Naast drie Lux-sensoren om de zonwering aan te sturen, bevat het systeem ook een globale stralingssensor en een verwarmde goud-gecoate sensor voor neerslagbepaling. Omdat het meteostation geen bewegende delen bevat, is het volledig onderhoudsvrij.”

Nog meer mogelijkheden

CaTec is ook bijzonder trots op de opvolger van het ‘USM1’ ultrasonore station. Deze ‘USM1+’ bevat een extra keramische neerslagdetector die verhindert dat pollen en insecten valse neerslagwaarden geven. “Op die manier wordt vermeden dat dakluiken en ramen automatisch sluiten terwijl dat niet de bedoeling is”, verduidelijkt Joke Draaisma. “Ook interessant is het algoritme dat de globale straling berekent op basis van de Lux-lichtsensoren. Verder biedt het toestel natuurlijk sensoren voor het meten van wind, neerslag, relatieve vochtigheid, temperatuur, barometrische druk en licht. Hiermee is dit het meest uitgebreide ultrasonore station dat vandaag op de markt verkrijgbaar is.”

Accuraat verschildruk meten

Met de nieuwe ‘600’-serie van E+E heeft CaTeC nu de perfecte oplossing om op een nauwkeurige en stabiele manier de verschildruk in HVAC- en gebouwbeheersystemen te meten. “Deze toestellen zijn ontwikkeld als ‘multi range device’ voor toepassingen met lucht of niet-agressieve gassen”, aldus Joke Draaisma. “Vandaag bieden ze een bereik van 1.000 tot 10.000 Pa. Dankzij de piezo-resitive druksensor kan u rekenen op een uitmuntende stabiliteit op lange termijn. Vandaag zijn de opnemers standaard voorzien van analoge uitgangen; een digitale Modbus zit in de pipeline.”

Ook nieuw is de ‘Sigma 05’, een modulair sensorplatform met verwisselbare meetvoelers voor relatieve vochtigheid, temperatuur, CO2 en luchtsnelheid.

Speciaal voor PV-panelen

Met de doorbraak van PV-panelen ontstond de nood aan adequate en kostenefficiënte sensoren die specifiek op deze toepassing zijn afgestemd. Intussen biedt CaTeC een breed gamma van dergelijke oplossingen, waaronder fotovoltaïsche pyranometers die de beschikbare zonne-energie in watt per m² meten. “Deze sensoren gebruiken het fotovoltaïsch principe om de invallende zonnestraling te meten”, aldus Joke Draaisma. “De zelfreinigende en robuuste ‘SP-214’ is onze topper. Deze uitvoering werkt met een 4-20 mA uitgang, maar we hebben ook types met een voltage uitgang. De serie omvat zelfs een pyranometer zonder voeding: ideaal voor kleinschalige metingen met een datalogger.”

Modulaire oplossing

Tenslotte kan u bij CaTeC terecht voor de ‘Sigma 05’, een modulair sensorplatform met verwisselbare meetvoelers voor relatieve vochtigheid, temperatuur, CO2 en luchtsnelheid. “Het betreft een ‘Sensor Hub voor de intelligentie E+E Modbus meetvoelers”, verklaart Joke Draaisma. “Maximaal kunnen drie verschillende RS485-meetvoelers worden aangesloten. Drie meetwaarden worden op het display weergegeven, de twee andere worden via vrij programmeerbare analoge uitgangen aan een BMS- of PLC-systeem gekoppeld. Het systeem wordt geleverd met de nieuwe gratis PSC10-configuratiesoftware.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details