NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Intelligente en kostenefficiënte multiroom-oplossing

Intelligente en kostenefficiënte multiroom-oplossing

DALI-LINK is een lichtbeheersysteem dat gebruik maakt van, zoals de naam het deels zegt, de DALI-technologie. “Als specialist in de lichtcontrole gebruikt B.E.G. deze technologie al verschillende jaren in de aanwezigheidsmelders. Met dit systeem gaan we nog een hele stap verder”, zegt Thierry Lucas, Sales Engineer bij B.E.G. Belgium.

De instapset voor kleine kantoren bestaat uit een DALI-LINK-voedingsadapter, een PD11 DALI-LINK-multisensor en een DALI-LINK viervoudige drukknopinterface met geïntegreerde Bluetooth-gateway. De supervlakke PD11 vormt de eerste keuze bij hoge architectonische eisen met een groot  detectiebereik voor zijn klasse. In tegenstelling tot andere systemen is de DALI-LINK PD11 niet alleen een multisensor, maar ook een master-aanwezigheidsmelder met eigen intelligentie als controller. Daardoor is de B.E.G. DALI-LINK buitengewoon bedrijfszeker, uitbreidbaar en kostenefficiënt. Alle componenten zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar, bijvoorbeeld om grotere ruimten zoals conferentiezalen en klaslokalen te kunnen afdekken.

Composing_DALI-LINK kopiëren
DALILINK is buitengewoon bedrijfszeker, uitbreidbaar en kostenefficiënt.

Bedrijfszekerheid

“Door gebruik te maken van verschillende controllers op een systeem wordt de intelligentie verdeeld. Dit verhoogt de bedrijfszekerheid. Men kan ook spreken van gedecentraliseerde intelligentie”, aldus Lucas. Alle DALI-lichtgroepen, de drukknopinterface(s) en alle melders (inclusief slaves) hebben slechts één DALI-bekabeling nodig.

Daardoor wordt met name de installatie achteraf aanzienlijk gemakkelijker. Een bestaande 2-draadse bedrading voor lichtknoppen of -schakelaars kan worden gebruikt als DALI-bus voor het aansluiten van de B.E.G. DALI-LINK-drukknopmodule.

De adressering van de DALI-armaturen, de aanpassing van de fabrieksinstellingen of de programmering van scènes, gebeurt intuïtief en omvat weinig stappen. De 4 drukknopingangen van de drukknopmodule kunnen afzonderlijk worden geconfigureerd om (maximaal 16) scènes op te roepen of lichtgroepen te regelen. Aangezien er slechts zelden ruimte is voor 16 drukknoppen, heeft de B.E.G. DALI-LINK-app als bijzonder kenmerk een functie waarmee scènes met een mobiele telefoon kunnen worden opgeroepen. De gratis DALI-LINK-app voor iOS en Android heeft een eenvoudige en intuïtieve opbouw, zowel voor de eindgebruiker als voor de ingebruikname.

93068_PD11-DALILINK-FLAT_FC kopiëren
De supervlakke PD11 vormt de eerste keuze bij hoge architectonische eisen met een groot detectiebereik voor zijn klasse.

Eenvoudige verlichtingsregeling

De definitie van twee verlichtingsgroepen (DUO-functie) met offset-functie bij reguliere DALI-bekabeling kan snel en direct via de programmering worden uitgevoerd met een afzonderlijke ­multi­sensor. Extra DALI-multisensoren kunnen niet alleen als slave-apparaten, maar ook als ‘Guided Light’ worden ingezet. “Bij Guided Light worden meerdere DALI-multisensoren, behorende tot andere verlichtingsgroepen, ingezet, om in de looprichting aangrenzende zones van oriëntatie­verlichting te voorzien”, zegt Lucas. De activeerbare functie ‘Oriëntatieverlichting’ wordt actief na de ingestelde nalooptijd. Deze begrenst de maximale dimwaarde van de aangesloten armaturen tot een instelbare luxwaarde. Zo is het op plekken die belangrijk zijn voor de veiligheid, nooit helemaal donker en wordt tevens energie bespaard in vergelijking met volledige verlichting.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details